Home Cultură generală Teatrul romanesc – Stiati ca …

Teatrul romanesc – Stiati ca …

1
Ateneul Roman

Teatrul pare sa fie in viata din toate timpurile, iar pentru cei pasionati de aceasta arta fina, cu siguranta el nu are varsta si nici origini, este nascut odata cu universul si pare ca nu are nici moarte, iar timpul, oricat de mult ar trece peste el, nu face decat sa ii ofere alte dimensiuni si o viata mult mai aprinsa, o tinerete tot mai de invidiat. Sa vedem in continuare cand anume a luat fiinta teatrul romanesc, care au fost primele criterii cat si primele piese care s-au pus in scena in fata publicului.

Teatrul Odeon
Teatrul Odeon
  • Primul teatru romanesc s-a infiintat in anul 1817 in zona Banatului, la Oravita, mai exact in ziua de 5 octombrie. Prima piesa de teatru care s-a si desfasurat de altfel la mai putin de 50 de kilometri de Resita a purtat denumirea de „Gelozia Umilita”, ea fiind scrisa de Franiul von Weiawnturm. Primul teatru din Romania, deci cel din Oravita, poarta in prezent numele de „Mihai Eminescu”, tocmai din cauza ca poetul si scriitorul nostru a avut functia de sufleur in cadrul institutiei, fiind ulterior si consilier pe partea de arta al directorului teatrului.
  • Primul teatru romanesc, cel din Oravita, a fost considerat o premiera si la nivel european, tocmai din cauza modului in care era iluminata incaperea: se foloseau lampi care ofereau lumina pe baza de acetilena, un mod inedit si inovator la nivel european. In plus, teatrul respectiv a mai intrat in premiera si din cauza faptului ca a fost primul teatru a carui cladire a fost realizata complet din piatra.
  • Parintele de drept moral al primului teatru romanesc este Ion Niuny, el fiind si finantatorul Clubului diletantilor de teatru din anul 1806. Acesta era de profesie arhitect, iar originea sa era macedoneana – romaneasca.
  • Primul teatru din Romania este in prezent un frumos muzeu de arta, al carui interior este pastrat cu sfintenie. Cele 250 de locuri ale salii distribuite pe doua etaje nu au mai fost insa umplute inca din anul 1997.
  • Se spune ca dupa reamenajare si renovare, teatrul de la Oravita a luat forma unui teatru din Viena, fiind aproape identic cu acesta, numit Burgtheater, construit dupa schitele arhitectului Ieronimus Platzger.
  • Totusi, unii oameni de cultura sustin ca primul teatru romanesc a fost infiintat la Sibiu, in locul in care in prezent este asa numita Filarmonica de Stat – Sala Thalia, cu o sala impresionant de mare si de frumoasa, distribuita pe trei nivele, loc in care in prezent au loc spectacole de un prestigiu international, mai ales pentru ca sala cu pricina este si un punct de baza pentru Festivalul International de Teatru de la Sibiu. Acesta a fost deschis in anul 1769, an in care se pare ca a avut loc si prima piesa de teatru din Romania, in cadrul acelui loc care avea ca si unica destinatie prezentarea in fata publicului a diverselor piese de teatru.
  • Din alte puncte de vedere se spune ca primul teatru romanesc a fost cel din Arad, mai exact ceea ce era intre cladirea Teatrul Vechi si Casa Hirschl. Spatiul a fost considerat un punct important de desfasuare a multor spectacole de prestigiu, atat nationale cat si internationale. Tot la Arad se pare ca a avut loc si primul Festival de renume international, numit festivalul de Underground si Teatru, in cadrul caruia au fost prezenti artisti de renume european.

  • Prima piesa de teatru care a avut o insemnatate imensa pentru poporul roman si anume pregatirea pentru realizarea Marii Uniri a avut o premiera absoluta in cadrul Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galati. De montajul piesei s-a ocupat Mihail Pascaly, iar aceasta a purtat denumirea de Viitorul Romaniei, reprezentand in cele din urma un adevarat spirit de libertate si traditie.
  • In Bucuresti, primul teatru a fost cel supranumit „Teatrul de la Cismeaua Rosie”, care se afla in zona Caii Victoriei. A luat fiinta la dorinta fiicei lui Voda Caragea, mai exact domnita Ralu, insa primele spectacole s-au tinut in limba greaca.
  • La inceput, Teatrul National din Bucuresti (TNB) a purtat denumirea de Teatrul cel Mare, el fiind deschis in anul 1852, iar prima piesa de teatru s-a numit „Zoe” sau, altfel spus, „Un amor Romanesc”, vazand lumina zilei in data de 31 decembrie in acelasi an de deschidere a teatrului.

1 COMMENT

  1. Multi dintre stralucitii actori ai teatrului romanesc au jucat sau debutat in piesele Sidoniei Dragusanu.

    Seara răspunsurilor, teatru, Bucureşti, 1958
    Fiicele, teatru , Bucureşti, 1963
    Valsul, teatru, Bucuresti, 1963
    Zizi şi formula ei de viaţa, teatru, Bucureşti, 1964
    Intîlnire cu îngerul, teatru, Bucureşti, 1965
    Jocul adevărului, teatru, Bucureşti, 1966
    Necunoscuta si cei patru cavaleri, muzical, 1969
    Comisarul, în colab. cu Ana Rubinstein, Bucureşti, 1971,
    (versiune maghiară, Tîrgu Mureş, 1973)
    Sentimente şi naftalină, teatru, Bucureşti, 1980

    Am avut o mare surpriza sa redescopar piese de teatru de o verva si actualitate incredibila pe site-ul autoarei

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version