• Ursul polar este cunoscut ca fiind cel mai mare mamifer din lume, care se hraneste cu carne, deci carnivor in cele din urma, prin excelenta, chiar daca el consuma numai animale marine, insa din intamplare numai acestea ii sunt la indemana.

    ursul-polar
    Ursul polar
  • Aceste specii de urs traiesc cu precadere in zone precum Cercul Arctic, insa nu lipsesc nici din partea de nord a continentelor european, asiatic si american. Le place sa stea foarte mult pe gheata din mare dar si in apa, unde sunt inotatori foarte buni.
  • Ursul polar are dimensiuni foarte mari, picioarele sale solide sunt perfecte pentru deplasarea pe gheata, avand in terminatii gheare foarte intoarse. Totodata si blana cat si parul ii ajuta sa fie inotatori atat de buni, mai ales in apele inghetate, acestea tinandu-le de cald.
  • Ursul polar denumit si ursul alb, deoarece are culoarea alba, desigur, este cel mai mare exemplar din familia ursilor, iar greutatea sa ajunge pana la aproximativ 680 de kg la mascul.
  • In general se poate spune ca ursii polari sunt animale individuale, ei isi duc traiul singuri, in afara perioadelor de imperechere, insa au fost sesizate si foarte multe grupuri alcatuite totusi cu precadere din mame si pui.
  • Puii sunt foarte mici si vulnerabili la nastere, ei sunt complet orbi, iar blana nu este deloc deasa, fiind mai degraba fina si greu de numit in acest caz blana. Dupa primele patru saptamani de viata, puii de urs polar „fac ochi” deci ii deschid, insa se vor deplasa singuri abia de la varsta de doua luni si ceva.
  • Ursul polar nu are alti dusmani in afara de om. Subliniem acest lucru deoarece omul este singurul pradator al ursilor polari, acestia din urma fiind vanati pentru grasimea abundenta pe care o au si unii si pentru carne.
  • Ursul polar nu are numai doua denumiri, el este numit si „ursul de mare” pentru ca inoata foarte mult, trupul sau fiind ideal pentru apa. Insa ce trebuie mentionat este si faptul ca ursul polar este poate printre singurele animale care nu are o locuinta, el fiind un nomad desavarsit, plimbandu-se foarte mult, pentru a-si cauta hrana.
  • Principalele surse de hrana sunt desigur considerate a fi animalele de dimensiuni mai mici. Insa ursul polar nu prefera orice, el mananca indeosebi foci, peste, pui de morsa, iar daca gaseste ca si „aperitiv” iarba de dimensiuni mai mari, cu siguranta nu o va refuza. In medie un urs polar consuma cam 2 kg de hrană pe zi, avand in vedere ca in mare parte aceasta este carne, sau poate chiar numai carne.
  • In ciuda faptului ca nu are o casa a lui, in care sa stea la adapost, ursul polar, are totusi „casa” cu el, putem spune, deoarece stratul foarte gros de grasime ii tine de cald acestuia, oriunde s-ar deplasa.
  • Si daca blana ursului polar care este foarte deasa de altfel, este si alba, iata o curiozitate desavarsita, acest mamifer are culoarea pielii – neagra.
  • Ursul polar este o fiinta si foarte inteligenta, este tenace, isi procura cu usurinta hrana, stie sa treaca bine peste eventualele pericole, fiind un vanator excelent si un inotator de elita.
  • Un urs polar traieste pana la aproximativ 40 de ani. O femela poate sa aiba chiar si jumatate din dimensiunile unui mascul urs polar, ele avand o greutate maxima de 300 kg pe cand un mascul atinge si 650 kg.
  • Chiar daca este cel mai mare exemplar din specia ursilor, el are cei mai mici dinti, insa si cei mai ascutiti, adaptati la hrana pe care trebuie sa o consume.
  • Ursii polari, nu numai ca sunt buni inotatori, ei au si un miros foarte bun, un auz aproape perfect si desigur ca pot simti prada si de la 30 km distanta.
  • In prezent se estimeaza ca ar exista aproximativ 40.000 de exemplare de ursi polari salbatici, deci in afara de cei tinuti in captivitate, acest numar fiind relativ mic, un motiv in plus de ingrijorare, avand in vedere ca e o specie protejata prin lege. Vanatul de ursi polari este strict interzis, chiar daca oamenii din acele zone ii vaneaza pentru blana, carne si grasime.
  • Ursii polari se inmultesc de regula pe timpul primaverii, incepand mai exact in martie si sfarsind perioada de imperechere in luna iunie cel tarziu. Dupa perioada de gestatie femelele urs polar dau nastere la maxim doi pui, din care de multe ori nu rezista decat unul, care are o greutate de pana la 600 gr, blana deasa si ochii inchisi. Ei sunt foarte mici, cat o pisica la varsta de 6 luni aproape. Puii stau pe langa mama lor pana la trei ani, insa abia dupa varsta de cinci ani se poate spune ca ating maturitatea deplina si isi pot forma propriul drum in existenta lor.
Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.