In prezent, fotografia nu mai reprezinta niciun mister, aceasta arta cunoscand o evolutie rapida si cat se poate de interesanta de la aparitie si pana in prezent. Fotografia, la fel ca si pictura sau sculptura, este o arta ale carei mistere vor continua sa existe neincetat chiar daca prin intermediul aparatelor de fotografiat pe care fiecare dintre noi le detinem avem impresia ca stim totul si avem posibilitatea de a imortaliza fiecare moment. Fotografia se supune mai multor criterii si fiecare fotografie este unica in felul sau. In randurile care vor urma va vom prezenta care sunt cele mai scumpe fotografii vandute vreodata si care sunt caracteristicile care au facut ca valoarea acestor opere de arta sa fie atat de mare.

Rin II, Foto: meren.org
Rin II, Foto: meren.org

1. Pe primul loc in topul celor mai scumpe fotografii vandute vreodata se afla celebra fotografie Rin II realizata de catre artistul de origine germana Andreas Gursky in anul 1999. Probabil v-ati gandit ca cea mai scumpa fotografie din lume ar fi trebuit sa aiba o insemnatate istorica, insa Rin II are o poveste mult mai interesanta in spatele acesteia tesandu-se numeroase controverse. Dupa cum insusi numele sugereaza, elementul principal surprins in fotografia vanduta cu 4,5 milioane de dolari este unul dintre cele mai importante rauri din Europa – Rinul, si face parte dintr-o serie de sase fotografii ale celebrului artist vizual. La o prima vedere fotografia pare foarte banala, insa modul in care elementele verticale se imbina cu cele orizontale reprezinta motivul principal pentru care fotografia a fost atat de apreciata. Raul si campul verde sunt atent incadrate de orizontul care pare sa curga alaturi de celebrul rau, peisajul romantic fiind perfect transpus intr-o latura moderna. Controversele au aparut in momentul in care artistul a afirmat ca elementele adiacente (o fabrica si cativa trecatori) au fost eliminate cu ajutorul unui program de editare.

Cindy Sherman, Foto: nuevastendenciaskarlah.blogspot.ro
Cindy Sherman, Foto: nuevastendenciaskarlah.blogspot.ro

2. Cea de a doua fotografie din topul celor mai scumpe fotografii vandute vreodata nu are un nume precis, insa a fost realizata de catre artista de origine americana Cindy Sherman in anul 1981. Artista este cunoscuta in intreaga lume a artelor vizuale pentru portretele conceptuale pe care le-a realizat de-a lungul timpului, ea fiind chiar unul dintre personajele principale ale capodoperelor sale fotografice. Foarte multi fotografii s-au intrebat cum de a reusit Cindy Sherman sa isi realizeze autoportrete fascinante si in pozitii deloc comode. Asa este si cazul acestei fotografii in care artista apare imbracata precum o adolescenta si este intinsa pe canapea. Si aceasta fotografie pare foarte banala, dupa cum au mentionat chiar numerosi critici de arta, insa nu neaparat ceea ce vedem este important, ci esenta. Fotografia surprinde o latura a lumii moderne, dar si tumultul tineresc, trecerea de la adolescenta la maturitate fiind simbolizata de unghiile de culoare rosie, discret surprinse. Fotografia realizata de catre Cindy Sherman a deschis noi orizonturi pentru fotografia conceptuala, deoarece aceasta surprinde explozia culturii postmoderniste. Fotografia a fost vanduta cu suma de 3,9 milioane de dolari in luna mai a anului 2011.

Jeff Wall, Foto: vice.com
Jeff Wall, Foto: vice.com

3. Locul al III-lea in topul celor mai scumpe fotografii este ocupat tot de o fotografie conceptuala, realizata de catre fotograful de origine canadiana Jeff Wall in anul 1992 prin alaturarea mai multor imagini din timpul unei ambuscade militare ce a avut loc in timpul razboiului din Afghanistan in iarna anului 1986. Fotografia macabra intitulata Dead Troops Talk a fost vanduta in anul 2012 cu suma de 3,6 milioane de dolari. Modul in care cadrele au fost alaturate si impactul vizual pe care imaginea in sine il are au facut ca aceasta fotografie sa fie considerata o adevarata capodopera, iar importanta din punct de vedere istoric este si ea enorma, dupa cum insusi artistul a afirmat. Acesta a realizat colajul tocmai din dorinta ca un astfel de eveniment istoric sa nu fie trecut niciodata cu vederea.

Citește și:  Cum a luat nastere proiectul Gemini si cum a evoluat?
99 cent II diptychon, Foto: vk.com
99 cent II diptychon, Foto: vk.com

4. 99 Cent II Diptychon (diptic) este fotografia ce ocupa locul al IV-lea in topul celor mai scumpe fotografii, aceasta fiind realizata in anul 1999 de catre fotograful de origine germana Andreas Gursky. Tema abordata este tot una conceputala, deoarece fotografia suprinde atmosfera colorata, la propriu, a unui supermarket. Fotografia este formata din doua parti, si tocmai de aici provine si denumirea de creatie diptica, deoarece cele doua parti sunt prinse cu o balama astfel incat imaginea creata sa para mult mai reala. Fotografia valoreaza 3,4 milioane de dolari.

Steichen the pond moonlight, Foto: eldesvansecreto.blogspot.ro
Steichen the pond moonlight, Foto: eldesvansecreto.blogspot.ro

5. Natura a reprezentat una dintre principalele teme abordate de catre artisti iar unul dintre primii fotografi care au abordat aceasta tematica este Edward Steichen. Fotografia realizata de catre acesta – The Pond – Moonlight poate fi cu usurinta confundata cu o pictura deoarece tehnica fotografica abordata a facut ca peisajul nocturn sa primeasca noi valori. Fotografia este alb-negru insa, prin procesarea manuala, acesta a reusit sa ofere impresia de culoare, iar faptul ca peisajul este nocturn l-a ajutat foarte mult. Pictura valoreaza 2,9 milioane de dolari.

Cindy Sherman; O femeie moarta, Foto: abroadathome.wordpress.com
Cindy Sherman; O femeie moarta, Foto: abroadathome.wordpress.com

6. Un alt autoportret neintitulat realizat de catre artista Cindy Sherman ocupa, de aceasta data, lcoul al VI-lea in topul celor mai scumpe fotografii. De aceasta data fotografia este realizata in natura, iar impactul este tulburator avand in vedere ca, de data aceasta, spiritul boem al adolescentei indragostite este preluat de imaginea unei femei moarte. In acest fel, Cindy Sherman s-a dovedit a fi nu doar un fotograf desavarsit, ci si o actrita in adevaratul sens al cuvantului. Fotografia a fost vanduta cu suma de 2,7 milioane de dolari.

Billy the kid, Foto: rogerebert.com
Billy the kid, Foto: rogerebert.com

7. Billy the Kid este numele fotografiei ce ocupa locul al VII-lea in topul celor mai scumpe fotografii din lume. Numele fotografului nu este cunoscut, insa modul in care artistul l-a surprins pe unul dintre cei mai cunoscuti criminali ai Americii este cu adevarat remarcabil. Fotografia valoreaza 2,3 milioane de dolari.

Kremlin Tobolsk, Foto: numerofblog.wordpress.com
Kremlin Tobolsk, Foto: numerofblog.wordpress.com

8. Fotografierea cladirilor reprezinta una dintre activitatile preferate ale fotografilor si asa se face ca una dintre cele mai scumpe fotografii din lume surprinde imaginea fortaretei Tobolsk Kremlin din Moscova. Aceasta a fost realizata de catre fotograful Dimitry Medvedev si a fost vanduta cu 1,75 milioane de dolari.

Edward Weston, Foto: toptenfamous.com
Edward Weston, Foto: toptenfamous.com

9. Si fotografia nu reprezinta una dintre fascinantele ramuri ale fotografiei, iar unul dintre nudurile realizate de catre fotograful american Edward Weston in anul 1925 ocupa locul noua in topul celor mai scumpe fotografii din lume, fiind vandut cu 1,6 milioane de dolari.

Alfred Stieglitz Mainile Georgiei O’Keefle, Foto: thzimage.com
Alfred Stieglitz Mainile Georgiei O’Keefle, Foto: thzimage.com

10. Ultimul loc in topul celor mai scumpe fotografii din lume este ocupat de fotografia realizata de catre Alfred Stieglitz, fotografia intitulata Mainile Georgiei O’Keefle, fiind vanduta cu suma de 1,4 milioane de dolari.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.