Bomboanele cu aroma distincta si gust proaspat, gelatinoase, cunoscute sub denumirea de ursuleti gumati, au fost inventate de aproape o suta de ani si, de atunci, se bucura de un succes constant. Hans Riegel Sr., cofetar german, fondator, in 1920, al societatii Haribo, la Bonn, a avut ideea sa prepare un jeleu, cu arome de fructe, in forma de ursulet, pe care l-a numit, initial, “Ursul dansator” (Tanzbar).

In 1925, “Ursul negru” (Schwarzbar), cu extract de “Lemn dulce” (o planta foarte aromatizata) devine un fratior al “Ursului dansator”. Abia in 1967, “Ursul de aur” – “Goldbar” (ursuletul gumat) devine un produs recunoscut de Oficiul German de Brevete si Marci.

yellow gummy bear

Ursuletii gumati au reprezentat primul preparat de succes al firmei Haribo, numele societatii venind de la numele cofetarului, combinat cu cel al orasului de origine (HAns RIegel BOnn). Dupa marturisirile fondatorului, Hariba a avut drept capital initial, un sac de zahar, un cazan de arama, un taburet, un cuptor si o masa, toate aflate intr-o casa modesta din Bonn. “Ursul dansator” si “Ursul negru”, “stramosii” ursuletilor gumati, asa cum ii stim astazi, au adus un profit rapid si substantial, astfel ca, in 1930, Hariba se muta intr-un sediu nou, iar in 1935, isi deschide o filiala la Copenhaga (capitala Danemarcei).

HAns RIegel BOnn
HAns RIegel BOnn

Dupa moartea fondatorului, afacerea a fost dusa mai departe de sotia sa si de cei doi fii, Hans Riegel Junior (reprezentant al firmei in exterior) si Paul Riegel (acesta ocupandu-se de punerea la punct a produselor noi sau de imbunatatirea celor deja cunoscute). Dupa ce au cucerit Europa, ursuletii gumati au ajuns, in 1982, si in Statele Unite ale Americii.

Ursuletii gumati se obtin dintr-o pasta gelatinoasa alcatuita din zahar, sirop de glucoza, acid citric, gelatina, coloranti si diverse arome. Gelatina porcina, folosita in industria alimentara, se extrage din oasele si pielea de porc, si are rolul de a regla cristalizarea zaharului. Pentru vegetarieni si pentru cei care, din motive religioase, nu consuma produse sau derivate de origine animala, exista si ursuleti gumati pentru care, in loc de gelatina, se foloseste pectina (un compus organic vegetal, extras din mere, gutui, coji de portocala, si care, prin fiebere, in apa cu zahar, se transforma intr-un jeleu) si amidon.

Succesul pe care l-au avut ursuletii gumati i-a determinat pe cei de la firma Haribo sa inventeze si alte produse, cu aceleasi ingrediente, dar cu forme diferite: inele gelatinoase, testoase, serpisori, cirese, pinguini, mere, hipopotami, paianjeni, portocale, strumfi etc. Vanduti, la inceput, in cutii de metal alb, decorative, sau vrac, din 1961, ursuletii gumati se comercializeaza in pungi de celofan, de diferite marimi (pana la un kilogram).

De-a lungul timpului, firma Haribo si-a finantat dezvoltarea din resurse proprii, fara ajutor din afara, ceea ce a facut ca, in prezent, sa aiba o cifra de afaceri de doua miliarde de euro, situandu-se pe primul loc, in Europa, in vanzarea de dulciuri gelatinoase, cu peste 300 000 de tone de dulciuri vandute pe an.

Acadelele Tagada Strawberry, Foto: en.wikipedia.org
Acadelele Tagada Strawberry, Foto: en.wikipedia.org

In afara de ursuletii gumati, de mare popularitate de bucura si alte produse Hariba, precum bomboanele “Fraise Tagada” (Tagada Strawberry), prezente pe piata din 1969, care arata ca niste bilute, cu aroma de capsuni, acoperite cu un strat fin de zahar. Denumirea acestor dulciuri a fost data de directorul comercial de la acea data, inspirat de numele unui dans (Tagada) pe care l-a vazut intr-un cabaret. “Car en sac” (“Car” este numele unei societati care a fuzionat cu Hariba) sunt bomboane rotunde, mici, multicolore, cu aroma de lichior, vanilie si lemn-dulce, ambalate in “sac” de plastic sau in cutie de carton.

“Dragibus” sunt bile gelatinoase, in sapte culori (verde, negru, rosu, galben, roz, portocaliu si albastru), cu un gust usor acid si lipicioase. Intr-o campanie publicitara din 2011, s-au adaugat si bomboane bleu. Exista si o varianta “Dragibus Soft”, cu bomboane putin mai mari, iar pachetele Dragibus de Halloween contin numai bomboane negre si portocalii. “Floppys” sunt bomboane rosii, lucioase, cu forma neregulata, avand, ca umplutura, o crema alba. Bomboanele “Hari Croco” au aparut in 1988, initial in SUA, dupa care s-au bucurat de succes si in Europa. Se produc in trei variante – galbene, verzi si rosii.

In anii ’80, “Disney’s aventures of the Gummi Bears” (Aventurile ursuletilor gumati) este filmul de animatie Disney, realizat de Michael Eisner, inspirat de faptul ca bomboanele – ursuleti gumati erau preferatele fiului sau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.