Mușcăturile de șerpi sunt adesea asociate cu frica și pericolul, însă cu informațiile corecte și măsuri rapide, multe tragedii pot fi evitate. Deși majoritatea șerpilor evită interacțiunile cu oamenii, incidentele sunt rare, dar potențial periculoase. În acest articol vom discuta despre ce trebuie să faci în caz de mușcătură, care sunt măsurile de prevenție și cum se poate acționa rapid pentru a evita complicațiile.

Serpii fac parte din cosmarurile multora dintre noi, creeaza impresia ca in orice petic mai gros de iarba s-ar putea ascunde ceva letal. Insa aceasta frica ce ajunge uneori la niveluri greu de controlat, se datoreaza in mare parte mass mediei si filmelor, care portretizeaza serpii ca pe niste ucigasi calculati, care au ceva impotriva oamenilor.

Cum să recunoști o mușcătură de șarpe veninos

Desi muscaturile de serpi sunt intr-adevar periculoase si pot pune viata in pericol, nu trebuie uitat niciodata ca sansele ca asa ceva sa se intample sunt mici, iar dezvoltarea medicinei permite salvarea in majoritatea cazurilor.

Anual, intre 20.000 si 90.000 de oameni mor din cauza atacurilor serpilor veninosi. Insa multi dintre acestia provin din regiunile ecuatoriale, din Asia de sud-est si Africa, unde uneori este greu sa se ajunga in timp util la un spital.

Pași corecți de prim ajutor în caz de mușcătură de șarpe

In alte cazuri, ranile sunt tratate necorespunzator, iar moartea se manifesta din cauza complicatiilor ulterioare, motiv pentru care aceste numere variaza foarte mult de la un an la altul. Desi aceste cifre ar putea speria initial, nu trebuie uitat ca in fiecare an mai multi oameni mor din cauza cazaturilor accidentale, inclusiv din propriul pat, decat din cauza muscaturilor de serpi. In Romania nu este nevoie sa fim mereu tematori, putine specii periculoase traind la noi.

serpi periculosi
serpi periculosi

Este vorba de vipera comuna si cea cu corn, desi alte subspecii sunt intalnite mai rar. Veninul viperei poate fi letal, insa dureaza 5-6 ore pana cand isi face efectul in totalitate, persoanele muscate avand tot timpul sa ajunga la un punct de ingrijire medicala.

Aceasta perioada nu este insa batuta in cuie, depinzand si de masa corporala a persoanei, varsta si starea generala de sanatate. Desi in teorie situatia nu pare foarte grava, panica celor din jur si actiunile gresite pot agrava muscaturile de serpi. Iata deci ce trebuie si ce nu trebuie sa facem in cazul unei intamplari nefericite de acest gen:

In primul rand, desi initial un sentiment de teama generalizata isi poate face aparitia, este foarte important ca toata lumea sa isi tina emotiile sub control. Veninul actioneaza la nivelul hemoglobinei, formand un compus cu aceasta care opreste oxigenul de la a ajunge la tesuturi. Cu cat pulsul celui muscat este mai accelerat, cu atat se agraveaza situatia, asa ca este bine ca acesta sa vada fete calme si sigure in jur, pentru a se linisti la randul sau. In plus, este bine ca zona muscata sa fie tinuta mai jos decat inima din aceleasi motive.

Muscaturile de sarpe nu apar foarte des la noi in tara, insa spitalele mai mari au in dotare serul necesar pentru salvarea victimelor. In cazul in care cel mai apropiat punct medical este unul mai mic, este necesar sa fie contactati cei de acolo inainte de a duce persoana muscata, pentru a putea aduce serul din timp din alta parte sau sa fie pregatiti de un transfer rapid.

Ce să nu faci după o mușcătură de șarpe

Imediat dupa constatarea muscaturii este recomandat ca persoana respectiva sa faca efort fizic cat mai redus, daca se poate sa fie carata pe o targa improvizata sau intr-un autovehicul. In plus, trebuie inlaturate imediat bijuteriile si accesoriile vestimentare stranse pe corp, care pot agrava si mai mult situatia.

Pe langa aceste masuri de baza pentru ajutarea unei persoana care sufera din cauza unei muscaturi de sarpe, nu trebuie facut nimic altceva, chiar daca aceste masuri par potrivite. In primul rand, in niciun caz nu trebuie taiata rana mai mult pentru a aspira veninul!

Se va provoca o sangerare mai puternica, va creste riscul de infectare, iar solutia nu va fi gasita, mai ales ca in aproximativ un sfert din cazuri nu se elimina venin prin muscatura. Desi in filme eroii rezolva problema astfel, in realitate se face mai mult rau decat bine, mai ales de catre cineva neexperimentat intr-ale medicinei.

Prevenirea mușcăturilor de șerpi: măsuri simple de siguranță

O alta masura profund gresita este aplicarea unui garou. Desi opreste veninul sa se disperseze in corp, regiunea in care a ramas va fi afectata foarte grav, veninul acumulandu-se aici. Complicatiile vor fi astfel mult mai grave, putandu-se ajunge si la amputari in cazuri mai grave. In plus, peste muscaturile de serpi nu trebuie pusa gheata sau alte corpuri reci, acest lucru ingreunand treaba medicilor mai tarziu.

serpi

Victima nu trebuie sa bea energizante sau cafea, pentru a-si mentine un puls constant. Si chiar in cazurile norocoase in care grupul are in posesie un ser salvator, acesta nu trebuie administrat decat intr-un punct medical. Daca persoana este alergica la componenti, poate sa faca un soc anafilactic, posibil letal! In final, chiar daca sarpele era dintr-o specie inofensiva, un control medical este recomandat, unele infectii putand sa apara oricum.

Insa, cu doar cateva masuri simple si cunostinte de baza, o posibila tragedie se poate transforma usor intr-o intamplare neplacuta, insa care sa nu lase urme. Cea mai importanta regula insa este cea a prevenirii; purtand incaltaminte inalta, avand grija la locurile insorite si stancoase, dar si aruncand cate o privire atenta din cand in cand, se poate evita usor un astfel de incident.

Daca se observa totusi un sarpe, singurul lucru de facut este sa se mareasca distanta, reptilele preferand la randul lor sa evite oamenii. Si mai ales, nu iritati serpii si nu ii provocati! Acest sfat pretios ar fi putut sa scape cam doua treimi dintre cei care au suferit din cauza muscaturilor de serpi de un drum la spital si o sperietura. Curajul nu sta in provocarea unei vipere.

Diferențierea între mușcăturile de șarpe veninos și cele neveninoase

Deși mușcăturile de șarpe sunt adesea asociate cu veninul, nu toate mușcăturile provin de la șerpi veninoși. În România, de exemplu, doar câteva specii de șerpi sunt veninoase, cum ar fi vipera comună și vipera cu corn. Mușcăturile neveninoase, deși dureroase, nu necesită tratamente specifice pentru venin, ci doar curățarea și îngrijirea rănilor pentru a preveni infecțiile.

Mușcăturile de șarpe veninos, pe de altă parte, pot fi identificate prin simptome precum durere intensă, umflături rapide, dificultăți de respirație și slăbiciune generală. Această diferențiere este importantă pentru a acționa corespunzător și a obține ajutor medical rapid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.