Troodon este considerat unul dintre cei mai inteligenți dinozauri care au trăit în era Cretacicului.

Caracteristicile fizice ale dinozaurului Troodon

Toodonul a fost un dinozaur dotat cu un arsenal impresionant, avea ochii foarte mari si capacitatea de a alerga cu viteza foarte mare. Paleontologii au ajuns la concluzia ca acest dinozaur carnivor beneficia de o acuitate vizuala foarte buna, dar si de un mare spirit de observatie. Aceste calitati indicau o specie de dinozaur cu creierul deosebit de mare.

Avea simtul olfactiv foarte dezvoltat, dar si capacitatea de a aprecia cu exactitate distanta pana la prada. Putea simti si depista prada chiar si in amurg, iar cu ajutorul membrelor posterioare lungi reusea sa alerge rapid, sa faca salturi si sa prinda cu ghearele ascutite si curbate vietatile mici sau puii de dinozauri pe care ii insfaca cu lacomie si apoi ii zdrobea cu dintii ascutiti ca un fierastrau.

Dinozaurul Troodon avea lungimea de 2-2,5 m si greutatea de 50 kg, gatul scurt, coada lunga si subtire, iar la membrele inferioare prezenta cate o gheara ascutita ca o secera, mai lunga si mai incovoiata decat celelalte.

Cand alerga isi tinea gheara periculoasa astfel incat sa nu atinga solul cu ea, iar cand sarea asupra prazii o indrepta inainte ca un cutit cauzand rani teribile victimei. Avea obiceiul sa alerge tinand capul putin aplecat in fata si sa-si mentina echilibrul cu ajutorul cozii ridicate in pozitie aproape orizontala.

Troodon

Inteligența Troodonului și comparații cu alte dinozauri

Troodonul a fost considerat de paleontologi unul dintre cei mai inteligenti dinozauri. Se pare ca acesti vanatori obisnuiau sa atace in haite, fiind bine organizati astfel incat fiecare membru actiona perfect pentru a reusi impreuna sa doboare chiar si un dinozaur mult mai mare si mai puternic decat ei.

Ramasitele fosile ale acestui dinozaur au fost descoperite in Alberta (Canada) in anul 1856, iar pe baza lor paleontologul Joseph Leidy a facut o descriere amanuntita a speciei si a numit-o Troodon formosus. Se banuieste ca Troodonul traia in zonele impadurite de pe teritoriul cretacic al Americii de Nord si ca specie a disparut in perioada de sfarsit a Cretacicului, din motive nestiute pana in prezent.

Dinozaurul Troodon apartine ordinului Saurischia, familiei Troodontidae.

Rolul Troodonului în ecosistemul Cretacicului

Troodonul era un prădător de vârf în ecosistemele din America de Nord. Organismul său agil și abilitățile de vânătoare îi permiteau să se hrănească cu mamifere mici, păsări preistorice și pui de dinozauri. De asemenea, vânătoarea în haite contribuia la menținerea unui echilibru în populațiile de pradă. Această dinamică sugerează un impact semnificativ asupra structurilor ecologice ale Cretacicului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.