Succesul în carieră aproape că a devenit un clişeu, s-au scris cărţi, studii, citim, vorbim, dezbatem pe acest subiect, dar, în confruntarea cu realitatea, lucrurile par mai greu de realizat, presupunând implicare, muncă, inteligenţă, decizii, îndrăzneală.

Succesul profesional este un aspect care ne interesează pe fiecare dintre noi, numai că folosirea repetitivă, mecanică, neasumată, a acestei formulări ne poate face, uneori, să ne gândim, în funcţie de împrejurări, că este, până la urmă, doar o exprimare redundantă, căreia i se asociază o serie de recomandări, care, de multe ori, rămân doar la nivel teoretic, în practică lucrurile fiind mai complicate şi mai dificil de atins.

Cariera. Fii SMART!
Cariera. Fii SMART!

Pe de altă parte, frecvent, suntem captivi într-o serie de prejudecăţi, sociale sau ale propriului sistem de valori, care ne împiedică să ne afirmăm libertatea de gândire, libertatea în atitudine, libertatea de a acţiona, mulţi fiind tentaţi să îşi adapteze comportamentul la aşteptările celorlalţi, la stereotipurile care impun o anumită mentalitate şi anumite căi în a face un lucru sau altul şi în a lua decizii.

Succesul în carieră. Metoda SMART

Metoda SMART, Sursa: Sumac
Metoda SMART, Sursa: Sumac

Când este vorba de activităţi profesionale, precum dezvoltarea competenţelor, obţinerea unei promovări, creşterea salariului, cursuri de formare, căutarea unui nou loc de muncă, învăţarea unei noi meserii, vorbitul în public etc., este esenţial să creăm condiţiile pentru atingerea acestor obiective.

Pentru a face acest lucru, pentru succesul în carieră, trebuie să începem prin definirea obiectivelor specifice, măsurabile, realizabile şi bine delimitate în timp. Este celebră metoda SMART, denumire care vizează si un joc de cuvinte, cu trimitere la englezescul “smart” (inteligent), in acest caz un acronim de la S – specific, M – măsurabil, A – abordabil/(de) atins, R – relevant, T – încadrat în timp– metodă folosită, de regulă, în managementul afacerilor, dar aplicabilă şi individual.

Un obiectiv specific trebuie să fie foarte clar exprimat şi să vizeze rezultate concrete. Se poate formula răspunzând la întrebări precum: Ce? Când? Cum? “Măsurabil” înseamnă că poate fi cuantificat (calitativ si/sau cantitativ). “Accesibil”/”abordabil” presupune că nu ne vom propune obiective absurde, imposibil de atins şi că dispunem de resursele necesare pentru a le îndeplini. “Relevant” face trimitere la faptul că un obiectiv specific de atins este o treaptă spre un altul şi mai cuprinzător şi, în acelaşi timp, este realist şi corespunde convingerilor personale. “Încadrat în timp” înseamnă că trebuie să fie foarte clar termenul în care trebuie să-l realizăm.

Ce atitudine trebuie să adoptăm pentru a ne atinge ţelurile profesionale şi personale?

Carieră si asumare
Carieră si asumare

Parcurgerea etapelor pe care le sugerează Metoda SMART, pentru succesul în carieră, nu se poate face fără atitudinea potrivită, indiferent ce ne propunem să îndeplinim.Viaţa ne provoacă mereu la tot felul de alegeri, iar atitudinea este o rezultantă a stării de spirit, a comportamentului, a convingerilor personale, a relaţiilor cu ceilalţi, un mod de a vedea lucrurile şi de a acţiona într-o situaţie şi într-un cadru dat. Atitudinea reflectă gradul de inteligenţă al fiecărui individ, este măsura dimensiunii sale intelectuale, afective şi spirituale.

În realitatea în care trăim astăzi, mai mult ca oricând, poate, familia, prietenii, şcoala, societatea impun o anumită mentalitate şi există posibilitatea ca prejudecăţile să ducă la ceea ce psihologii numesc “profeţia auto-implinită”, adică cineva să fie tentat să îşi adapteze atitudinea la aşteptările celorlalţi, însuşindu-şi prejudecăţile celor din jur, ceea ce ar fi total neproductiv.

O atitudine SMART pentru succesul în carieră

Cariera si atitudine
Cariera si atitudine

O atitudine adecvată împlinirii obiectivelor şi, implicit, pentru succesul în carieră, trebuie să aibă următoarele caracteristici:

  • Rămâi entuziast şi concentrat pe obiectivele propuse! – fie că se apelează la vizualizarea obiectivului sau la imagini/fotografii simbolice sau explicite, post-it-uri lipite de birou, computer, care să-ţi amintească mereu de ceea ce trebuie făcut, orice metodă este bună pentru a nu lăsa să se instaleze plictiseala, uzura, tentaţia de a abandona, pentru că aceste stări ar fi cel mai rău scenariu;
  • Ai încredere în instinctul tău! – nu neglija vocea interioară, care este întotdeauna “la post”, ne “vorbeşte”, ne îndrumă, chiar dacă originea acesteia şi mecanismele care o pun în funcţiune nu au fost încă descifrate pe deplin de oamenii de ştiinţă. Adesea trebuie să luăm decizii importante, să găsim soluţii la problemele de viaţă şi, când ezităm, când avem incertitudini, vocea interioară poate oferi răspunsurile căutate.
  • Lucrează constant la planul de acţiune! – analizează mereu rezultatele de etapă pentru a vedea ce este eficient şi ce trebuie eliminat, pentru a corecta ce nu funcţionează şi pentru a rămâne motivat;

    Joburi, succesul în carieră
    Joburi, succesul în carieră
  • Ieşi din zona de confort! – chiar dacă este mai comod şi mai relaxant să nu te aventurezi în zone necunoscute sau să nu-ţi schimbi obiceiurile, această atitudine ne-ar putea face să ratăm idei noi, experienţe noi, oportunităţi diverse, adică succesul în carieră;
  • Caută sprijin din partea celor dragi şi rămâi deschis la critici! – înconjoară-te de persoane de încredere şi pozitive, care să te inspire şi să te ajute atunci când este nevoie; a apela la ajutorul lor nu este un semn de slăbiciune, dimpotrivă, este un gest perfect uman;
  • Nu-ţi crea bariere imaginare! – succesul în carieră nu este uşor de obţinut, trebuie anticipate dificultăţile şi obstacolele, dar nu exagerate; dacă lucrurile nu merg aşa cum au fost proiectate, trebuie făcut tot posibilul pentru a merge mai departe şi a schimba situaţia în avantajul tău, prin corectarea a ceea ce trebuie corectat;
  • Urmăreşte progresul! – evaluează rezultatele în paşi mici, vezi dacă mergi în direcţia corectă şi bucură-te de fiecare reuşită.

    Drumul spre succes
    Drumul spre succes
  • Rămâi deschis la noile tehnologii! – este important să fii în pas cu timpul, să fii la curent cu inovaţiile tehnologice, ceea ce este, cu siguranţă, un atu pentru succesul în carieră.
  • Învaţă continuu! – chiar şi în condiţiile în care ai calificări solide şi diplome recunoscute, formează-te continuu, fii preocupat de dobândirea a noi abilităţi, sunt elemente obligatorii pentru succes.
  • Valorifică experienţele prin care ai trecut! – cunoştinţele dobândite prin experienţă, viaţa reală şi practică fac posibilă confruntarea cu alte situaţii, consolidează personalitatea şi permit dezvoltarea a noi competenţe.
  • Învaţă să dăruieşti cunoaştere! – odată cu succesul în carieră vine şi responsabilitatea şi datoria de împărtăşi experienţa ta cu ceilalţi, de a-i ajuta, la rândul tău, să reuşească în proiectele lor;

    Carieră si motivatie
    Carieră si motivatie
  • Ai grijă de tine! – reuşita în profesie, în viaţă, în general, trebuie să fie legată de o stare de bine, de sănătate, de echilibru între efort şi relaxare, pentru că acestea susţin intacte voinţa şi motivaţia;
  • Arată respect şi fii amabil şi onest cu ceilalţi! – pentru a fi tratat cu respect şi amabilitate, trebuie să arăţi aceeaşi atitudine faţă de cei din jur;
  • Autoevaluează-te constant! – este necesar acest fapt pentru a identifica punctele tari şi punctele slabe, cu luciditate, pentru a putea corecta drumul de parcurs.
  • Cultivă-ţi pasiunile! – unul dintre “secretele” succesului este acela de a ne construi proiectele în jurul lucrurilor care ne pasionează cu adevărat, pentru că, în felul acesta, este mai uşor să rămânem concentraţi şi consecvenţi cu planurile noastre.

Cele mai bine plătite joburi în 2020

Cele mai bine plătite joburi în 2020
Cele mai bine plătite joburi în 2020

Toată lumea visează să-şi găsească un job care să-i aducă venituri substanţiale sau care să-i ofere posibilitatea de a evolua în ierarhia profesională. Trebuie avut în vedere şi faptul că, într-o lume în care inovaţia are un ritm foarte accelerat, tendinţele sunt volatile şi trebuie să avem capacitatea de adaptare şi disponibilitatea de a ne reorienta profesional.

La momentul actual, potrivit clasamentelor făcute de diverse reviste de specialitate şi cu diferenţele specifice dintre ţări, cele mai bine plătite joburi, în lume (cu salarii cuprinse, în ţările occidentale, între 4000 şi 10 000 de euro pe lună şi chiar mai mult) sunt următoarele:

Succes si venituri
Succes si venituri
  • Specialist în Cyber Security – specialist în securitatea cibernetică (o zonă tot mai actuală şi problematică în societatea contemporană) este cel care trebuie să găsească soluţii de apărare în faţa infracţionalităţii cibernetice, indiferent că aceasta este îndreptată spre utilizatorii individuali sau, şi mai grav, împotriva instituţiilor de stat, militare şi a companiilor.
  • Inginer DevOps – este o profesie relativ nouă şi de viitor, care presupune lucrul în echipă şi care vizează practici, instrumente şi “filosofii” care să contribuie la creşterea productivităţii unei firme prin livrarea de servicii şi aplicaţii de mare viteză.
  • Specialist/consultant în finanţe – finanţele joacă un rol crucial în economia mondială, mai ales acum, prin lărgirea pieţelor şi a relaţiilor economice.

    Joburi bine plătite
    Joburi bine plătite
  • Specialist în Web Marketing – este un job din ce în ce mai ofertant, în condiţiile în care marketingul online a câştigat teren în ultimii ani şi este nevoie de noi strategii, limbaje, optimizări, pentru a se face faţă cererii, într-un mod calitativ.
  • Business Development – este un domeniu care se ocupă de oportunităţile de afaceri şi de dezvoltare ale unei companii/firme, care să genereze venituri constante, dar şi valoare, prestigiu, acces la informaţii necesare pentru menţinerea şi creşterea pe piaţă.
  • Data Scientist – este unul dintre cele mai bine plătite joburi în IT. Un Data Scientist este cel care analizează datele care provin, în mare parte, din interacţiunea cu utilizatorii unor aplicaţii software, făcându-se diverse analize şi proiecţii, pe baza unui algoritm, în legătură cu dezvoltarea unei companii/afaceri etc.
  • Dezvoltator software – este cel care trebuie să fie un excelent cunoscător al limbajelor şi sistemelor de programare, care proiectează, la rândul lui, sisteme, astfel încât să poată fi folosite cu uşurinţă şi eficient în diverse domenii. Creşterea ofertelor în acest domeniu este şi un semn pentru salarii din ce în ce mai generoase.

    Succesul în carieră, etape
    Succesul în carieră, etape
  • Graphic designer – este cel care analizează şi creează soluţii vizuale, pentru a transmite diverse mesaje, în cele mai diferite domenii. La nivel mondial, tot mai multe companii şi corporaţii apelează la serviciile designerilor grafici, care trebuie să fie creativi, informaţi şi buni specialişti. Există din ce în ce mai multe locuri de muncă, promiţătoare pentru succesul în carieră, în care este nevoie de web designeri, care să creeze prezentări multimedia, proiecte de dezvoltare şi de promovare a ideilor şi produselor, cu impact maxim.
  • Specialist în medicină (medic chirurg, cardiolog, oftalmolog, specialist în imagistica medicală etc.) – este una dintre profesiile cele mai bine plătite în lume.

Foarte căutate şi bine plătite sunt şi alte joburi, precum: responsabil resurse umane, avocat, inginer în industria aeronautică, pilot de linie, stomatolog, broker etc.

Joburi bine plătite şi care presupun o scurtă perioadă de formare şi succes în carieră rapid

Drumul spre succes
Drumul spre succes

De multe ori, studiile universitare nu înseamnă şi garanţia unui bun salariu în domeniul respectiv şi, pentru cei care ştiu şi pot să depăşească o serie de prejudecăţi, există soluţii pentru a găsi un loc de muncă bine plătit (sau mai multe), după o perioadă de formare mai scurtă:

  • Community manager – se ocupă de crearea unei imagini pozitive a unui brand şi de comunicarea cu clienţii, prin intermediul strategiilor digitale, pe reţelele sociale. Este un job dinamic, provocator, care cere nu numai cunoştinţe IT, ci şi creativitate, răbdare şi abilităţi de comunicare.
  • Dezvoltator Web – este cel care proiectează site-uri Web sau aplicaţii. Poate lucra în echipă sau independent, după o scurtă perioadă de formare în domeniul IT şi să fie bun cunoscător a cel puţin două limbi străine.
  • Manager de produs – are un rol cheie într-o afacere, el este intermediarul între produs/marcă şi consumatori. Trebuie să aibă abilităţi pentru lucrul în echipă, deoarece coordonează multe servicii, trebuie să fie inventiv, reactiv, să cunoască piaţa şi concurenţa şi să acţioneze în consecinţă. Există mari posibilităţi de a evolua ca director de marketing.

    Succesul în carieră
    Succesul în carieră
  • Naturopat – specialist în valorificarea remediilor naturale în tratarea bolilor. Este o meserie frumoasă, prin care se oferă clienţilor soluţii pentru o mai bună calitate a vieţii, prin diverse tehnici naturiste.
  • Sofrolog – este un specialist într-un domeniu care s-a dezvoltat rapid în ultimii ani şi care se referă la un ansamblu de metode şi terapii menite să fortifice confortul fizic şi psihic, să ajute la gestionarea emoţiilor, a stresului, anxietăţii, fobiilor, să propună tehnici de eficientizare a activităţilor la locul de muncă, inclusiv în sport şi în şcoală, pentru diminuarea sau eliminarea eşecului.
  • Însoţitor de zbor – este un job ideal pentru cei care sunt pasionaţi de călătorii şi care este şi foarte bine plătit. Este nevoie de cunoaşterea a cel puţin două limbi străine şi de abilităţi relaţionale.

Foarte căutate sunt şi meserii precum: agent imobiliar, dietician, constructor, instalator, mecanic elevator, scafandru etc.

Joburi bizare, dar bine plătite în Occident

Joburi bizare
Joburi bizare

În societatea actuală, când şomajul, mai ales din cauza pandemiei de COVID-19, atinge tot mai multe sectoare, există locuri de muncă, în Occident, care nu cunosc criza, pentru care nu este nevoie de nicio specializare şi care, pentru mulţi dintre noi, probabil, intră în categoria “bizarerii”: testator de chewing-gum (gumolog), “vânător de venin” (1000 de euro pe gram de venin), “să stai la rând în locul altcuiva” (25 de euro pe oră), “bocitor la înmormântări” (70 euro pe oră), “vânător de iceberg” (15 euro pentru o sticlă de apă dintr-un iceberg), lucrător pentru determinarea sexului la pui (50 000 de euro pe an), “domnişoare de onoare” de închiriat la nunţi (300 – 2000 de euro pentru o nuntă) etc.

Succesul în carieră, Joburi
Succesul în carieră, Joburi

Până la urmă, dincolo de clişee şi prejudecăţi, de faptul că succesul în carieră nu este un demers uşor, important este, pentru binele personal, pentru evoluţia profesională, pentru venituri pe măsura aşteptărilor, să faci ceea ce simţi că vrei şi poţi să faci.

O diplomă marchează succesul unei etape de învăţare, este garanţia (sau ar trebui să fie) că ai o pregătire într-un domeniu, dar marea încercare este confruntarea cu realitatea, atitudinea, consecvenţa în atingerea scopurilor. Fii SMART şi succesul în carieră va fi o certitudine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.