Astăzi cu greu găsești oameni ce nu folosesc telefonul mobil, devenit un dispozitiv de nelipsit. Totuși, încă de la apariția acestora am fost atenționați asupra diverselor riscuri: ar afecta fertilitatea la bărbați, ar afecta dezvoltarea fătului în timpul sarcinii, ar afecta auzul și văzul, ba chiar ar provoca cancer cerebral.

Studii peste studii au fost efectuate, fără a se ajunge la o concluzie certă. Da, anumite riscuri există când vine vorba de utilizarea frecventă și pe termen lung a telefonului mobil.

Dar cât de real este riscul de a dezvolta cancer cerebral?

dezvolta cancer cerebral

Dificultatea de a oferi un răspuns sigur este evidentă: azi este aproape imposibil să găsești un grup suficient de mare de oameni care să nu utilizeze deloc un mobil și să compari în timp incidența cancerului în acest grup cu cea dintr-un grup similar în care se utilizează mobilul.

Totuși, un studiu declară că utilizarea pe termen lung, pe perioade de peste 20-25 de ani, crește riscul de a dezvolta cancer la creier. Acest risc este cu atât mai mare cu cât este mai mare frecvența utilizării telefonului. Studiul realizat de cercetătorii suedezi de la Spitalul Universitar Orebro a concluzionat că utilizarea pe termen lung a mobilului crește de 3 ori riscul de a dezvolta gliom (tumoare a sistemului nervos).

Citește și:  Secretele memoriei umane – un mecanism complex şi misterios, pe care oamenii de ştiinţă nu îl pot explica decât parţial

Un alt studiu arată că folosirea mobilelor de către copii duce la dublarea riscului de cancer cerebral. Organizația Mondială de Sănătate a prezentat rezultate suplimentare, ce afirmă că folosirea îndelungată și frecventă (peste 15 ani și multe conversații de peste 15 minute) ar crește riscul de gliom cu 70%.

Totuși, alte studii afirmă că nu s-a descoperit nici o legătură clară și directă între cancerul cerebral și telefonul mobil. Radiațiile nu ating un nivel ce ar putea dăuna omului.

Pentru că studiile se contrazic și pentru că nici unul nu a adus până acum dovezi de neclintit, a fost inițiat un nou studiu de amploare (The Cohort Study on Mobile Communications – COSMOS) care va observa timp de 30 de ani legătura dintre utilizarea telefonului mobil și dezvoltarea cancerului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.