Home Cultură generală Top 11 cărţi cele mai citite în 2021 – “Literatura este esenţă...

Top 11 cărţi cele mai citite în 2021 – “Literatura este esenţă sau nimic”

0
Top 11 cărţi cele mai citite în 2021

Top 11 cărţi cele mai citite în 2021 – realizat pe baza sondajelor făcute de reviste de specialitate şi a recenziilor, inclusiv a numărului de exemplare vândute, care reflectă interesul cititorilor – cuprinde autori şi titluri de impact din literatura contemporană de pretutindeni, cele mai multe traduse şi în româneşte.

Sunt cărţi în care găsim marile teme ale literaturii din toate timpurile, abordate însă în structuri narative si viziuni artistice moderne şi din perspectiva vremurilor pe care le trăim, îndemnând la meditaţie şi, uneori, punând totul sub semnul întrebării.

Rostul unei cărţi este să deschidă drumuri spre lume şi spre noi înşine, să fie, cum spunea un mare scriitor de la începutul secolului trecut, Franz Kafka, “un fel de lamă ascuţită care sparge marea îngheţată din noi”. Iată Top 11 cărţi cele mai citite în 2021:

Top 11 cărţi cele mai citite în 2021 – “Klara şi soarele”, de Kazuo Ishiguro

“Klara şi soarele”, de Kazuo Ishiguro, The Washinton Post
“Klara şi soarele”, de Kazuo Ishiguro, The Washinton Post

Romancierul englez, de origine japoneză, Kazuo Ishiguro, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, în 2017, ocupă un loc privilegiat în Top 11 cărţi cele mai citite în 2021, printr-un recent roman de mare succes – “Klara şi soarele”.

Ca şi în alte romane ale sale – “Rămăşiţele zilei” (1989), “Nemângâiaţii” (1995), “Pe când eram orfani” (2000), “Să nu mă părăseşti” (2005), “Uriaşul îngropat” (2015) – şi în “Klara şi soarele”, Kazuo Ishiguro este un reper autentic în literatura contemporană, care excelează în descifrarea “abisului” din noi, “dincolo de iluzoriul sentiment de confort pe care îl trăim în privinţa legăturii noastre cu lumea”, cum se preciza în motivaţia juriului Nobel, care viza ansamblul operei sale.

Klara este unul dintre personajele feminine, dar nu unul obişnuit, pentru că este o inteligenţă artificială, concepută pentru a ţine companie copiilor şi adolescenţilor care fac şcoala online – un androit dotat cu sensibilitate, imaginaţie, curiozitate, loialitate, reunind calităţile umane (nu si defectele). Aşteptând, într-un magazin, să fie aleasă de un adolescent, Klara este remarcată de Josie, o fată cu dispoziţii schimbătoare. care suferă de o boală misterioasă şi care decide să o ia pe Klara alături de ea.

Trăind într-o lume distopică, puternic tehnologizată, o lume a înstrăinării de sine, în care interacţiunile dintre adolescenţi sunt programate de părinţi, online, Klara încearcă să o salveze pe Josie prin “puterea soarelui”, pentru că ea asistase cândva, când se afla în vitrina magazinului, la o “minune” – soarele readusese la viaţă un cerşetor şi pe câinele acestuia.

Remarcabil, printre altele, este felul în care altruismul, inteligenţa, empatia, generozitatea (pe care oamenii le-au uitat) pot schimba fundamental evenimentele şi sensul vieţii.

Top 11 cărţi cele mai citite în 2021 – “Paradise”, de Abdulrazak Gurnah

Abdulrazak Gurnah

Unul dintre cei mai citiţi scriitori de anul acesta este laureatul Premiului Nobel pentru Literatură 2021 – autorul tanzanian, de limba engleză, Abdulrazak Gurnah. Cele mai cunoscute romane ale sale sunt “Paradise”, “Desertion”, “By the sea”, aflate în curs detraducere şi publicare şi în limba romană.

Mai ales romanul “Paradise” – “o carte violentă, frumoasă şi ciudată”, cum a fost prezentată în critica literară – a stârnit interesul publicului, plasând acest volum în Top 11 cărţi cele mai citite în 2021. Colonialismul în Africa, puterea, moralitatea, exilul, dezrădăcinarea sunt principalele aspecte tematice. Abdulrazak Gurnah este el însuşi unul dintre refugiaţii sosiţi din Zanzibar, în Marea Britanie, la sfârşitul anilor 1960, romanul “Paradise” fiind un amestec de evenimente trăite şi altele imaginate.

Top 11 cărţi cele mai citite în 2021 – “Pe pământ suntem strălucitori o clipă”, de Ocean Vuong

Top 11 cărţi cele mai citite în 2021, “Pe pământ suntem strălucitori o clipă”, de Ocean Vuong, Sursa Pinterest

Ocean Vuong este un poet, romancier şi eseist american, de origine vietnameză, născut in 1988, în Ho Chi Minh (Saigon). Romanul “Pe pământ suntem strălucitori o clipă”, care figurează în Top 11 cărţi cele mai citite în 2021, este de inspiraţie autobiografică. “Washington Post” l-a declarat cel mai bun roman al anului.

Titlul cărţii face trimitere la scrisoarea unui fiu către mama sa, care nu ştie să citească, şi în care sunt dezvăluite momente importante din istoria familiei (o familie din Vietnam) romanul constituindu-se într-o mărturie despre destin, despre neputinţe, despre oameni şi lumi diferite, despre supravieţuire şi, mai ales, despre cum pot fi transformate toate acestea în bucuria de a fi. “O capodoperă – scria un alt prozator, Tommy Orange, despre acest roman – am îndoit atât de multe pagini încât aproape am frânt cartea și, odată cu ea, aproape m-am frânt și eu”.

În 2020, Ocean Vuong a fost ales ca al şaselea scriitor care să facă parte din Proiectul “Biblioteca viitorului”, care cuprinde scrieri ce urmează să fie publicate în anul 2114, o provocare “ameţitoare”, după cum sublinia însuşi autorul.

Top 11 cărţi cele mai citite în 2021 – “Colibri”, de Sandro Veronesi

Top 11 cărţi cele mai citite în 2021, “Colibri”, de Sandro Veronesi

Pentru romanul “Colibri”, scriitorul Sandro Veronesi, profesor de limba și cultura italiană la King’s College din Londra, a primit cel mai prestigios premiu literar din Italia – Premiul Strega. Este o carte emoţionantă despre eroismul de fiecare zi al fiecăruia dintre noi, în lupta cu noi înşine, cu dorinţele şi eşecurile noastre.

Titlul romanului este o metaforă. O pasăre colibri are nevoie de 70 de bătăi de aripi pe secundă pentru a se menţine în locul în care este. Protagonistul romanului, oftalmolog de profesie, este un “om-cilibri”, care încearcă, folosindu-şi toată energia, să reziste provocărilor vieţii – absenţa fratelui, moartea surorii lui, bătrâneţea şi sfârşitul părinţilor, grija faţă de cei apropiaţi etc., o carte despre “forţa agonizantă a vieţii”.

Top 11 cărţi cele mai citite în 2021 – “Serge”, de Yasmina Reza

Yasmina Reza, Serge

Yasmina Reza este una dintre cele mai apreciate şi premiate scriitoare franceze contemporane, actriţă, scenaristă şi regizoare. Părinţii săi – tatăl, inginer iranian, care a trăit o vreme la Moscova, mama, violonistă, originară din Ungaria – au emigrat la Paris, pentru a scăpa de constrângerile comunismului.

Yasmina Reza şi-a făcut studiile de teatru şi sociologie în Franţa, a debutat în literatură în anii 1990 şi a cunoscut un extraordinar succes cu piesele sale de teatru – „Arta”, „Zeul măcelului”, „Trei versiuni ale vieții” etc. – interpretate în aproximativ treizeci de limbi, în peste o sută de țări, pe mari scene, de la Berlin la New York, Buenos Aires s.a.m.d.

Cel mai recent roman al Yasminei Reza este “Serge”, care s-a bucurat de un deosebit succes. Este un fel de cronică de familie, în centrul atenţiei aflându-se relaţia dintre doi fraţi şi o soră – Serge, Jean și Nana Popper, iar accentele căzând asupra “memoriei”, ca liant între membrii familiei, între oameni, în general, intre evenimente, de la cele mai banale, cotidiene, până la cele excepţionale, unice – toate alcătuind viaţa care îşi urmează cursul, uneori “gâfâind”, epuizându-şi resursele, alteori explodând de energie.

Dintr-o perspectivă inedită este surprins şi unul dintre evenimentele cheie ale romanului – o vizită la Auschwitz – prilej de a vedea relaţiile dintre personaje mereu sub alte unghiuri.

Alte cărţi ale Yasminei Reza

Yasmina Reza este cunoscută de cititorii români mai ales prin romanul “Fericiţi cei fericiţi” (publicat în româneşte în 2013) – considerat a fi una dintre cele mai interesante scrieri ale autoarei franceze, un roman al “dezolării umane”, în care ironia, umorul negru, o anume melancolie sunt, în carte, într-un echilibru desăvârşit.

Deosebit de interesant (tradus, de asemenea, în româneşte) este şi romanul “Babilon”, publicat în 2016, pentru care Yasmina Reza a primit prestigiosul Premiu Renaudot şi a fost finalistă şi pe lista Premiilor Goncourt.

În “Babilon”, pornind, ca de obicei, de la evenimente banale (în acest caz, “o petrecere a primăverii”), scriitoarea reuşeşte să surprindă absurditatea vieţii, a unor sentimente, resentimente şi frustrări, care ies la iveală când “îndrăznim să spunem ceea ce credem” – “o carte ciudată şi memorabilă”, după cum se sublinia într-o recenzie din “The Sunday Times”.

Top 11 cărţi cele mai citite în 2021 – “Regina mea”, de Jean-Baptiste Andrea

Top 11 cărţi cele mai citite în 2021, “Regina mea”, de Jean-Baptiste Andrea

“Regina mea” este romanul de debut al scriitorului francez Jean-Baptiste Andrea, despre care autorul însuşi mărturiseşte că relatează “povestea unui copil care păstrează toate momentele de fericire pe care le trăieşte”. Nu este o carte pentru copii, ci pentru oamenii maturi care şi-au păstrat sufletul de copil.

Cartea urmăreşte drumul iniţiatic al unui copil (Shell, în vârstă de 12 ani) care, pentru a nu fi trimis la o şcoală specială, alege libertatea, cu toate riscurile ei. Se refugiază în singurătăţile muntelui din apropiere, unde întâlneşte o adolescentă pariziancă, cea care va deveni, un timp, “regina” lui.

Într-o manieră extrem de captivantă, sunt valorificate mari teme existenţiale, legate de stereotipiile vieţii cotidiene, de etichetarea comportamentelor de către ceilalţi, de suspiciuni, prejudecăţi, prietenie, înţelegere, devotament, inocenţă. “Da, eram bizar – mărturiseşte protagonistul cărţii – cu multe probleme. Toată ziua numai asta-mi spuneau. Dar, până la urmă, toată lumea era ca mine. Şi ceilalţi aveau coşmarurile lor...”.

“Jurnalul unei iubiri pierdute”, de Eric-Emmanuel Schmitt

Eric-Emmanuel Schmitt

“Jurnalul unei iubiri pierdute”, de Eric-Emmanuel Schmitt, se situează pe un loc fruntaş în Top 11 cărţi cele mai citite în 2021. Autorul este un dramaturg și romancier franco–belgian, şi un foarte cunoscut regizor de film.

“Jurnalul unei iubiri pierdute” este o confesiune a unui fiu care îşi pierde mama şi care înţelege că singurul mod în care poate depăşi suferinţa provocată de această pierdere este aducerea în prezent, prin rememorare, a experienţelor trecutului, a sentimentelor contradictorii, a momentelor de cumpănă – o dramatică experienţă transformată într-o pledoarie pentru viaţă.

Şi alte romane ale lui Eric-Emmanuel Schmitt pot fi excelente opţiuni de lectură – “Evanghelia după Pilat”, “Felix şi izvorul invizibil”, “Doamna Pylinska şi secretul lui Chopin”, “Femeia în faţa oglinzii”, “Copilul lui Noe”, “Răzbunarea iertării etc., toate traduse şi în româneşte.

“Oameni normali”, de Sally Rooney

“Oameni normali”, de Sally Rooney

Sally Rooney este o tânără scriitoare irlandeză (n. 1991). Romanul “Oameni normali” a fost apreciat mai ales pentru talentul portretistic al autoarei şi pentru subtilitatea cu care analizează viaţa emoţională a celor două personaje principale, Connell și Marianne, doi tineri a căror poveste de dragoste se naşte în adolescenţă, confruntându-se ulterior cu o serie de bariere ivite din diferenţele sociale, din experienţele de viaţă, din propria interioritate. “The Guardian” a trecut această carte pe lista celor mai bune 100 de cărți ale secolului 21.

“Ipoteza fericirii”, de Jonathan Haidt

Jonathan Haidt

Ipoteza fericirii. Armonia dintre ştiinţa modernă şi vechea înţelepciune”, de Jonathan Haidt, nu este o carte de literatură, ci, aşa cum sugerează şi subtitlul, o abordare psihologico-filosofică a preceptelor antice despre fericire, în lumina cercetărilor contemporane.

Este o carte “umană, spirituală și plină de căldură” (The Time), prin care fiecare poate să desprindă o mai profundă înţelegere a condiţiei umane. Relevantă pentru această carte şi pentru gândirea lui Jonathan Haidt este metafora “elefantului şi a călăreţului”, în cadrul căreia “elefantul” reprezintă toate procesele automate, iar “călăreţul”, pe cele controlate şi conştiente.

Top 11 cărţi cele mai citite în 2021 – “Biblioteca de la miezul nopții”, de Matt Haig

Top 11 cărţi cele mai citite în 2021, “Biblioteca de la miezul nopții”, de Matt Haig

Biblioteca de la miezul nopții”, romanul scriitorului britanic Matt Haig, este prezent în Top 11 cărţi cele mai citite în 2021, pentru tema abordată – sensul existenţei – dar şi pentru că autorul este, aşa cum se sublinia într-o recenzie din “The Independent”, “unul dintre cei mai imaginativi scriitori contemporani”.

Între viaţă şi moarte – se spune în roman – există o bibliotecă, cu rafturi nesfârșite și o multitudine de alte vieți de încercat”. Personajul principal, Nora Seeds, simte că, la cei treizeci şi cinci de ani pe care îi are, a ratat totul. Există însă, undeva, la marginea Universului, o bibliotecă infinită, în care fiecare are câte o carte despre viaţa lui, aşa cum este şi o alta despre o viaţă dintr-o altă realitate, o bibliotecă în care ar putea găsi răspunsurile la întrebările care se ivesc de-a lungul existenţei – o ultimă şansă de a-şi lua destinul înapoi.

Ce s-ar fi întâmplat, dacă Nora Seeds ar fi făcut alte alegeri? Cu ajutorul unei prietene bibliofile, nu trebuie decât să ia cărți de pe rafturi, să întoarcă paginile și să-și corecteze greșelile pentru a construi viața perfectă. Totuși, lucrurile nu decurg așa cum și-a imaginat. Înainte de miezul nopții, trebuie să răspundă la cea mai importantă întrebare – “Ce este o viață fericită?” .

“Mănâncă, roagă-te, iubeşte”, de Elizabeth Gilbert

“Mănâncă, roagă-te, iubeşte”, de Elizabeth Gilbert

Volumul “Mănâncă, roagă-te, iubeşte” (“Eat, Pray, Love”), al scriitoarei americane Elizabeth Gilbert, s-a situat şi anul acesta în Top 11 cărţi cele mai citite în 2021. Este o scriere memorialistică, o confesiune, făcută cu emoţie şi talent, despre fericire şi eşec, despre cum poţi să ai totul – familie, avere, carieră – dar fără capacitatea de a te bucura, fără sentimentul că viaţa are un sens şi că merită să fie trăită.

Căutăm fericirea peste tot – se spune, la un moment dat, în carte – dar suntem precum cerşetorul din povestea lui Tolstoi, care şi-a petrecut viaţa cerând trecătorilor câţiva bănuţi, fără să ştie că stătuse tot timpul deasupra unei comori. Comoara noastră – perfecţiunea noastră – există deja în noi. Dar pentru a o atinge, trebuie să lăsăm deoparte agitaţia continuă a minţii, să renunţăm la dorinţele egoului. Şi să intrăm în tăcerea inimilor noastre” sau “Trebuie să înveţi cum să-ţi alegi gândurile, la fel cum îţi alegi hainele cu care te îmbraci în fiecare zi… Dacă vrei aşa de tare să-ţi controlezi viaţa, lucrează asupra minţii tale”.

Preferinţele de lectură ale românilor

Top 11 cărţi cele mai citite în 2021

În 2021, preferinţele de lectură ale românilor au mers spre cărţi de dezvoltare personală, de psihologie (traduse sau în limba engleză), dar şi spre romane traduse/ publicate recent, care au succes pe plan internaţional (precum cele menţionate în acest articol).

De o atenţie deosebită (având in vedere numărul de exemplare vândute), de exemplu, s-a bucurat cartea lui Manfred Spitzer, psihiatru, specialist în neurostiinte – “Demența digitală” – care nu este o carte de literatură, este un avertisment (care a provocat multe controverse) legat de efectele supratehnologizării asupra creierului uman.

“În cazul demenței digitale – spune medicul german – nu e vorba doar de faptul că tinerii (mai ales) par să devină din ce în ce mai uituci […]. E vorba, mai degrabă, de randament mental, gândire, capacitate critică, de orientare în „hăţişul de informaţii […] Lipsa auto-controlului, singurătatea şi depresia sunt principalii factori de stres ai societăţii moderne.

Ei cauzează moartea celulelor nervoase şi, pe termen lung, facilitează dezvoltarea demenţei. Înlocuirea contactelor reale cu oamenii cu reţelele online poate fi corelată cu o reducere, pe termen lung, a creierului social al copiilor noştri. Pe termen lung există riscul ca Facebook & co. să conducă la micşorarea întregului nostru creier social. Văzut în această lumină, este extrem de tulburător că aproximativ 1 miliard de oameni sunt astăzi utilizatori de Facebook”.

Sunt căutate şi cărţile scriitorilor români contemporani, cu nimic mai prejos decât marea literatură a altor popoare. Până la urmă, “A citi înseamnă a merge în întâmpinarea a ceva ce va exista, chiar dacă nu ştim ce va fi acel ceva” (Italo Calvino), a citi înseamnă “a călători”, “a înţelege”, “a gândi”, a (re)dobândi libertatea spiritului. “Literatura este esenţă sau nimic” (George Bataille)

 

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version