Home Animale Tarantulele – creaturi fascinante care își pot regenera picioarele pierdute

Tarantulele – creaturi fascinante care își pot regenera picioarele pierdute

0
Tarantulele

Cei mai mulți oameni sunt capabili să recunoască o tarantulă fără nici o problemă, dar puțini știu ce păianjen interesant este în realitate. Acești păianjeni mari și musculoși seamănă frică în inimile multor oameni din toată lumea, dar în realitate tarantulele sunt unii dintre cei mai puțin agresivi și periculoși păianjeni din lume.

În cele ce urmează vă prezentăm unele dintre cele mai interesante aspecte ale tarantulelor

• Femelele pot trăi și 30 de ani sau chiar mai mult în sălbăticie

Tarantulele1

Femelele tarantule sunt faimoase pentru faptul că trăiesc foarte mult. Chiar și în captivitate au existat cazuri în care acestea au trăit peste 20 de ani. Pe de altă parte, masculii nu trăiesc mult după ce ajung la maturitatea sexuală, cu o durată de viață ce poate varia în medie între 5 și 10 ani. Mai mult decât atât, masculii nici măcar nu năpârlesc odată ajunși la maturitate.

• Ajung la dimensiuni foarte mari

Cele mai mari tarantule au picioare lungi de 25 de centimetri, putând fi comparate cu mărimea unei farfurii. Chiar și cei mai mari iubitori de păianjeni ar putea avea unele probleme în a sta nemișcați în condițiile în care o tarantulă s-ar apropia de ei. Regizorilor le place să prezinte în filmele lor de groază acești păianjeni mari, fapt ce le-a adus o reputație proastă.

• Tarantulele sunt destul de docile și rar mușcă oameni

Mulți prădători mari ar transforma tarantulele într-o masă copioasă, așa se face că acești păianjeni nu sunt interesați să se încurce cu oameni. Pe lângă aceasta, chiar dacă ar mușca, tarantula nu s-ar apăra prea bine din moment ce veninul ei nu este foarte periculos. O mușcătură de tarantulă nu este cu nimic mai rea decât o înțepătură de albină în termeni de toxicitate.

• Tarantulele se apără prin aruncarea în atacatori a unor ace (unele fire de păr)

În situația în care o tarantulă se simte amenințată, aceasta se folosește de picioarele din spate pentru a îndepărta firele de păr de pe abdomenul său și pentru a le arunca în direcția în care se află pericolul. Este posibil să nu remarcăm momentul în care păianjenul aruncă firele de păr, dar cu siguranță le vom simți după aceea, din moment ce ele provoacă o iritație urâtă. Ca urmare a înțepăturilor, unele persoane pot suferi chiar și o reacție alergică gravă. Pentru tarantulă, această mișcare de apărare nu lasă urme mai grave decât o chelie pe abdomen.

• Tarantulele prind noaptea prada mică într-o ambuscadă, apar pe furiș și apoi atacă

Tarantulele nu folosesc pânze pentru a-și prinde prada, dar acest lucru nu înseamnă că nu este la fel de greu din moment ce vânează pe jos. Tarantulele mai mici mănâncă insecte mici, în timp ce unele dintre speciile mai mari vânează broaște, șoareci, chiar și păsări. Ca și alți păianjeni, tarantulele își paralizează prada cu veninul lor, apoi utilizează enzime digestive pentru a-și transforma masa într-un lichid.

• O cădere poate fi fatală pentru o tarantulă

Tarantulele sunt creaturi destul de subțirele, în special în jurul abdomenului. Chiar și o cădere de la o înălțime mică poate provoca o ruptură mortală a exoscheletului. Din acest motiv, nu este recomandată manipularea tarantulelor. Putem să ne speriem ușor și la fel de ușor se poate speria și tarantula, iar dacă ar începe să se agite, cel mai probabil am scăpa-o din mână destul de repede.

• Tarantulele au gheare retractabile, la fel ca pisicile

Din moment ce o cădere este atât de periculoasă, este important pentru acestea să se prindă bine atunci când escaladează. Chiar dacă de cele mai multe ori tarantulele tind să se miște pe pământ, uneori ele urcă în copaci sau pe alte obiecte din jur. Prin extinderea unor gheare speciale ce se află la capătul fiecărui picior, o tarantulă poate obține o mai bună înțelegere a suprafețelor pe care încearcă să le escaladeze.

• Chiar dacă nu țes pânze, tarantulele se folosesc de mătase

La fel ca și ceilalți păianjeni, tarantulele produc mătase, o resursă pe care o folosesc în mod inteligent. Femelele folosesc mătasea pentru a consolida pereții vizuinelor; își învelesc ouăle într-un cocon de mătase. De asemenea, ele mai folosesc mătasea pentru a trasa linii care le alertează de prezența unei posibile prăzi sau a unor prădători. Recent, oamenii de știință au descoperit că tarantulele pot produce mătase cu picioarele lor în plus față de utilizarea organelor filiere la fel ca restul păianjenilor.

• Majoritatea tarantulelor sunt văzute plimbându-se în timpul verii, în căutarea de femele

În timpul celor mai călduroase luni ale anului, masculii maturi sexual își încep căutarea unei partenere. În această perioadă masculii nu se mai gândesc la propria securitate și umblă în timpul zilei. Odată găsită femela, curtarea are loc repede, masculul predând sperma și încercând să scape. Pentru femele, pretendentul este o sursă bună de proteină și de multe ori va încerca să-l mănânce odată ce relația este consumată.

• Tarantulele își pot regenera picioarele pierdute

Deoarece păianjenii năpârlesc, înlocuindu-și exoscheletul pe măsură ce cresc, ei își pot repara rănile pe care le-au suferit. În cazul în care o tarantulă pierde un picior, unul nou va apărea la următoarea năpârlire. În funcție de vârsta tarantulei și de durata de timp înainte de următoarea năpârlire, piciorul regenerat s-ar putea să nu fie la fel de lung ca cel pierdut. Cu toate acestea, pe parcursul a mai multor năpârliri, piciorul ajunge la lungimea normală. Uneori, tarantulele își vor mânca picioarele desprinse ca o modalitate de a nu pierde proteina.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version