Judetul Valcea isi are resedinta de judet in municipiul Ramnicu Valcea. Se intinde pe aproape 6 000 de kilometric patrati. Este localizat intre judetele Arges (la est), judetul Olt (la sud si sud est), Judetul Dolj (la sud-vest), judetul Hunedoara (la extrema vestica) si judetele Alba si Sibiu (la nord). Are doua municipii, noua orase si 78 de commune si prezinta toate formele majore de relief.

La sud este marginit de defileul Oltului si al Lotrului, in rest fiind acoperit de muntii Cozia, Capatanii, Fagaras, Lotru si Parang. Intre acesti munti se poate localiza una din cele mai mari depresiuni din judet, ce se numeste Tara Lovistei. Pe langa asta, trei sferturi din judet sunt strabatute de Podisul Getic si Subcarpatii Getici (ce au intre 400 si 800 de metri inaltime).

Ramnicu Valcea2

Judetul are o mare retea hidrografica, creata datorita raului Olt ce il strabate pe o distanta de 135 de kilometri. Cel mai important afluent al Oltului este Lotru, iar printre numeroasele lacuri prezente se numara: Galcescu, Iezerul Latoritei (glaciare), Vidra, Cornet, Calimanesti, Daesti (artificiale), Ocnele Mari (sarate). De asemenea exista un numar mare de hidrocentrale (17) si izvoare de apa minerala (Calimanesti, Baile Olanesti etc.).

Este de asemenea, o zona bogata in fauna si flora, aici fiind prezente paduri de conifer, de foioase, pasiuni alpine, dealuri pline de pomi fructiferi (prune, pere, mere, nuci, visini, ciresi) si vita de vie, campii cu cereale (grau, porumb, secara), ursi, capre negre, cerbi, caprioare etc. Aici se gasesc si resurse natural precum: mica, pegmatite de cuart, fedspat, calcar, sare, carbun brun, gaze natural etc.

Valea Lotrului
Valea Lotrului

Un alt lucru important ce trebuie stiut despre acest judet este faptul ca aici s-au gasit cele mai vechi urme de hominizi (specie ce cuprinde homo-sapiens) din Europa, ce se numesc „Australanthropus olteniens” si dateaza de acum 2 000 000 ani i.Hr. Reprezinta inceputul antropogenezei europene. Acest loc continua sa aiba insemnari importante de-a lungul istoriei. Se crede ca pe teritoriul acesta s-a dat batalia de la Posada, din 1330, in urma caruia Basarab I a castigat Tara Romaneasca, invingandu-l pe Carol Robert de Anjou (regale Ungariei).

Mircea cel Batran a fost cel care, in 1392, a atestat documentar primul judet al tarii, respectiv judetul Valcea. Pe langa asta, domnitorul a construit si Manastirea Cozia, ce reprezinta un important obiectiv turistic al intregii tari. Tot in judetul Valcea a fost fondata Manastirea Hurezu, unde a fost infiintata prima tipografie in limba romana, din 1705, de catre Constantin Brancoveanu si Antim Ivireanul.

In secolele XIV- XV sunt atestate printre primele scoli romanesti; in 1828, fratele lui Nicolae Balcescu construieste un conac ce azi a devenit Muzeul Nicolae Balcescu. Un alt obiectiv important este Muzeul de arta medieval de la Maldaresti.

Este descris de cativa intelectuali romani ca fiind unul din cele mai frumoase locuri ale Romaniei. Una din dovezi ar fi faptul ca uneori, de pe muntele Cozia (care dupa unele surse ar fi fost considerat muntele sfant al dacilor (kagaionon)) se poate vedea in diminetile senine intreaga vale a Oltului, si chiar si Dunarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.