E-țigara sau țigara electronică a cucerit lumea (deși unele țări, precum Canada sau Australia, au interzis comercializarea sa). În baruri, cafenele, pe stradă, vedem din ce în ce mai multe persoane pufăind satisfăcute din aceste dispozitive.
Încă de la început, țigările electronice au fost numite o alternativă sigură la fumat și chiar o cale de a renunța la fumat. Dezbaterea este mai aprinsă ca oricând: sunt aceste dispozitive într-adevăr sigure, sau sunt pur și simplu mai puțin dăunătoare decât varianta tradițională? Studiile de până acum, cu limitările lor, par a înclina spre al doilea răspuns.
Ce este E-țigara?
Cu aspect similar unei țigări, mai mici sau mai mari, de diferite culori, țigările electronice sunt formate dintr-un tub, baterie, led, cartuș cu nicotină lichidă și cu arome diferite și atomizator. În loc de fumul de tutun, se produce un vapor ce este crezut inofensiv. Nicotina ar fi singura substanță eliberată și, deși, este un drog ce dă dependență, în vapori există o cantitate foarte scăzută, în așa fel încât nu îi amenință pe cei din apropierea fumătorului. Cât despre acesta din urmă, nicotina inhalată poate fi aceeași ca a unei țigări normale, mai scăzută sau chiar mai crescută.
Este țigara electronică o alternativă sigură?
Nu – ea este o alternativă mai puțin dăunătoare! Însă sigură ea nu poate fi denumită. Lichidul conține diverse chimicale toxice și iritante, inclusiv nitrozamina (cancerigenă), plumb, formaldehidă, acetaldehidă, nichel, cadmiu etc.. Aceste substanțe toxice sunt identice cu cele din fumul de țigară (dar fumul conține, într-adevăr, mult mai multe), crescând riscul de cancer, afecțiuni cardiace, bronșită etc.. Nu au fost încă analizate toate substanțele conținute. Vaporii creați produc iritații ale ochilor și căilor respiratorii. Da, aceste substanțe toxice au un nivel mult mai scăzut comparativ cu fumul de tutun, dar reprezintă aceasta o alternativă sigură?
Cum rămâne cu fumătorii pasivi? Deși substanțele toxice din vaporii eliberați au nivel scăzut, acestea există fără îndoială. De aceea unii propun ca fumatul de E-țigară să fie reglementat în spații publice ca și fumatul clasic. Așadar, nu e vorba de vapori de apă inofensivi – însă este la fel de adevărat că expunerea la vapori este de preferat expunerii la fum de tutun. Totuși, rămâne problema de bază – nu se pot cunoaște efecte pe termen lung ale fumatului pasiv.
Popularitatea printre tineri a acestor dispozitive este încă un motiv de îngrijorare. Conform statisticilor, din 2011 până în 2012 numărul de adolescenți seduși de țigara electronică s-a dublat (statistici din S.U.A., care însă nu ar fi mult diferite în alte țări). Problema este că acești tineri chiar cred că fac ceva inofensiv, mulți dintre ei nefumând niciodată înainte țigări tradiționale. Dar nicotina creează dependență, este fapt sigur. Astfel că mulți se tem că încercând această țigară electronică, tinerii nu numai că se expun riscurilor sale, însă se expun și riscului de a trece la fumatul țigărilor clasice, în căutare de ceva mai tare. O altă mare problemă o reprezintă cazurile de intoxicație a copiilor mici care, atrași de aromele acestor dispozitive, au încercat să fumeze!
E-țigara te poate ajuta să te lași de fumat?
Deși nu există un studiu pe termen lung, descoperirile arată că în cea mai mare parte din cazuri, nu este o cale de a renunța la fumat (sigur, există și unele cazuri de succes, în special în rândul fumătorilor de ocazie, pentru care e vorba mai mult de plăcerea de a fuma decât de dependență). De fapt, fumătorii ce doreau să renunțe au avut mai mult succes lăsându-se complet, nu apelând la E-țigară. Mulți dintre cei care au înlocuit țigara tradițională cu E-țigara fie au revenit la obicei, fie au început să fumeze ambele, în încercarea de a fuma mai puține țigări cu tutun și de a umple golul cu cele electronice. Nu este o cale prea bună… Chiar și majoritatea companiilor producătoare au renunțat la pretenția de a spune că produsele lor te ajută să te lași de fumat.
Deși unele voci spun că E-țigara este la fel de nocivă ca și țigara clasică, până acum nu se poate spune sigur decât că ea este dăunătoare, însă de preferat celei clasice. Cu timpul, se vor putea realiza studii longitudinale, pentru a observa ce efecte pe termen lung există (având în vedere scurta viață a E-țigării, nu se poate spune deocamdată nimic sigur). Însă gândește-te la aceasta: vrei să devii subiectul studiului de peste zece ani, când medicii vor analiza ce efecte a avut fumatul țigării electronice asupra ta?…