Charlie Chaplin a fost un actor de comedie britanic care a devenit una dintre cele mai mari stele ale erei filmului mut. Cu toate acestea au mai rămas câteva lucruri ştiute nu de către multă lume.
Charlie Chaplin şi-a urât primul film
În 1913, pe când se afla în Statele Unite, Studiourile Keystone îi oferă 150 de dolari pe săptămână pentru a juca în filmele lor. Astfel îşi face prima apariţie într-un film anul următor, unde joacă rolul unui escroc fără loc de muncă, în filmul „Making a living”. Faptul că a fost nevoit să poarte o mustaţă oribilă, un joben şi un monoclu nu i-a plăcut deloc. Chiar dacă a reuşit să facă nişte glume bune, per ansamblu a fost îngrozit de performanţa sa. I s-a părut că a fost prea rigid, aceasta pentru că a reuşit să anticipeze mişcările ce urmau (scenariul a fost sub aşteptările sale). Pe lângă asta el l-a acuzat pe regizor că din gelozie a tăiat cele mai reuşite scene ale sale.
A jucat acelaşi personaj în aproape toate filmele sale
Într-o zi, înainte să înceapă fimările pentru cel de-al doilea film al său, s-a îmbrăcat cu o pereche de pantaloni largi, cu o haină strâmtă, şi-a pus pe cap o pălărie mică şi şi-a luat un baston de bambus. La toată această imagine a mai adăugat o mustaţă mică şi a început să defileze pe lângă ceilalţi colegi de platou. Şeful studiourilor Keystone a fost atât de amuzat încât i-a cerut să facă exact acelaşi lucru şi când se apucau de filmat. Personajul a fost denumit „micul vagabond” şi a devenit imediat atât de popular încât au apărut foarte mulţi imitatori. Din acel moment acesta a devenit personajul jucat pentru următorii 25 de ani. Doar în 1914 a apărut în zeci de filme jucându-l pe micul vagabond (cele mai multe dintre ele au fost regizate chiar de el).
A devenit milionar foarte repede
La sfârşitul lui 1914, studiourile Essanay îi oferă 1250 de dolari pe săptămână şi un bonus de 10000 de dolari. El renunţă la vechiul studiou şi mutându-se la Essanay devine cel mai mare actor de comedie din lume. Apoi semnează cu Mutual Film Corporation pentru 670000 de dolari pe an iar ulterior cu First National, unde îşi asumă realizarea a opt filme pentru mai mult de 1 milion de dolari. În cele din urmă, în 1919, fondează propriul studiou (împreună cu câţiva actori mari de la Hollywood). Însuşi Chaplin recunoaşte că a făcut pasul acesta pentru bani, dar avea mulţumirea că prin acest proiect s-a creat artă.
S-a căsătorit cu femei minore
Prima dată s-a căsătorit în 1918 cu actriţa Mildred Harris, care la vremea respectivă avea doar 17 ani. Mariajul a durat foarte puţin şi s-a terminat cu un divorţ. La puţin timp după se recăsătoreşte cu o altă actriţă, în vârstă de 16 ani, dar şi de data aceasta se ajunge repede la divorţ. Ultima dată se căsătoreşte la vârsta de 54 de ani cu Oona O’Neill în vârstă de 18 ani. Tatăl fetei a fost atât de furios din cauza mariajului încât a dezmoştenit-o. Spre deosebire de celelalte relaţii, aceasta a fost de durată. Cei doi au rămas căsătoriţi până la moartea actorului şi au avut împreună 8 copii.
A fost exilat din Statele Unite
Chiar dacă a trăit aproape 40 de ani în Statele Unite ale Americii, nu a devenit niciodată cetăţean american. Din păcate, datorită filmului „Modern Times” şi-a câştigat reputaţia de simpatizant comunist. Acest lucru a dus la punerea sub supraveghere de către FBI iar un om politic a cerut expulzarea sa. Acest lucru nu s-a întâmplat, dar în 1952 guvernul american i-a revocat permisul de intrare în ţară pe când se afla în vacanţă în Anglia. Reacţia americanilor l-a făcut să se mute cu tot cu familie în Elveţia. Avea să mai viziteze o singură dată Statele Unite, în 1972 pentru a accepta premiul onorific al Academiei Americane de Film.
Mormântul i-a fost jefuit
La doar câteva luni de la moartea sa, doi hoţi au furat sicriul şi au trimis soţiei o scrisoare de răscumpărare în care cereau 600000 de dolari pentru a înapoia rămăşiţele. Oona a refuzat să-i plătească, fapt ce i-a determinat să-i ameninţe copiii. Cu toate acestea, cei doi au fost prinşi la scurt timp şi rămăşiţele au fost recuperate. Ulterior sicriul a fost reînhumat într-un seif antifurt.