Judetul Suceava se afla in nordul Moldovei, mare parte din teritoriul sau facand parte din Bucovina de sud. Resedinta de judet este municipiul Suceava, iar din componenta sa fac parte alte patru municipii (Falticeni, Campulung Moldovenesc, Radauti si Vatra Dornei), 11 orase si 97 de comune.

Judetele vecine sunt Bistrita-Nasaud, Maramures, Harghita, Mures, Neamt, Botosani si Iasi. Stema judetului Suceava a fost adoptata in anul 1998 si elementele de pe ea fac referire la cadrul natural in care a fost ridicata cetatea de scaun a domnitorilor din Moldova, precum si constanta organizarii statale a acestei regiuni. Stema consta intr-un scut de culoare albastra pe care sunt infatisati doi lei in picioare sprijiniti pe doua piscuri de munte si care ating o cruce aurita, aflata pe un alt pisc de munte. Pe varful crucii se afla o coroana voievodala.

vedere asupra Sucevei

Exista doua ipoteze privind etimologia cuvantului “Suceava”. Una dintre ele este aceea ca provine de la “soc” (o specie de arbust), care era articulat “socea”. Cuvantului articulat i s-a adaugat sufixul “-va” (de origine slava), rezultatul fiind numele actual. O alta ipoteza este aceea prezentata in “Letopisetul Tarii Moldovei pana la Aron Voda” (scris de Simion Dascalul) – pe acest teritoriu se spune ca ar fi descalecat niste cojocari de origine maghiara, denumiti “suci” (szucs). In limba romana, cuvantului i s-ar fi adaugat sufixul “-eava”, denumirea insemanand “cojocarie”.

Cetatea de Scaun a Sucevei
Cetatea de Scaun a Sucevei

Ca cele mai multe judete ale tarii, si judetul Suceava a fost locuit inca din paleolitic, insa a capatat o importanta aparte incepand cu secolul al XIV-lea, cand orasul Suceava a fost numit capitala Moldovei. Asa a aparut Cetatea de Scaun a Sucevei, construita de Petru I Musat, fortificata de Stefan cel Mare (secolul al XV-lea) si distrusa de Dumitrascu Cantacuzino (secolul al XVII-lea).

Monument istoric, cetatea se afla in ruina, insa se poate vizita, fiind, de altfel, unul din principalele obiective turistice ale municipiului si chiar al judetului. Pana astazi s-au conservat patru obiective: Fortul Musatin, zidul de contraescarpa, incinta exterioara si santul de aparare. Tot in acest municipiu se pot vizita Muzeul Satului Bucovinean (infiintat in anul 1970, este un muzeu in aer liber), ruinele Curtii Domnesti, Hanul Domnesc (unde se afla sediul Muzeului Etnografic), Manastirea “Sfantul Ioan cel Nou” si altele.

Judetul Suceava, ca parte a Moldovei, a avut parte de vremuri prospere pana in secolul al XIX-lea, cand a fost anexat Imperiului Habsburgic. Alexandru cel Bun a participat la dezvoltarea judetului, in cei 32 de ani de domnie ai sai intarindu-l si oferindu-i numeroase privilegii. Mai mult, in anul 1401, Mitropolia Moldovei s-a stabilit aici, si, cativa ani mai tarziu, in judet se depozitau marfurile de export ale Moldovei.

Perioada de maxima dezvoltare a venit, insa, odata cu domnia lui Stefan cel Mare, cand Cetatea de Scaun a devenit nucleul Moldovei. Turcii au incercat de nenumarate ori sa o cucereasca, insa nu au reusit. Cu toate acestea, judetul aproape intra in anonimat in secolul al XVII-lea, dupa ce a primit armatele conduse de Mihai Viteazul. In anul 1775, pentru ca Moldova s-a declarat neutra in conflictul dintre Rusia si Turcia, Imperiul Habsburgic isi anexeaza o parte din regiune, incluzand judetul Suceava. Teritoriul anexat a primit numele de Bucovina, iar municipiul Suceava a fost al doilea cel mai mare si mai important oras al Bucovinei, dupa Cernauti. In anul 1918, Romania a recapatat teritoriul pierdut.

Muntii Calimani
Muntii Calimani

Judetul Suceava are un potential turistic ridicat, lucru datorat faptului ca, desi suprafata sa nu este foarte mare, detine un numar mare de obiective turistice. Muntii care se gasesc pe teritoriul sau ofera nu numai privelisti pitoresti, ci si multe posibilitati de agrement. Astfel, turistii se pot plimba in voie sau pot practica diverse sporturi in Muntii Calimani (care sunt cei mai inalti munti vulcanici din tara – varful Pietrosul Calimani se afla la 2100 de metri altitudine), Muntii Bistritei, Muntii Bargau sau Muntii Giumalau. Pe teritoriul judetului se afla nu mai putin de 35 de rezervatii naturale si monumente ale naturii, printre speciile de animale adapostite numarandu-se lincsii, cerbii, ursii sau porcii mistreti.

Manastirea Gura Humorului
Manastirea Gura Humorului

In judetul Suceava se gasesc opt manastiri incluse de UNESCO in Patrimoniul Mondial: Humor, Arbore, Moldovita, Probota, Patrauti, Suceava, Sucevita si Gura Humorului, cunoscute ca “Bisericile pictate din Nordul Moldovei”. Insa acestea nu sunt singurele lacasuri religioase, judetul abundand in astfel de monumente – trebuie mentionate si Manastirea Voronet (cu al sau celebru “albastru de Voronet”, culoare nemaiintalnita nicaieri in lume), Manastirea Putna, Manastirea Sihastria Putnei sau Manastirea Dragomirna. Tot in Suceava, langa Manastirea Putna, se afla Chilia lui Daniil Sihastrul.

De asemenea, in judetul Suceava se pot vizita Muzeul Oualor Incondeiate “Lucia Condrea” (localitatea Moldovita), Muzeul Obieciurilor Populare (Gura Humorului), Salina Cacica (localitatea cu acelasi nume) sau statiunea/ municipiul Vatra Dornei (populara in special iarna, datorita partiilor de schi).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.