Ursul negru cu ochelari (Tremarctos ornatus) este un mamifer arboricol unic din Anzii Americii de Sud, cunoscut pentru marcajele albe din jurul ochilor care îi conferă aspectul de „ochelari”. Cu o dietă predominant vegetală, adaptat la viața în pădurile montane și savanele din regiunile andine, acest urs prezintă caracteristici fizice și comportamentale fascinante. Blana sa moale și densă, maxilarele puternice și abilitățile de catarare îl ajută să prospere în condițiile dificile de la altitudini mari.

Ursul negru cu ochelari (Tremarctos ornatus) este cel mai mare urs care traieste in Anzii Cordilieri din America de Sud, in Venezuela, Columbia, Peru, Ecuador, Panama, Bolivia. Este cea mai arboricola specie din lume, intalnita in campii, poieni, savane si paduri, la altitudini mai mici sau mai mari, cunoscuta si sub denumirea de ,,ursul care mananca bromeliade” (achupayero), ,,ursul cu capul alb” (yura mateo), sau ,,ucucu” (dupa sunetele pe care le scoate).

Caracteristicile fizice ale ursului negru cu ochelari

Exemplarele adulte ajung la lungimea de 1,5-2 m, greutatea de 140-175 kg si au lungimea cozii de 7-12 cm.

Au corpul in mare parte acoperit de blana de culoare neagra cu zone maronii-roscate, in jurul ochilor prezinta marcaje albe-crem ce variaza ca forma, pot fi cercuri complete, sau numai sprancene deschise, sau in forma de lacrimi sub ochi – lucru ce ajuta la identificarea exemplarelor individuale. Petele deschise variaza de la individ la individ, pot aparea pe fata si pe gat sau pot lipsi complet. Blana este foarte moale si mult mai deasa fata de cea a ursilor care traiesc in zonele cu clima temperata.

Comportamentul alimentar și adaptarea la mediu

Ursul negru cu ochelari este un mamifer erbivor, cu muschii maxilarelor masivi si masele puternice adaptate sa macine chiar si plantele cele mai tari. Astfel plantele scunde sunt smulse si mestecate fara probleme, desi cactusii sunt acoperiti cu tepi, iar frunzele de bromeliade cu ghimpi. Pentru a se hrani in copaci, se lungeste pe o creanga si indoaie celelalte crengi ca sa le aduca mai aproape de el. Uneori sta pe crengile mai mari, hranindu-se si odihnindu-se in acelasi timp.

Este un catarator excelent, reusind sa se urce in copaci la inaltimi de 25-30 m.

Urși arboricoli

Hrana sa preferata consta din fructe, bulbi de orhideee salbatice, bromeliade, lujere si lastari de palmier, cactusi, flori si iarba. Uneori se hraneste si cu insecte, peste, oua, mici nevertebrate, lesuri si mici rozatoare. Uneori ataca si animalele domestice sau face ravagii in culturile de porumb, ceea ce determina pe fermieri sa il ucida pentru a se razbuna.

Reproducerea și creșterea puilor

In perioada de imperechere care tine din luna aprilie pana in luna iunie, perechile raman impreuna una sau doua saptamani, apoi femela ramasa gestanta (timp de 8 luni) traieste independent de mascul, apoi naste unul sau doi pui, de care se ocupa singura, asigurandu-le protectie si hrana.

La nastere puii sunt orbi, ei vad abia dupa 42 de zile, iar dupa 3 luni incep sa iasa din barlogul ce poate fi o grota intre stanci sau o scobitura in trunchiul unui copac batran. Timp de 2 ani puii raman cu mama lor pentru a invata metode de hranire si cum sa se apere de pericole. Masculul nu se implica deloc in cresterea puilor si mai mult decat atat, daca ii vede de obicei nu-i recunoaste si este in stare sa-i atace si sa-i ucida.

Aceasta specie de ursi populeaza zonele de la desertul de pe coasta la campiile ierboase inalte, insa in ultimii ani arealul sau a fost restrans de catre populatia locala, la padurea tropicala de munte de la altitudini de 1000 m si pana la 2700 m.

Ursul negru cu ochelari face parte din ordinul Carnivora si familia Ursidae.

Importanța ecologică și conservarea ursului negru cu ochelari

Ursul negru cu ochelari joacă un rol esențial în ecosistemele de la altitudini mari din Anzi, acționând ca un disperator de semințe pentru diverse specii vegetale. Consumul său de fructe și bromeliade contribuie la regenerarea pădurilor montane, iar acest rol este vital pentru sănătatea și biodiversitatea habitatelor andine. Cu toate acestea, populația acestei specii este în declin, din cauza pierderii habitatului cauzate de defrișări, extinderea agriculturii și conflictele cu fermierii.

Video – Ursul negru cu ochelari (Tremarctos ornatus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.