Uliul molustelor este o pasare care cuibareste in copaci in regiunile impadurite din sudul Floridei, Cuba, estul Mexicului si America de Sud. Multe exemplare zboara pana in pampasul din Argentina. Prefera zonele mlastinoase, deoarece hrana sa preferata este formata din melcii de apa care se hranesc la suprafata acestor ape line si pe care ii inhata cu usurinta cu ciocul mare si incovoiat.

Uliul isi tine prada cu ghearele ascutite ale picioarelor, isi foloseste partea superioara a ciocului ce are varful puternic curbat in jos, intra cu varful in cochilia melcului, taie rapid muschiul cu care acesta se prinde de peretii cochiliei si scoate corpul afara pentru a-l inghiti.

La aceasta specie apare un dimorfism sexual destul de pronuntat datorita coloritului penajului. Femela are penajul predominant maroniu, cu partea ventrala galbuie cu numeroase dungulite de culoare inchisa. Masculii sunt mai intunecati, penajul lor este cenusiu-inchis cu numeroase zone de culoare neagra.

Pasarile adulte pot avea lungimea corpului de 40-45 cm, anvergura aripilor de 125 cm si greutatea de 350-400 g.

Coada este lunga si neagra, iar aripile sunt lungi si largi, pe partea interioara in timpul zborului poate fi observat desenul de culoare in dungulite de nuante maronii si negre. Ciocul este destul de lung si subtire, iar picioarele sunt lungi, cu piele solzoasa rosiatica, acoperite de penaj in partea superioara, terminate cu gheare ascutite si curbate.

Citește și:  Vipera cu buze albe (Trimeresurus albolabris), un șarpe veninos
Uliul moluștelor
Uliul moluștelor

Ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, foarte aproape de baza ciocului, au irisul de culoare rosie, iar acuitate vizuala fina.

In perioada de reproducere aceste pasari pot fi observate in perechi, in colonii mici de pana la 10 exemplare, cuibarind in copacii in apropierea apelor, la inaltime de 1-4 m de sol. Masculul este cel care construieste cuibul (din crengute si vegetatie acvatica) in care femela va depune o ponta alcatuita din 2-4 oua care au coaja albicioasa-verde-pal cu pete mici maronii.

Ouale sunt clocite si de mascul si de femela timp de 28 de zile, iar dupa eclozarea lor apar puii care sunt hraniti cu melci de ambii parinti.

Uliul molustelor nu este o specie pe cale de disparitie, are denumirea stiintifica de Rostrhamus sociabilis, face parte din ordinul Falconiformes, familia Accipitridae. Este cunoscut si cu numele de soimul de mlastina sau gaia de mlastina.

Video – Uliul molustelor (Rostrhamus sociabilis):

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.