Home Cultură generală Gramatică Sui-generis – sensul şi originea expresiei

Sui-generis – sensul şi originea expresiei

0

Sui-generis” (ortografiat cu cratimă) este un adjectiv invariabil, preluat din limba latină. La origine, „sui-generis” era un termen specializat, utilizat în dreptul roman pentru a califica o situație juridică a cărei singularitate făcea imposibilă încadrarea într-o categorie deja existentă, necesitând crearea unor texte specifice.

Expresia SUI GENERIS, tradusă adesea ca de sine stătător sau într-o clasă proprie, subliniază originalitatea și unicitatea unei entități sau idei. Acest termen latin ne ajută să apreciem valoarea și distinctivitatea elementelor care nu se încadrează în categorii obișnuite sau tradiționale. Utilizarea acestei expresii nu doar că îmbogățește limbajul nostru, dar ne îndeamnă și să privim lumea și creațiile umane dintr-o perspectivă nouă și mai nuanțată.

În limbajul actual, „sui-generis” se folosește și în alte contexte decât cele juridice (și pentru lucruri și pentru ființe), având, în toate situațiile, sensul: „Special, original, particular; unic în felul său” – DEX (Dicționarul explicativ al limbii române).

De exemplu, se poate spune: „Există drepturi sui-generis de proprietate intelectuală”, dar și „Maniera sui-generis de a se exprima a acestui artist mi-a atras atenția” sau „Mirosul sui-generis al acestui loc îmi trezește amintiri neplăcute”/”Regula sui-generis a jocului era o provocare continuă” etc.

De asemenea, adjectivul „sui-generis” se poate utiliza atât în contexte serioase/neutre/specializate, cât și ironice, de exemplu: „Acest scriitor are o viziune sui-generis asupra temelor abordate”, dar și „Cenaclul sui-generis al mincinoșilor, păstorit de Conu Alecu, era un prilej binevenit nu doar de a conserva minciunile gata elaborate, ci un vârtos îndemn de a născoci altele” (Florin Ardelean, Seducția).

Sui-generis
Sui-generis

Desigur, în condițiile în care într-o limbă există alte cuvinte, sinonime, mai simple, ne putem întreba dacă astfel de termeni, precum adjectivul amintit anterior, sau, în alte situații, neologismele – termeni care par pretențioși – sunt necesari. De obicei, apelul la asemenea expresii/cuvinte dau o notă elevată comunicării scrise sau orale sau reprezintă un mod de a sublinia un aspect sau de a evita repetiții supărătoare.

Un rol important în impunerea lor l-au avut cărțile și mass-media. De exemplu, Emil Durkheim, considerat fondatorul sociologiei moderne, a făcut din expresia siu-generis un termen cheie al teoriei sale despre natura faptelor sociale, arătând că, dacă evenimentele sociale sunt unice în felul lor, speciale, este nevoie de o știință, sui-generis și aceasta, care să se ocupe de analiza și interpretarea acestora.

Pe de altă parte, mass-media actuală a contribuit în mod esențial la popularitatea acestui termen, utilizându-l în cele mai variate contexte: despre un personaj interpretat de Maryl Streep, de exemplu, s-a scris că “este sui generis, cu o existență dramatică, unică și memorabilă”, despre celebrul James Brown, CNN sublinia că este un muzician “foarte talentat, sui-generis”, despre cursa prezidențială din SUA că “este în mod clar sui-generis, orice se poate întâmpla” etc.

Prin extensie, despre o carte, un film sau orice altă creație artistică se spune că este sui-generis atunci când se remarcă prin originalitate. În filosofie, sui-generis este orice idee care nu poate fi inclusă, subordonată unui alt concept. În studiile de politică, dezvoltarea fără precedent a Uniunii Europene și impactul economic, politic al acesteia i-au făcut pe specialiștii în domeniu să o numească “entitate geopolitică sui-generis” etc.

Pasionații de muzică rock știu, probabil, că Sui-Generis este și numele unei foarte cunoscute trupe argentine de rock din anii 1970.

Încheind, SUI GENERIS este o expresie care ne provoacă să recunoaștem și să valorizăm originalitatea în toate formele sale. Înțelegând profund acest concept, putem începe să apreciem mai mult diversitatea și inovația din jurul nostru. Dacă ești pasionat de limbaj și de alte expresii cu rădăcini latine, te invităm să explorezi cum este corect: niciun sau nici un. Acest ghid îți va extinde înțelegerea limbii române și te va ajuta să te exprimi mai precis și mai colorat.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version