De-a lungul anilor paleontologii au analizat si descris numeroase specii de dinozauri pe baza fosilelor descoperite si apoi au ales cu mare atentie nume corespunzatoare pentru a impresiona si fixa acele animale preistorice in imaginatia oamenilor. Deseori numele a fost asociat cu caracteristicile ce tin de aspectul animalului, sau de modul sau de viata si de comportament. Alteori dinozaurii au primit nume care faceau referire la locurile unde au fost gasite ramasitele lor fosile sau alese in onoarea descoperitorilor lor.

Top 10 nume de dinozauri:

Achillobator giganticus
Achillobator giganticus

Achillobator giganticus – A fost un dinozaur carnivor, cu inaltimea de 1,4 m si lungimea de 4 m, care apartinea familiei Dromaeosauridae. A trait in zonele impadurite de pe teritoriul cretacic al Mongoliei, cu aproximativ 95 milioane de ani in urma. Numele de Achillobator vine de la cuvintele ,,Achile” (numele eroului Ahile din mitologia greaca) si ,,bator” (in Mongolia inseamna ,,razboinic”) si face referire la gheara mare de forma unei secere, care apare la al doilea deget la fiecare picior din spate. Numele de ,,giganticus” pune in evidenta faptul ca era un exemplar imens in comparatie cu alte specii din familia Dromaeosauridae.

Gigantoraptor erlianensis
Gigantoraptor erlianensis

Gigantoraptor erlianensis – A trait cu 85 milioane de ani in urma pe teritoriul cretacic al Asiei. Numele de Gigantoraptor inseamna ,,hot gigant” si face referire la dimensiunile sale colosale – lungimea corpului era de 8 m si greutatea de 2 tone – iar ,,erlianensis” aminteste de bazinul Erlian din China, unde a fost descoperit scheletul sau fosilizat. Avand in vedere numele sau infricosator s-ar putea crede ca a fost un dinozaur pradator periculos, insa paleontologii au ajuns la concluzia ca era de fapt un teropod omnivor, o ruda apropiata a Oviraptorului.

Iguanacolossus fortis
Iguanacolossus fortis

Iguanacolossus fortis – A trait in perioada Cretacicului superior, cu aproximativ 130-125 milioane de ani in urma. Era unul dintre cei mai mari erbivori din America de Nord, ajungea la lungimea de 30 m si greutatea de 2-3 tone. Numele speciei ,,Iguanacolossus” vine de la ,,iguana” si face referire la Colosul din Rhodos pentru a arata dimensiunea mare a animalului, iar ,,fortis” in limba latina inseamna ,,puternic”.

Khaan mckennai
Khaan mckennai

Khaan mckennai – A fost o specie de dinozaur teropod care a trait cu 70 de milioane de ani in urma, pe teritoiul unde azi se afla Asia (Mongolia), in Cretacicul superior. Aceasta specie ajungea la lungimea de 2 m, inaltimea de 1 m si a fost numita in onoarea paleontologului american Dr. Malcolm McKenna, iar ,,Khaan” inseamna in mongola ,,conducator”.

Raptorex kriegsteini – Era un dinozaur pradator care se asemana cu fiorosul Tirannosaurus rex, avea craniul relativ mare, corpul masiv, membrele posterioare perfect adaptate sa alerge cu viteza mare. Comparativ cu Tirannosaurusul avea dimensiuni mai mici, ajungea la lungimea de 3 m, inaltimea de 1,5 m si greutatea de 65 kg. Numele de Raptorex vine de la cuvantul ,,raptor” (jefuitor) si ,,rex” (rege) si se traduce ,,regele hotilor”, iar ,,kriegsteini” a fost ales in onoarea lui Henry Kriegstein (cel care a cumparat fosilele de pe piata neagra si le-a donat Universitatii din Chicago pentru a fi studiate si apoi returnate in China). A trait cu aproximativ 125 milioane de ani in urma, in Cretacicul inferior, in Asia.

Skorpiovenator bustingorryi

Skorpiovenator bustingorryi – A fost un gen de dinozaur teropod care a populat regiunile cretacice ale Americii de Sud, cu aproximativ 93 milioane de ani in urma. Numele de Skorpiovenator inseamna ,,scorpionul vanator” si vine de la cuvantul ,,skorpios” (in greaca inseamna ,,scorpion”) si ,,venator” (in latina inseamna ,,vanator”). Numele de ,,bustingorryi” a fost ales in onoarea lui Manuel Bustingorryi – proprietatul zonei unde s-au facut sapaturi si au fost gasite ramasitele fosile ale acestui dinozaur. Numarul mare de scorpioni din zona unde s-au facut sapaturile i-a inspirat pe cercetatori sa aleaga acest nume pentru noua specie.

Stygimoloch spinifer – A fost o specie de dinozaur descrisa de paleontologii Peter M. Galton si Hans-Dieter Sues in anul 1983, pe baza ramasitelor fosile descoperite in Montana, Dakota de Sud si Wyoming din America de Nord. Avea lungimea corpului de 3 m, inaltimea de 2 m, greutatea de 80 kg, craniul gros de 25 cm si prevazut 6 coarne mari in partea dorsala cu rol de recunoastere a speciei, de diferentiere a exemplarelor intre ele, cat si de impresionare a femelelor in perioada de imperechere. Numele sau de Stygimoloch spinifer se traduce ,,demonul cu coarne de la raul iadului” si se refera la aspectul sau infiorator asemanat cu un ,,drac cu coarne”.

Supersaurus vivianae – Acest urias jurasic a fost un lacom erbivor patruped care a trait cu aproximativ 150-145 milioane de ani in urma, in America de Nord. Dimensiunile sale gigantice au fost estimate astfel: lungimea corpului era de 30 m, iar greutatea de 55-75 tone. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Colorado si descrise de paleontologul James Jensen in anul 1970. Numele de Supersaurus insemna ,,super-soparla” si sugera faptul ca ar fi fost cel mai mare sauropod din perioada Jurasicului, in realitate insa el era depasit de alti dinozauri care ajungeau la greutatea de 100 tone.

Tyrannotitan chubutensis – A trait cu aproximativ 122-111 milioane de ani in urma, pe teritoriul cretacic din Argentina. Se banuieste ca ajungea la lungimea de 11 m, greutatea de 5-6 tone si inaltimea de 12-13 m. Numele vine de la cuvintele din limba greaca ,,tyrannos” (tiran, rege, despot) si ,,titan”(gigant), iar ,,chubutensis” aminteste de provincia Chubut, din Patagonia – locul unde a fost descoperit.

Vulcanodon karibaenis – A fost un sauropod erbivor care a trait cu 210-200 milioane de ani in urma, pe teritoriul jurasic al Africii. Avea lungimea corpului de 6-7 m, si greutatea de 500-800 kg. A fost numit Vulcanodon karibaenis (dinte vulcan) dupa ,,Vulcanus” (zeul roman al focului) si ,,odon”(dinte), facand referire la dintii sai ascutiti si la pietrele de origine vulcanica din zona raului Zambezi, in Zimbabwe, locul in care au fost gasite ramasitele sale fosile in anul 1969.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.