Home Cultură generală Tipuri de sculptura si caracteristicile acestora

Tipuri de sculptura si caracteristicile acestora

0
Statuia lui Zeus, Foto: susannagalanis1.wordpress.com

Sculptura reprezinta una dintre cele mai complexe ramuri ale artei vizuale ale carei opere sunt transpuse in plan tridimensional. In randurile care urmeaza va vom prezenta principalele tipuri de sculptura, nu inainte insa de a parcurge cateva pagini din istoria interesanta a acestui mijloc de manifestare artistica.

Scurta istorie a sculpturii

Sculptura isi are radacinile in timpul civilizatiilor preistorice, trecand prin numeroase schimbari de-a lungul timpului si evoluand concomitent cu societatea. In tot acest timp sculptura a detinut mai multe roluri in viata oamenilor. Se presupune ca, la inceput, sculpturile aveau un rol magic, fiind folosite de catre civilizatiile preistorice in timpul ritualurilor sacre. In momentul in care civilizatiile au inceput sa se dezvolte, statuile au inceput sa fie utilizate in scopuri religioase, acestea intruchipand cel mai adesea figurile zeilor.

Inca din cele mai indepartare timpuri sculptura a fost considerata un mijloc de exprimare artistica, inceputurile sale fiind mult mai indepartate fata de cele ale picturii. Oamenii au inceput sa sculpteze in piatra sau lemn fie pentru a-si confectiona diferite unelte, fie pentru a crea mici figurine pe care le foloseau in scopuri care mai de care mai diverse. Descoperirile arheologice au demonstrat ca sculpturile care dateaza din epoca preistorica erau confectionate din piatra sau fildes, dar si din lut.

Cele mai multe sculpturi care dateaza din aceasta perioada infatiseaza figuri si siluete umane sau figuri care intruchipeaza animale, fiind folosite, dupa cum am afirmat si in randurile anterioare, in timpul unor ceremonii sau ritualuri pentru a atrage fortele naturii. Chiar daca cei mai multi dintre criticii de arta considera ca sculptura preistorica a reprezentat un mijloc de exprimare artistica, la acea vreme operele respective nu au fost realizate in scop estetic. Pe langa figurinele despre care am mentionat anterior, tot in categoria sculpturii intra si mastile realizate pentru vraci si vrajitori; acestea erau purtate in timpul ritualurilor pentru alungarea spiritelor rele.

Statuie preistorica, Foto: aaw3dart.blogspot.ro
Statuie preistorica, Foto: aaw3dart.blogspot.ro

Rolul sculpturii ca mijloc de exprimare si manifestare a spiritului interior a crescut in Antichitate, fiind influentat de fiecare civilizatie in parte si de credintele caracteristice. Cultura egipteana antica reprezinta una dintre cele mai interesante culturi. Sculptura, ca oricare alt mijloc de exprimare artistica, este influentata de credinta egiptenilor in viata de apoi. Sfincsii sunt considerate adevarate sculpturi, fiind chiar si in prezent simbolul culturii egiptene. Mai mult decat atat, templele si casele nobililor si ale conducatorilor erau decorate cu sculpturi care ii infatisau, deoarece egiptenii erau de parere ca, dupa moarte, sufletul se va intoarce la aceste sculpturi. Si in Mesopotamia erau foarte populare sculpturile in piatra dar si cele din lut. Sculpturi imense ale regilor erau amplasate in fata palatelor.

In jurul anului 600 i.Hr se pun bazele uneia dintre cele mai importante civilizatii din istoria omenirii – civilizatia greaca. Arta si cultura in general au cunoscut o adevarata ascenisune in perioada Greciei antice. Dupa cum insusi filozful grec Protagoras afirma, “omul este masura tuturor lucrurilor”, fapt care poate fi observat cu desavarsire in scultpura greaca unde chipul uman a fost elementul central. Istoricii au reusit sa delimiteze principalele ramuri ale sculpturii grecesti si diferentele dintre acestea.

In Evul Mediu toate domeniile (social, politic si cultural) s-au aflat sub puternica influenta a religiei. Operele de arta caracteristice acestei perioade, atat picturile, cat si sculpturile, erau realizate in scop religios. Cu trecerea timpului si evolutia omenirii, sculptura a devenit o arta individuala, cu toate ca infleuntele din trecut inca se resimt.

Sculptura, Foto: students.lebanese-forces.com

Principalele tipuri de sculptura

Dupa cum am spus si in randurile de inceput ale acestui articol, sculptura poate fi impartita in mai multe ramuri. Unul dintre principalele tipuri de sculptura este altorelieful. Din punct de vedere etimologc, cuvantul “altorelief” provine din limba italiana si poate fi tradus ca “relief inalt”. O sculptura incadrata in aceasta tipologie se caracterizeaza printr-o anumita altitudine fata de suprafata pe care a fost construita sau, in cele mai multe dintre cazuri, pe care a fost amplasata.

Basorelieful reprezinta un alt tip de sculptura, foarte des intalnit in cultura a numeroase popoare din timpurile stravechi. Spre deosebire de altorelief, sculpturile realizate prin tehnicile basoreliefului realizeaza cu fundalul un corp comun, pozitionat pe verticala, volumul sculpturii fiind foarte scazut. Din punct de vedere etimologic, “basorelief” provine din limba franceza unde “bas” poate fi tradus prin “jos”. O ramura a basoreliefului este “meplatul” care reprezinta o sculptura in care diferentele dintre planul de baza si planurile sculpturii in sine sunt foarte mici.

Relieful in arta reprezinta o alta categorie a sculpturii. O sculptura incadrata acestei tipologii se caracterizeaza prin volum, de cele mai multe ori acestea infatisand figuri umane. Sculpturile de acest tip se folosesc in special in scop decorativ.

Sculptura din metal, Foto: kemptonvianna.wordpress.com

Un alt tip de sculptura il reprezinta sculptura in piatra. Aceasta presupune ca artistul sa realizeze o opera de arta prin modelarea unei roci cu ajutorul unei dalte si a unui ciocan. Acest tip de sculptura dateaza inca din vremurile stravechi, dezvoltandu-se cu precadere in epoca de piatra. Sculpturile din marmura care infatisau zeii si conducatorii erau foarte populare in Grecia antica.

Sculptura in metal a devenit populara in timpul evului mediu. Un tip de sculptura pe care il intalnim la orice pas este sculptura arhitecturala. Aceasta a luat nastere inca din antichitate si face parte, dupa cum spune si numele, din domeniul arhitectural. Sculpturile folosite in acest domeniu sunt folosite in scop estetic, acestea fiind atasate cladirilor, atat pe exterior, cat si pe interior. Rolul sculpturii in arhitectura este unul foarte important, mai ales ca oamenii de stiinta sunt de parere ca sculptura a dat nastere arhitecturii.

Sculpturile care infatiseaza persoane, animale sau obiecte poarta numele de statui. Statuile pot fi realizate din orice material, tehnicile fiind insa diferite. Statuile ronde-bosse infatiseaza fiind umana in intregime, busturile infatiseaza fiintele umane de la umeri in sus, in timp ce statuile ecvestre infatiseaza modele calare; cele mai multe statui ecvestre infatiseaza figuri istorice.

In ceea ce priveste artele moderne, sculptura cinetica reprezinta acea ramura a sculpturii care apartine artei cinetice. Sculptura cinetica este formata din mai multe elemente caracterizate prin miscare. Opera de arta este desavarsita in momentul in care privitorul observa sculptura in miscare. Ca oricare alt mijloc de exprimare artistica si sculptura se afla intr-o continua evolutie. Fie ca este folosita in scop decorativ, comemorativ sau in arhitectura, sculptura reprezinta una dintre cele mai complexe arte.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version