Home Cultură generală Top 10 compozitori de muzica clasica

Top 10 compozitori de muzica clasica

0
Ludwig van Beethoven, Foto: vebidoo.de

Muzica clasica reprezinta totalitatea creatiilor celor care fac parte din cultura inalta din punct de vedere muzical, caracterizand o perioada insemnata de timp. Muzica clasica nu trebuie confundata cu operele muzicale create in timpul clasicismului. Pentru ca acest tip de muzica este cu adevarat unul deosebit, iar creatorii sai sunt adevarati artisti, in randurile care urmeaza vom incerca sa realizam un top 10 compozitori de muzica clasica.

Johann Sebastian Bach, Foto: diyeivago.blogspot.ro
Johann Sebastian Bach, Foto: diyeivago.blogspot.ro

1. Unul dintre cei mai importanti compozitori de muzica clasica ai tuturor timpurilor este Johann Sebastian Bach. Bach nu a inventat niciun stil nou muzical ci a perfectionat muzica in adevaratul sens al cuvantului, ramanad in istoria artei drept maestrul “fugii”, un tip de compozitie muzicala extrem de dificil pe care nici macar Mozart si Beethoven nu au reusit sa il perfectioneze asa cum a reusit Bach, desi cei doi au creat adevarate capodopere urmand cu strictete tehnicile de compozitie. Johann Sebastian Bach s-a nascut la data de 31 martie 1685 intr-o familie de muzicieni. Cariera muzicala a lui Bach incepe in momentul in care acesta primeste postul de organist, primele sale acorduri fiind realizate cu ajutorul acestui instrument. In anul 1708, dupa ce primeste un post de organist de curte, Bach este responsabil atat pentru compunerea muzicii pentru orga, cat si pentru compunerea unor piese pentru intregi ansambluri orchestrale. In anul 1723 este numit cantor si directorul muzical in cadrul bisericii Sf. Thomas din Leipzig, functia sa presupunand predarea cursurilor de muzica si furnizarea compozitiilor muzicale celor mai importante biserici din aceasta regiune.

De-a lungul vietii sale, Bach a compus adevarate capodopere, alaturi de muzica religioasa. Printre operele cele mai importante se numara cele sase “Concerte branderburgice”, 48 de Preludi si Fugi intitulate “Clavecinul bine temperat”, “Ofranda muzicala” si “Arta fugii”. Toate creatiile sale demonstreaza unicitatea talentului insa, in acelasi timp, si stapanirea unei tehnici de exceptie. Bach a fost singurul compozitor de muzica clasica din intreaga istorie a carui creatie poate fi catalogata drept complexa. Stilul sau baroc se completeaza intr-un mod inedit cu romantismul caracteristic pieselor si nu este de mirare ca Bach a fost denumit cel mai mare compozitor al tuturor timpurilor atat datorita adancimii intelectuale pe care operele sale o prezinta, cat si datorita frumusetii acestora.

Wolfgang Amadeus Mozart, Foto: theranking.com

2. Cel mai talentat compozitor de muzica clasica al tuturor timpurilor este Wolfgang Amadeus Mozart. Acesta s-a nascut pe data de 27 ianuarie 1756 in Slazburg intr-o familie de iubitori de muzica clasica, tatal sau fiind violonist in orchestra curtii arhiepiscopului din Salzburg, dar si un apreciat profesor. Inca de la o varsta foarte frageda, Mozart, pe numele sau real Johannes Chrysostomus Wolfgangus Teophilus Mozart, si-a exercitat intr-o maniera foarte diferita dragostea pentru muzica. Desi nici nu stia sa scrie, la varsta de 5 ani incepe si compune piese pentru pian, iar tatal sau ramane de-a dreptul fascinat de talentul innascut al fiului sau. Tatal lui Mozart hotaraste sa porneasca intr-un turneu alaturi de fiul sau pentru a arata intregii lumi talentul acestuia.
Desi a trait doar 35 de ani, Wolfgang Amadeus Mozart a fost un adevarat geniu al muzicii clasice din intreaga istorie, a compus 41 de simfonii, 27 de concerte pentru pian, muzica de camera, 23 de opere, opere care sunt si astazi puse in scena in intreaga lume, 18 sonate pentru pian, 36 pentru vioara, pentru orga precum si muzica religioasa. Operele sale sunt considerate a fi cele mai pline de lirism, iar ceea ce este interesant este faptul ca Mozart nu si-a corectat niciodata operele, ci le-a scris corect din prima incercare.

Ludwig van Beethoven, Foto: vebidoo.de

3. Ludwig van Beethoven este un alt compozitor de muzica clasica de exceptie, fiind considerat drept compozitorul care a realizat trecerea muzicii clasice de la clasicism la romantism. Beethoven s-a nascut pe data de 16 decembrie 1770 in Bonn. Tatal sau era un medicoru cantaret de curte, alcoolic si fara un viitor ilustru, insa acesta a observat ca micul Beethoven reprezenta un talent precoce si a incercat sa il “transforme”, fara succes insa, in Mozart. Micul Beethoven incepe sa ia lectii de muzica la varsta de 10 ani si mai tarziu pleaca la Viena unde este invatat chiar de catre Mozart. In 1792, Beethoven devine elevul lui Joseph Haydn si al lui Antonio Salieri cativa ani mai tarziu.

Criticii sunt de parere ca “de vina” pentru adevaratele capodopere create de Beethoven a fost temperamentul acestuia. Opera lui Beethoven poate fi impartita in trei perioade de creatie. Prima perioada se incadreaza intre 1790-1802 si cuprinde operele compuse in tinerete, opere care urmeaza stilurile lui Mozart si Haydn. Cea de a doua perioada (1807-1812) cuprinde opere precum Simfonia a III-a (“Eroica”), concerte pentru pian si orchestra (“Imperialul”), sonata pentru pian “Appasionata”, toate acestea fiind opere profunde, cu teme profunde. Perioada a treia incepe in anul 1813 iar operele create in aceasta detin caracteristici individuale.
Beethoven nu este un compozitor important doar din punctul de vedere al creatiilor sale, ci si din punctul de vedere social, imaginea sa fiind cea care a condus spre evolutia compozitorului de la artistul umil aflat la “comanda” bisericii, la artistul independent care creeaza din dorinta, nu din obligatie.

Richard Wagner, Foto: arthurartzine.wordpress.com

4. Cel de al patrulea compozitor de muzica clasica care a scris o pagina de istorie pentru intreaga istorie muzicala este Richard Wagner. Acesta s-a nascut la data de 22 mai, 1813 si este considerat unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai romantismului in domeniul muzical. Criticii il caracterizeaza drept “cea mai putin placuta persona de pe fata pamantului” insa aceasta opinie se schimba total la auzul operelor lui Wagner. Cele mai multe dintre operele sale au ca tematica principala imbecilitatea umana, creatiile sale fiind denumite sugestiv “drame muzicale”. Existenta artistului a fost una agitata, abordand de-a lungul timpului teme sociale, politice si literare pe care le-a transpus in operele sale de exceptie. Printre operele sale se numara “Inelul Nibelungilor”, “Aurul Rinului”, “Walkiria”, “Siegfried”, “Amurgul zeilor”, “Tristan si Isolda” si “Parsifal”.

Franz Schubert, Foto: kemansitesi.wordpress.com

5. Franz Schubert este un alt compozitor de exceptie din istoria muzicala, fiind recunoscut si apreciat in special pentru compozitiile melodice si pline de lirism. Franz Schubert s-a nascut pe data de 31 ianuarie 1797 si este, de asemenea, un reprezentant de seama al romantismului muzical. In istoria muzicala, Franz Schubert a ramas cunoscut drept “parintele liedului”, cele mai multe dintre operele sale fiind compuse pentru pian. Rapiditatea cu care isi compunea operele i-a uimit pe artistii vremurilor. Printre creatiile lui Schubert se numara peste 700 de lieduri, 9 simfonii (una dintre cele mai importante fiind faimoasa “Simfonie a VII-a”, “Ave Maria” si “Serenada”, 22 de sonate pentru pian, 22 de cvartete, piese corale si religioase precum si 18 piese pentru teatru.

Robert Schumann, Foto: cantabile07.blogspot.ro

6. Robert Schumann este un alt compozitor romantic de exceptie, care s-a nascut la data de 8 iunie 1810 si a marcat istoria muzicala a inceputului de secol XIX. Chiar daca si compozitorii prezentati anterior au facut parte din acelasi curent cultural – romantism, criticii afirma ca opera lui Schumann este cea care reflecta cel mai bine ideologia romantismului in context muzical. Nascut intr-o familie de intelectuali, Robert Schumann a prezentat un puternic interes atat fata de literatura, cat si fata de muzica, scriind la varsta de 14 un amplu eseu asupra esteticii muzcii. Criticii il considera un adevarat geniu, fiind un maestru al tuturor genurilor muzicii clasice. Dintre compozitiile pentru pian cele mai importante sunt “Papillon”, “Toccata”, “Carnaval” insa, alaturi de acestea, Schumann a compus muzica pentru cor, muzica de camera, muzica religioasa, opere si concerte.

Frederic Chopin, Foto: myinterestingfacts.com

7. Frederic Chopin este un alt compozitor de muzica clasica de exceptie, de asemenea reprezentant al romantismului. S-a nascut pe data de 1 martie a anului 1810 in Polonia. Dragostea pentru muzica ii este insuflata de catre sora mai mare de la care primeste chiar si primele lectii de pian. In tara natala a fost considerat un adevrat geniu al muzcii, insa pleaca din Polonia in Paris unde devine profesor, interpret si compozitor. Desi a fost un compozitor renumit, Chopin a recunoscut ca nu a putut intelege niciodata orchestra, insa acest lucru nu a umbrit frumusetea deosebitelor partituri pentru pian pe care le-a compus de-a lungul timpului. De asemenea, in opera sa se poate remarca influenta pregnanta din partea lui Bach si Mozart. Creatia lui Chopin cuprinde 2 fantezii muzicale, 26 de preludii, 17 valsuri, 21 de nocturne, 4 balade, precum si valsuri, mazurici si poloneze.

Franz Liszt, Foto: chambermusicplus.org

8. Franz Liszt este considerat cel mai mare pianist si compozitor de muzica pentru pian din toate timpurile. S-a nascut la data de 22 octombrie 1811 in Raiding. Opera sa este una cat se poate de complexa si poate fi impartita in trei perioade importante: 1820-1847 este perioada in care studiaza si compune piese pentru pian; incepand cu anul 1847 este marcata cea de a doua perioada artistica, dupa ce este numit director de muzica in cadrul Curtii Weimar, aceasta fiind o perioada foarta fructuoasa din punct de vedere artistic. In ultima perioada, 1861-1866, Liszt pleaca la Roma si se dedica muzicii religioase. Cele mai importante opere pentru pian sunt “Sonata”, “Sonata Dante”, “Mephisto-Walzer”, iar din cadrul pieselor pentru orchestra foarte importante sunt Simfonia Faust, Preludii, Totentanz, Oratorii, Missa si Psalmi.

Johannes Brahms, Foto: conceptart.org

9. Johannes Brahms s-a facut remarcat printr-un stil aparte, fiind considerat, de asemenea, unul dintre cei mai importanti compozitori ai tuturor timpurilor. Brahms s-a nascut pe data de 7 mai 1833 in Hamburg si a fost considerat de catre foart multi critici drept urmasul lui Beethoven din punctul de vedere al harului artistic. Primele lectii de muzica le-a primit chiar de la tatal sau care era contrabasist, insa Brahms a fost pasionat inca de la o varsta frageda de pian. Compozitiile sale reprezinta o adevarata comoara pentru istoria muzicii, printre acestea numarandu-se patru simfonii, un concert pentru vioara, doua pentru pian, o opera corala, dar si muzica de camera si religioasa.

Giuseppe Verdi, Foto: scena.cz

10. Topul celor mai importanti zece compozitori de muzica clasica nu poate fi incheiat fara prezentarea lui Giuseppe Verdi. Giuseppe Verdi este considerat cel mai important compozitor italian, dar si unul dintre cei mai importanti compozitori din intreaga istorie muzicala. Verdi s-a nascut la data de 10 octombrie 1813 la ferma parintilor sai din localitatea Le Rancole. Inca de la o varsta frageda, Verdi primeste lectii de muzica de la profesorul comunei. Dupa ce admiterea la conservator ii este respinsa, Verdi isi indreapta atentia catre compunerea de piese pentru opera. Operele sale se caracterizeaza prin lirism si originalitate, iar printre cele mai importante se numara “Nabucco”, “Macbeth”, “Jérusalem”, “La Traviata”, “Aida” si “Othello”.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version