Telescopul Spatial Hubble a fost lansat pe orbita in anul 1990. La scurt timp, acesta a trimis inapoi numeroase imagini incredibile, avansand intelegerea noastra a universului. Hubble are un avantaj major asupra telescoapelor terestre – acesta nu trebuie sa priveasca prin atmosfera Pamantului, ceea ce ii ofera o vedere mai clara a galaxiilor, nebuloaselor si a altor obiecte fascinante. In cei 22 de ani de serviciu, Hubble a facut cateva descoperiri revolutionare, inclusiv acordarea unei varste mai exacte a universului (intre 13 si 14 miliarde de ani). Acesta a vazut galaxii si stele in diverse stadii ale evolutiei lor, oferindu-ne o perspectiva mai clara asupra modului in care ele se dezvolta. Vremea lui Hubble s-ar putea sfarsi in curand, prin urmare, pentru a sarbatori una dintre cele mai de succes misiuni NASA, am realizat un top 10 poze facute cu Telescopul Hubble.
1. Galaxii aflate in coliziune
Aceasta este o imagine uimitoare care infatiseaza doua galaxii aflate la 45 de milioane de ani lumina distanta de Pamant, care fuzioneaza. Ele sunt cunoscute sub numele de galaxiile Antena si au inceput sa fuzioneze acum cateva sute de milioane de ani. Atunci cand galaxiile se ciocnesc, energia creata starneste un val de creare a stelelor, lucru pe care il puteti vedea in clusterele luminoase care contin mii de stele. Se crede ca toate galaxiile au o gaura neagra supermasiva in centru – acestea vor fuziona si ele in cele din urma, iar cele doua galaxii vor deveni o singura galaxie mare.
2. Galaxia Sombrero
Aceasta galaxie este cunoscuta si dupa numele Messier 104, insa este usor de vazut de ce a fost botezata Sombrero. Galaxia Sombrero se afla la 28 de milioane de ani lumina distanta de Pamant si este una dintre cele mai izbitoare galaxii din universul cunoscut. Avand un diametru de 50 000 de ani lumina, aceasta are aproximativ jumatate din dimensiunea Caii Lactee.
3. Nebuloasa Eschimosul
Nebuloasa Eschimosul, cunoscuta si drept NGC 2392, a fost descoperita de astronomul englez William Herschel, in anul 1787. Aceasta nebuloasa si-a capatat numele din cauza asemanarii sale cu un eschimos care poarta o gluga, insa mai este denumita si nebuloasa Fata de Clovn. Aceste obiecte sunt cunoscute drept nebuloase planetare si apar atunci cand stelele cu dimensiunea asemanatoare cu a soarelui nostru ajung la sfarsitul vietii lor. Dupa ce steaua devine instabila, aceasta isi expulzeaza masa, lasand in urma numai nucleul, care poate fi vazut ca un mic punct de lumina in centrul nebuloasei.
4. Bula Hubble
Acest obiect bizar arata ca un balon plutind prin spatiu. De fapt este o nebuloasa cunoscuta drept o ramasita a unei supernove. Bula Hubble a fost emanata de explozia unei supernove care a avut loc intr-o galaxie din apropiere (Norul Magellanic Mare). Acest invelis de gaz are diametrul de 23 de ani lumina.
5. Eta Carinae
Sistemul stelar Eta Carinae consta intr-o stea foarte mare si o insotitoare. In anumite parti ale secolului 19, Eta Carinae a fost cea de-a doua cea mai stralucitoare stea de pe cer. Acest lucru s-a datorat faptului ca steaua trecea printr-un eveniment numit “supernova impostoare”, care este similar cu o supernova, numai ca nu distruge steaua. Acest eveniment a lasat steaua invaluita in materie, care a fost denumita nebuloasa Homunculus. Supernovele false sunt precursoare ale supernovelor reale, si cum Eta Carinae are masa de 100 de ori mai mare decat a soarelui, cand aceasta va exploda intr-adevar, va fi o bubuitura serioasa.
6. NGC 7049
Aceasta este o imagine spectaculoasa a galaxiei NGC 7049. Galaxia are diametrul de 150 000 de ani lumina (cu 50% mai mare decat Calea Lactee) si se afla la aproximativ 100 de milioane de ani lumina distanta de Pamant. Ceea ce face ca aceasta galaxie sa fie deosebita sunt benzile de praf care sunt iluminate de nimbul sau stralucitor.
7. Nebuloasa Conul
Imaginea arata varful nebuloasei Conul. Acesta este inconjurat de un nimb rosu aprins, care este gaz de hidrogen ionizat, cauzat de radiatia ultravioleta provenita de la stelele din apropiere. Intregul con are lungimea de 7 ani lumina si se afla la 2700 de ani lumina distanta de Pamant. Nebuloasa Conul a fost descoperita de William Herschel in anul 1785.
8. NGC 4921
Cuvantul “galaxie” deriva din cuvantul grecesc pentru “lapte”, insa aceasta galaxie pare sa fi mers deja prea departe. NGC 4921 este o galaxie spirala prescrisa care se afla la 320 de milioane de ani lumina distanta de Pamant. Se crede ca galaxia noastra este, de asemenea, o galaxie spirala prescrisa, insa probabil nu este nici pe departe la fel de laptoasa ca NGC 4921. Aceasta galaxie se afla in clusterul Coma.
9. Nebuloasa Cap de Cal
Aceasta este o imagine in prim plan a nebuloasei Cap de Cal, care este situata in nebuloasa Orion, la aproximativ 1500 de ani lumina distanta de Pamant. Aceasta imagine emblematica este, de fapt, o nebuloasa intunecata, un nor de praf si gaz care este atat de dens incat blocheaza orice lumina de fundal.
10. NGC 2841
Aceasta imagine este un prim plan frumos al galaxiei spirala NGC 2841, care se afla la 46 de milioane de ani lumina distanta de Pamant. Aceasta imagine a regiunii centrale a galaxiei ne arata bratele spirale neuniforme populate cu stele albe si albastre, acompaniate de benzi de praf si un nucleu galben stralucitor.