Creativitatea este un termen pe care il intalnim la tot pasul si cu siguranta fiecare dintre dumneavoastra, cei care cititi acest articol, poate incerca sa dea o definitie acestui termen. Ni se cere sa fim creativi la locul de munca, in relatiile interpersonale, iar mijloacele prin care creativitatea poate fi imbogatita sunt numeroase. Creativitatea este greu de definit si a reprezentat de-a lungul timpului un subiect controversat. Si tocmai pentru ca este un subiect aparte, miturile referitoare la creativitate nu sunt putine. In randurile care urmeaza, pe langa faptul ca vom incerca sa deslusim misterele creativitatii vom impartasi cu dumneavoastra si trei mituri despre creativitate.

Ce este creativitatea?

De-a lungul timpului, numerosi specialisti si cercetatori au incercat sa dea o definitie plauzibila pentru creativitate din mai multe puncte de vedere si apeland la numeroase discipline: psihologie, stiinta cognitiva, filozofie, educatie, tehnologie, sociologie si chiar lingvistica si economie, asociind creativitatea cu alte procese mentale si neurologice. Mai mult decat atat, specialistii au studiat diferitele legaturi dintre tipul de personalitate si creativitate, dintre sanatatea mentala si creativitate precum si modalitatile prin care o persoana isi poate imbunatati creativitatea prin educatie si antrenament.

Din punct de vedere etimologic, cuvantul “creativitate” provine din latinescul “creo” care inseamna “a crea, a realiza ceva”. Michael Mumford a incercat sa defineasca acest concept raportandu-se la capacitatea umana de a realiza ceva original si plin de valoare. Creativitatea se poate manifesta sub orice forma. De-a lungul timpului insa, rezultatul “creativitatii” a fost caracterizat din doua mari puncte de vedere: din punct de vedere istoric un produs al creativitati este nou, diferit de ceea ce a existat in trecut in aceasta categorie fiind incadrate operele de arta si descoperirile stiintifice, iar din punct de vedere personal, individual, creativitatea se manifesta prin conceperea unui produs nou pentru autor, nu neaparat pentru comunitate.

Pe langa sutele de definitii date creativitatii, de-a lungul timpului au aparut si numeroase teorii.
Din punct de vedere stiintific, creativitatea reprezinta un proces mental foarte complex caracteristic oamenilor, care presupune imbinarea la nivel mental a mai multor concepte sau idei deja existente pentru a rezulta altele noi. Creativitatea poate fi aplicata atat la nivel individual, cat si la nivel social, deoarece creativitatea poate caracteriza si actiunea practicata nu neaparat de catre un individ, ci de catre un grup.

Creativitatea are trei aspecte principale care de-a lungul timpului au fost dezvoltate de catre specialist. Unul dintre acestea si cel mai important este procesul de creatie; acesta presupune fazele si mecanismele actului de creatie. Un alt aspect important care a atras atentia specialistilor este persoana creativa. Ei bine, acesta este unul dintre aspectele pe care le intalnim aproape zilnic; specialistii au studiat de-a lungul timpul caracteristicile unei persoane creative, dar si mediul socio-cultural in care persoana repsectiva se dezvolta si factorii care determina dezvoltarea creativitatii. Ultimul aspect cuprinde produsele considerate ca fiind realizate de catre persoanele creative; indiferent ca vorbim despre produse palpabile sau concepte, elementele considerate ca fiind rezultatul creativitatii detin, de asemenea, anumite caracteristici.

Peste in bec, Foto: lovingcoastalliving.wordpress.com
Peste in bec, Foto: lovingcoastalliving.wordpress.com

Creativitatea in arta

Creativitatea joaca un rol important pentru arta, indiferent de modul prin care aceasta se manifesta. Cu toate acestea, arta reprezinta dor un mic domeniu in care creativitatea reprezinta un factor cu adevarat important, deoarece creativitatea ar trebui sa fie folosita in orice aspect al vietii de zi cu zi.

De ce este insa creativitatea atat de importanta pentru arta? Principalul scop al artei este transmiterea unui mesaj, a unor emotii si sentimente alaturi de aspectul estetic, indiferent daca vorbim de pictura, sculptura, fotografie sau literatura. Capacitatea unei persoane de a-si exprima gandurile, emotiile, trairile si sentimentele cele mai profunde se afla intr-o stransa legatura cu creativitatea. Artistul este cu desavarsire o persoana creativa, insa oricare persoana isi poate dezvolta spiritul creativ prin… arta. Pare paradoxal, insa creativitatea si arta reprezinta doua elemente care se influenteaza reciproc.
Indiferent de mijloacele de exprimare artistica alese, creativitatea permite artistilor sa se exprime.

Trei mituri despre creativitate

Aproape oricine considera ca a fi creativ reprezinta una dintre cele mai importante calitati, insa exista si persoane care au pareri diferite referitoare la creativitate si rolul important pe care aceasta il are in viata fiecaruia.

1. Creativitatea este un dar pe care doar cativa il poseda! Acesta este cel mai des intalnit mit despre creativitate. Aceasta afirmatie este total falsa, deoarece creativitatea este innascuta si incepe sa se manifeste inca de la o varsta frageda. Incercati sa va amintiti momentele din copilarie cand desenati, pictati sau realizati diferite figurine. Ei bine, aceasta este creativitate. Este adevarat ca unele persoane sunt mai creative decat altele si au activitati care le dezvolta spiritul creativ. Daca sunteti de parere ca nu sunteti o persoana creativa, incercati un test de creativitate si veti observa ca v-ati inselat.

2. Creativitate inseamna talent! Categoric o afirmatie eronata. Talentul poate fi innascut sau dobandit, pe cand creativitatea este doar innascuta. Creativitatea nu presupune talent, ci presupune mai mult perseverenta, studiu si dobandirea unor cunostinte. Cu cat o persoana detine abilitatile si cunostintele necesare referitoare la un anumit domeniu, cu atat spiritul creativ se dezvolta.

3. Creativitatea este innascuta si daca nu se dezvolta in copilarie se pierde! Acesta este un alt mit referitor la creativitate pe care il intalnim destul de des. Este adevarat faptul ca creativitatea este innascuta insa nu se pierde daca nu este dezvoltata in copilarie. Este adevarat si faptul ca multi parinti ignora acest aspect important din viata copiiilor lor, indrumandu-i catre activitati nu tocmai… creative. Cu toate acestea, creativitatea poate fi dezvoltata la orice varsta, bineinteles prin metode diferite. Tot ce trebuie sa faceti este sa doriti sa va recastigati spiritul creativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.