Top 10 – Cele mai terifiante creaturi din Fluviul Amazon:

Caimanul negru - Melanosuchus niger
Caimanul negru – Melanosuchus niger
Caimanul negru, specia Melanosuchus niger
Caimanul negru, specia Melanosuchus niger

Pe locul 10 se află caimanul negru care este o specie ce a dispărut din multe zone ale arealului său natural, din nordul Americii de Sud. Are denumirea științifică Melanosuchus niger și este o specie agresivă, care vânează pești, păsări acvatice, capibara, animale domestice și chiar oameni dacă are ocazia. Are lungimea corpului de 4-6 m.

Anaconda, specia Eunectus murinu
Anaconda, specia Eunectus murinu
Anaconda, specia Eunectes notaeus, Foto: snakeprojects.blogspot.ro
Anaconda, specia Eunectes notaeus, Foto: snakeprojects.blogspot.ro

Pe locul 9 se găsește anaconda verde, considerat cel mai mare șarpe din lume. Este numit și ,,boa de apă” și este un șarpe uriaș. De asemenea, anaconda este cel mai greu dintre toți șerpii mari din lume și are colorit verde închis cu pete negre (la specia Eunectes murinu) sau galben cu pete negre (la specia Eunectes notaeus). Hrana sa constă din porci, căprioare, păsări acvatice, câini, rozătoare, capibara, șerpi, caimani, jaguari, țestoase. Se spune despre acest șarpe feroce că mănâncă și oameni, însă în realitate anaconda se ferește de oameni și trăiește cât mai departe de locuințele acestora.

Arapaima, Foto: 3.bp.blogspot.com
Arapaima, Foto: 3.bp.blogspot.com

Pe locul 8 se află arapaima, un pește osos din categoria osteoglosidelor, care trăiește în nordul Americii de Sud. Astfel de specii de osteogloside au limba și osul palatin cu dinți. Arapaima este un pește carnivor care înoată în Fluviul Amazon și este unul dintre cei mai mari pești de apă dulce din America de Sud. Are capacitatea de a respira și la suprafața apei și nu doar prin branhii. Poate avea lungimea corpului de 2,5 m, în cazuri excepționale și de aproximativ 4,5 m, iar greutatea de cel mult 200 kg. Are denumirea științifică Araipama gigas.

Vidra uriașă, Foto: overbosch.de
Vidra uriașă, Foto: overbosch.de

Pe locul 7 avem vidra uriașă care poate avea lungimea corpului de 1,5 m. Își face vizuina în malul apei și are preferință să vâneze pești, crabi și alte animale acvatice. Este numită și ,,lupul de râu” deoarece este unul din cei mai mari prădători din Fluviul Amazon.

Pestele candiru (Vandellia cirrhosa) – Pestele vampir din apele Amazonului
Pestele candiru (Vandellia cirrhosa) – Pestele vampir din apele Amazonului

Pe locul 6 este candirul, un pește minuscul dar foarte periculos care trăiește în Fluviul Amazon. Denumirea sa științifică este Vandellia cirrhosa și are lungimea corpului de cel mult 2,5 cm. Acest pește are corpul foarte subțire, transparent și se atașează cu spinii de pe operculi în cavitățile branhiale ale peștilor mari, hrănindu-se cu săngele acestora. De asemneea, poate pătrunde în uretra mamiferelor, chiar și la oamenii care urinează în rău. Peștele se hrănește cu săngele scurs din uretră deoarece provoacă leziuni grave în țesutul acesteia, produce dureri mari la oameni și este greu de scos, trebuie intervenței chirurgicală.

Rechinul-taur-Carcharias-taurus-300x207.jpg
Rechinul-taur

Pe locul 5 se află o specie de rechin din Amazon. Se numește rechinul-taur și are denumirea științifică Carcharhinus leucas. Este o specie foarte periculoasă, considerată în pericol de dispariție. Are corpul masiv, cu lungimea de 4,3 m și greutatea de 150 kg. Poate ataca omul și de multe ori un astfel de atac se termină cu moartea victimei. Se spune că, foarte multe dintre atacurile rechinului-alb sunt de fapt provocate de specia de rechin-taur, care are coloritul maroniu-deschis, bej cu pete neregulate.

Anghila electrică, Foto: brianeyes21comcast.net
Anghila electrică, Foto: brianeyes21comcast.net

Pe locul 4 avem anghila electrică, specia Electrophorus electricus. Acest pește poate avea lungimea cropului de aproximativ 2,5 m. Este considerat unul dintre cei mai mari pești de apă dulce din America. Se remarcă prin faptul că are capacitatea de a se orienta cu ajutorul impulsurilor electrice slabe și nu prin acuitatea vizuală, ochii săi nu sunt foarte bine dezvoltați, vedearea este slabă. Prezintă ,,organe electrice” pe toată lungimea corpului care pot produce descărcări bruște, destul de puternice să ucidă alte specii de pești. Anghila electrică poate fi letală și pentru om, deoarece descărcările sale sunt de până la 600V.

Piranha rosu, Foto: photos.mongabay.com
Piranha roșu, Foto: photos.mongabay.com

Pe locul 3 se găsește peștele piranha roșu care preferă apele mai adânci. Este un pește de pradă carnivor, foarte agresiv să atace tot ce-i apare în cale și mai ales tot ce este carne. Mușcătura sa este periculoasă și pentru om, deoarece acest pește are cinci straturi de dinți, dezvoltați și în plus conțin și o substanță mortală numită azot piridoxinic. Pentru a supraviețui mușcăturii unui pește piranha trebuie aplicat un tratament adecvat. Un astfel de pește are obiceiul de a ataca în grup, la fel cum fac rechinii, este sensibil la sânge, când simte prezența acestuia, merge direct la țintă și în grup mare, pentru a nu da greș niciodată.

Hydrolycus scomberoides, Foto: carnivoraforum.com
Hydrolycus scomberoides, Foto: carnivoraforum.com

Pe locul 2 avem peștele-vampir sau payara, care are denumirea științifică Hydrolycus scomberoides. Este un pește de apă dulce cu dinți foarte mari și ascuțiți, iar lungimea corpului de aproximativ 1,2 m. Se hrănește în special cu pești piranha, pe care îi străpunge cu colții săi mari, lungi de 15 cm, ca niște țepe.

Peștele pacu, Foto: viralnova.com
Peștele pacu, Foto: viralnova.com

Pe locul 1 se află peștele pacu, care este o specie de apă dulce asemănătoare cu piranha. Este numit de localnici și ,,falsul piranha”. Acest pește are burta roșie, corpul robust, poate fi confundat adesea cu un piranha. Are lungimea corpului de 1,5 m, în timp ce piranha este mult mai mic, are cel mult 15 cm. În concluzie diferența dintre cei doi pești este dată de mărimea corpului. Se spune despre acest pește pacu că ar putea mânca testiculele bărbaților care înoată în apele Amazonului, că ar fi un monstru mare cu dinți ascuțiți, care atacă omul.

Video – Top 10 cele mai terifiante creaturi din Fluviul Amazon:

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ