Situat in Banat, in vestul tarii, judetul Timis este cel mai mare judet din tara, din punctul de vedere al suprafetei. Numele sau provine de la raul Timis, care strabate judetul. Astfel, denumirea actuala isi are originile in cuvantul dac “thibh- isjo”, care s-ar traduce prin “mlastinos”. Romanii au numit raul Tibiscus sau Tibisis, slavii i-au spus Tamis, maghiarii Temes, iar nemtii, Temesch.
Judetul Timis se invecineaza cu judetele Arad (nord), Hunedoara (est) si Caras-Severin (sud-est). Este alcatuit din doua municipii (Timisoara, care e si resedinta de judet, si Lugoj) si din cinci orase (Faget, Buzias, Jimbolia, Deta si Sanicolau Mare). Stema judetului a fost adoptata in anul 2002 si infatiseaza un scut taiat. In partea de sus se afla un leu care tine in mana o sabie incovoiata – leul este simbolul Banatului Timisan, aparator al tinutului, dar si al crestinitatii in lupta cu turcii; sabia este cea cu ajutorul careia Pavel Chinezu, comite de Timis, si-a aparat teritoriul. Leul se iveste din spatele crenelurilor unui zid aurit, zid care aminteste de Cetatea Timisoarei. Alte elemente sunt soarele (simbol al telurilor inalte), luna (fara de care soarele nu poate exista) si fascia undata (raul Timis).
Inca din cele mai vechi timpuri, judetul Timis a fost vazut ca o poarta spre Europa Occidentala – de altfel, nu e de mirare ca judetul este unul din cele mai bogate judete ale Romaniei. Mai mult, de-a lungul vremii, judetul a fost in atentia tuturor datorita faptului ca pe teritoriul sau au fost introduse ultimele descoperiri stiintifice ale epocilor respective. Astfel, Timisoara a fost primul oras de pe continent care a beneficiat de iluminare stradala (anul 1884, cand s-a construit centrala electrica), in anul 1899, in acelasi oras, au inceput sa circule tramvaiele electrice (dupa ce, in 1859, incepusera sa circule tramvaiele trase de cai), in anul 1854 a fost introdus telegraful, iar in anul 1881, telefonul.
Din punct de vedere turistic, judetul Timis este unul bogat, iar pe teritoriul sau se pot vedea multe influente occidentale. Cand vine vorba de turism, municipiul Timisoara se afla in centrul atentiei. Aici se pot vedea Castelul Huniazilor (cea mai veche cladire din municipiu, construita intre anii 1443 si 1447 de catre Ioan de Hunedoara), Palatul Dicasterial (astazi sediul Tribunalului, Judecatoriei si Curtii de Apel), Palatul baroc (actualmente sediu al unui muzeu de arta), Palatul Lloyd (construit intre 1910 si 1912, adaposteste sediul Rectoratului Universitatii “Politehnica”, dar si un restaurant de lux) sau Catedrala Mitropolitana (ridicata intre 1936 si 1941, este cea mai mare biserica din municipiu). Turistii se pot plimba in voie prin Piata Unirii, Piata Victoriei sau Piata Maria (piata in care a inceput Revolutia din 1989), admirand monumentele arhtiecturale, care imbina armonios stilurile vechi cu cele moderne.
Insa judetul Timis are si alte locuri surprinzatoare. Desi numarul rezervatiilor naturale este mai mic decat al altor judete, acest lucru nu inseamna ca sunt mai putin deosebite. Rezervatia ornitologica de la Mlastinile Satchinez (mlastini supranumite “Delta Banatului”, pentru ca pe teritoriul sau se afla 40% din totalul de specii de pasari din Romania) este un mic rai al pasarilor migratoare, care pot fi vazute in toata splendoarea lor in perioada 15 aprilie – 15 septembrie.
Parcul dendrologic de la Bazos este unic in tara, a fost declarat monument al naturii, protejand biodiversitatea ecofondului si genofondului (contine 800 de taxoni, care provin de pe cinci continente). Locul fosilifer Radmanesti contine depozite de fosile de moluste, iar Lacul Surduc este apreciat pentru ca alimenteaza cu apa potabila municipiul Timisoara. Nu in ultimul rand, Pestera Romanesti este una din cele mai cunoscute pesteri din Romania, acest lucru datorandu-se in special faptului ca in interiorul sau se organzieaza concerte ale Filarmonicii Banatului din Timisoara.
Alte obiective turistice demne de mentionat sunt Muzeul Satului Banatean (muzeu in aer liber, amenajat in perioada 1928 – 1940, care infatiseaza un sat traditional banatean, incluzand biserica, primaria si scoala), Castelul Banloc (construit in secolul al XVIII-lea, a fost model pentru decorarea Palatului Elisabeta din capitala), Salina Susesi (cea mai moderna din tara, construita de nemti) sau statiunea balneoclimaterica Buzias (apreciata atat pentru curele interne, cat si pentru cele externe).