Telescopul Hubble reprezinta instrumentul de baza al cercetarii astronomice actuale. Spre deosebire de imaginile obtinute de telescoapele de pe Pamant, imaginile obtinute cu telescopul Hubble sunt de o calitate net superioara datorita faptului ca telescopul este pozitionat inafara atmosferei Pamantului. Cu alte cuvinte imaginile captate nu sunt afectate de anumite fenomene optice, precum difractia, specifice interactiunii radiatiei solare cu atmosfera terestra. Deasemenea telescopul Hubble poate capta informatii si in spectrul ultraviolet datorita lipsei centurilor de ozon, specifice atmosferei terestre.

Telescopul Hubble reuseste sa efectueze o orbitare completa in jurul Pamantului in aproximativ 97 de minute, avand o viteza medie de 8km/s.

Privind in sectiune telescopul Hubble este compus din:

  • Asamblul de oglinzi secundare
  • Asamblul de oglinzi principale
  • Instrumente stiintifice pozitionate radial

Insa avand in vedera tema, telescop, partea cea mai importanta a telescopului Hubble, o reprezinta oglinda si sistemele optice. Tinta telescopului Hubble este captarea luminii, dar si a radiatiei in ultravilet si infrarosu. Astfel se putea capta lumina celor mai pale obiecte si studierea lor, lucru imposibil de realizat pentru telescoapele de pe Pamant.

foto: presscafe.ro
foto: presscafe.ro

Din punct de vedere al aparaturii telescopul Hubble a fost prevazut initial cu:

  • 6 giroscoape, din care in prezent sunt utilizate doar 2 giroscoape, impreuna cu senzorii de reglaj fin
  • Camera foto cu camp larg si planetar;
  • Spectrograful de inalta rezolutie Goddard
  • Fotometrul de mare viteza
  • Camera foto pentru obiecte neclare
  • Spectrograful pentru obiecte neclare.
  • Senzorii de reglaj fin

Oglinda principala , avand in diametru 2.4m, poate detecta corpuri ceresti de 100 de ori mai palide decat cele care pot fi captate de telescoapele terestre. Insa dupa lansarea telescopului Hubble pe orbita a fost descoperita o grava eroare de fabricatie la oglinda principala. Mai exact , aberatie de sfericitate. Aceea oglinda care trebuia sa fie slefuita foarte precis, prezenta o eroare a slefuirii curburii , eroare echivalenta cu a 15 parte din diametrul unui fir de par.

In ciuda acestei erori de fabricatie eroarea a fost corectata prin montarea sistemului COSTAR, un dispozitiv creat pentru corectarea aberatiei de sfericitate, sistem format din doua oglinzi intercalate in drumul optic.

Cu ajutorul telescopului Hubble s-a putut studia varsta universului si teoria expansiunii universului, studierea supernovelor si a gaurilor negre, studierea unor planete indepartate precum Pluto sau Eris, discurile proto-planetare din Nebuloasa Orion, etc.

Viitorul telescopului Hubble este sumbru. Pe masura ce anii trec , traiectoria acestuia se se va degrada, astfel incat daca nu sunt efectuate corectii la orbita va reintra in atmosfera terestra, fapt ce va incheia activitatea aceastui telescop.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.