Tertium non datur este o expresie latinească, utilizată deopotrivă în logica formală, în domeniul juridic, în filosofie şi ştiinţe, dar şi în limbajul obişnuit, trimiţând la aceeaşi idee, dar traducându-se, în funcţie de domeniu, mai mult sau mai puţin pretenţios: “Principiul terţului exclus”, “A treia posibilitate nu există”, “Cale de mijloc nu există”.

În logica formală, care se ocupă cu structura argumentaţiei, “Tertium non datur” are valoarea unui principiu, care să asigure corectitudinea gândirii şi a exprimării, precum şi validitatea argumentelor.

Tertium non datur, sensul şi originea expresiei
Tertium non datur, sensul şi originea expresiei

Există patru principii fundamentale pe care trebuie să le respecte un raţionament: principiul identităţii (însuşire a lucrurilor de a-şi păstra esenţa, în pofida unor schimbări inerente), principiul non-contradicţiei (referitor la însuşiri/raporturi incompatibile), principiul raţiunii suficiente (acel temei în baza căruia o judecată este considerată ca fiind adevărată/neadevărată) şi principiul terţului exclus (Tertium non datur), acesta din urmă fiind introdus de Aristotel ca o completare la principiul non-contradicţiei.

Tertium non datur (Principiul terţului exclus) spune că “în acelaşi timp şi sub acelaşi raport, orice propoziţie este sau adevărată sau neadevărată, a treia posibilitate fiind exclusă”. De exemplu, cineva este sau vinovat sau nevinovat, sau viu sau mort, a treia posibilitate nu există.

Dacă, în logică, principiul “Tertium non datur” corespunde dublei negaţii, în matematică este echivalent cu “reducerea la absurd” (“Argumentum ad absurdum” sau “Reductio ad absurdum”) – un tip de raţionament constând în a demonstra valoarea de adevăr a unei propoziţii, dovedind absurditatea propoziţiei complementare.

Drumul de mijloc
Drumul de mijloc

În limbajul curent, expresia “Tertium non datur” se utilizează în orice situaţie în care, epuizând două posibilităţi, două căi, a treia nu mai este posibilă – “Cale de mijloc nu există”.

Citește și:  Este corect “omletă de ouă”?

Ieşind din cadrul strict al logicii sau al matematicii şi intrând în zona realităţii imediate, o astfel de afirmaţie – “Cale de mijloc nu există” – poate să suscite atitudini diverse şi adevărate “filosofii” despre viaţă, în funcţie de context, de personalitatea şi de convingerile fiecăruia. Iată câteva opinii despre “calea de mijloc” si despre conotaţiile acestei expresii, formulate, de-a lungul timpului, de către personalităţi, opinii la care putem medita, cu atât mai mult cu cât exprimă puncte de vedere adeseori contradictorii:

Calea de mijloc
Calea de mijloc
  • Calea de mijloc nu este urmată. Oamenii inteligenţi trec dincolo de ea, ignoranţii rămân în urmă. Cei înţelepţi vor să facă prea mult, astfel că fiecare om bea şi mănâncă şi puţini ştiu să judece aromele”. (Confucius)
  • Virtutea este calea de mijloc între două vicii”. (Aristotel)
  • Omul poate fi excesiv în căutarea căii de mijloc”. (Gregoire Lacroix)
  • În toate există o cale de mijloc”. (Horaţiu)
  • Calea de mijloc este valabilă doar dacă se cunosc extremele”. (Christian Lefebvre)
  • Adevărul poate să existe între două erori, dar între adevărat şi fals nu există cale de mijloc”. (Cecile Brucy)

Expresia “Tertium non datur” l-a inspirat si pe excepţionalul regizor Lucian Pintilie, care a dat acest titlul unui scurtmetraj din 2006, al cărui scenariu ii aparţine, cu Victor Rebengiuc in rolul principal, si a cărui acţiune se desfăsoară la finele celui de-al Doilea Război Mondial, in stepa ucraineană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.