Terapia cu oxigen hiperbaric (HBOT), secretul tinereţii, o metodă excepţională, capabilă să facă din îmbătrânire un proces reversibil, este marea descoperire făcută recent de câţiva cercetători israelieni, de la Universitatea din Tel Aviv, care au lucrat în colaborare cu Centrul Medical Shamir.
Este un anunţ pe care lumea ştiinţifică îl consideră ca fiind epocal, cu atât mai mult cu cât metoda pare a fi foarte simplă, iar rezultatele peste aşteptări. Subiecţii care au participat la experiment au putut constata că, după terapia cu oxigen hiperbaric, organismul lor s-a modificat la nivel celular ca şi când ar fi întinerit cu 25 de ani.
La experiment au participat 35 de persoane cu vârsta de peste 64 de ani, în sesiuni cu o durată de 90 de minute, de cinci ori pe săptămână, timp de trei luni. Terapia a constat în inhalarea intermitentă de oxigen pur, cu ajutorul unei măşti, timp de o oră şi jumătate, într-o cameră sub presiune. Efectul s-a arătat imediat, chiar după primele şedinţe – funcţiile cognitive s-au îmbunătăţit semnificativ, la fel funcţionalitatea ţesutului cerebral, în zonele asociate cu declinul cognitiv.
Coordonatorul programului de cercetare, doctorul Shai Efrati, declara că: “De mult timp se duce lupta împotriva îmbătrânirii, prin dietă, prin diverse tratamente, dar acestea nu pot decât, eventual, să încetinească acest fenomen. Acum putem, de fapt, să întoarcem ceasul corpului şi să îmbunătăţim calitatea celulelor sanguine. Înseamnă că putem începe să ne gândim la îmbătrânire ca la o boală reversibilă. Este pentru prima dată când o intervenţie medicală a ameliorat biologia creierului în populaţia care îmbătrâneşte normal. Declinul care însoţeşte îmbătrânirea nu trebuie să fie luat ca ceva de la sine înţeles”.
Terapia cu oxigen hiperbaric (HBOT) şi întinerirea celulară
Se ştie de multă vreme, spun medicii, că, odată cu înaintarea în vârstă, se produce fenomenul de scurtare a telomerilor şi de acumulare de celule senescente/degradate, al căror comportament se alterează. Telomerii (din gr. “telos” – capăt și “meros” – parte), a căror lungime este un factor-cheie în îmbătrânire, sunt zone de ADN repetitiv, situate la capătul fiecărui cromozom liniar, protejându-l de leziuni, şi care sunt responsabili de apariţia unor boli precum Alzheimer, cancer, Parkinson. În 2009, s-a acordat Premiul Nobel unor cercetătoare americane, care au arătat că telomerele pot fi protejate prin acţiunea unei enzime numită telomerază.
Odată cu trecerea anilor şi din pricina unor boli, telomerii se scurtează, cromozomii îşi pierd stabilitatea, se rearanjează, determinând moartea celulară (apoptoza), o moarte celulară fiziologică, programată genetic.
Terapia cu oxigen hiperbaric, pusă la punct de echipa de cercetători israelieni, vizează două procese esenţiale asociate îmbătrânirii şi bolilor: scurtarea telomerilor şi acumularea de celule îmbătrânite în organism.
Doctorul Shai Efrati este directorul unuia dintre cele mai mari centre de medicină hiperbară din lume – Shamir’s Sagol Center for Hyperbaric Medicine and Research – care tratează, de diverse boli, peste 200 de pacienţi pe zi, dozând într-un mod specific, printr-un program de pornire-oprire oxigenul hiperbaric.
Creşterea intermitentă a concentraţiei de oxigen, spune medicul, influenţează un număr mare de mecanisme celulare, necesare pentru regenerare, protocolul său, aşa cum l-a gândit in lupta cu procesul îmbătrânirii, “păcăleşte” corpul, aducându-l intr-o stare apropiată hipoxiei, dar fără ca acest fapt să pună in pericol pacientul.
Terapia cu oxigen hiperbaric, telomerii – “Sfântul Graal” al biologiei îmbătrânirii
Shai Efrati a decis să încerce terapia cu oxigen hiperbaric pe adulţi sănătoşi, deoarece, odată cu vârsta, vasele de sânge transportă mai puţin oxigen către creier şi crede că terapia hiperbară compensează acest lucru. Oxigenoterapia hiperbarică a mai fost folosită şi pentru tratarea altor afecţiuni, dar cu precauţie, implicând, după cum spun unii medici, anumite riscuri.
Fiecărui participant la acest experiment i s-au prelevat mostre de sânge înainte şi după perioada de terapie, analizându-se celulele imunitare din sânge şi comparându-se rezultatele la final. S-a constatat astfel ca telomerii – “Sfântul Graal al biologiei îmbătrânirii”, după cum spunea doctorul Efrati – s-au alungit cu 20 – 38%, iar procentul celulelor îmbătrânite a scăzut cu 11 – 37%, ceea ce nu s-a reuşit până acum nici prin tratamente, nici prin diete, nici prin schimbarea stilului de viaţă.
Unul dintre voluntari, în vârstă de 69 de ani, mărturisea că : “a intrat sănătos în acest studiu și a ieșit transformat într-un tigru”, adăugând că memoria și capacitatea intelectuală s-au îmbunătăţit semnificativ.
Ce este oxigenul hiperbaric?
Este un adevăr evident că oxigenul este indispensabil vieţii, dar în medicină a început să fie folosit terapeutic, în diverse moduri, încă din secolul al XVI-lea. Asimilarea de O2 (oxigen molecular) din atmosferă este scopul fundamental al respiraţiei.
Prin terapia cu oxigen se creşte nivelul de oxigen în sânge, având şi efectul de a reduce rezistenţa faţă de cursul de sânge, în diverse boli ale plămânilor (pneumonie, emfizeme etc.), uşurând efortul inimii. Oxigenul este folosit şi pentru pacienţii care au nevoie de ventilaţie mecanică, la concentraţii mai mari decât cea din aerul ambiental, care este de 21,8%.
Terapia cu oxigen hiperbaric sau oxigenoterapia hiperbară se face in camere de oxigen speciale, în care se creşte, prin inhalare, presiunea parţială a oxigenului în corpul uman (încăpere hiperbară – încăpere cu o presiune superioară cele atmosferice).
Prima cameră hiperbarică a fost realizată în 1662, de către un medic britanic, Nathaniel Henshaw. Cu timpul, aceste încăperi destinate terapiei cu oxigen s-au îmbunătăţit continuu, fiind foarte utile în tratarea celor care sufereau de decompresii severe (muncitori care lucrau la tuneluri sau în mine, scafandri, comonauti etc.) sau în cazurile severe de gripă, infecţii, complicaţii ale diabetului sau radioterapiei, în tratarea tumorilor maligne, a bolilor inflamatorii, în afecţiunile cerebrale etc.
În ultima vreme, terapia cu oxigen hiperbaric (HBOT) este tot mai des folosită ca tratament alternativ în ameliorarea simptomelor tulburărilor de spectru autist (TSA), inhalarea oxigenului pur dând rezultate foarte bune în stimularea mecanismelor naturale de vindecare. În plus, oxigenoterapia hiperbarică mobilizează celulele stem din măduva osoasă, care pot ajunge la nivelul creierului, stimulând imunitatea si formarea de noi neuroni.
Oxigenoterapia hiperbarică – o terapie a viitorului
În prezent, terapia cu oxigen este folosită cu rezultate remarcabile şi în cosmetică, o singură şedinţă fiind suficientă pentru ca pielea să devină mai netedă, mai luminoasă, ridurile şi cearcănele să se estompeze sau chiar să dispară. Se foloseşte şi pentru tratarea tenului acneic, a leziunilor şi a altor imperfecţiuni ale pielii. Specialiştii spun că cinci şedinţe de terapie cu oxigen fac ca expresia feţei să întinerească cu cinci ani.
Noutatea terapiei puse în practică de cercetătorii din Israel, o premieră mondială, care oferă mari speranţe în lupta cu trecerea timpului şi cu bolile, constă în felul în care este dozat oxigenul hiperbaric, într-un proces de administrare şi creştere intermitentă a concentraţiei acestuia.
Chiar dacă cercetările sunt încă la început, rezultatele sunt atât de spectaculoase încât Centrul Medical Shamir oferă deja şedinţe de terapie cu oxigen hiperbaric (HBOT) într-o clinică din Florida, SUA, şi urmează să deschidă o altă clinică în Dubai, până la sfârşitul acestui an. Testele neurocognitive, datele fiziologice privind fluxul sanguin cerebral, coroborate, sunt certitudini care dau mari speranţe în lupta cu procesul îmbătrânirii.