Home Diverse Valentine’s Day, “Quirkyalone Day”, “Ziua dăruirii de cărți” şi SAD – 14...

Valentine’s Day, “Quirkyalone Day”, “Ziua dăruirii de cărți” şi SAD – 14 februarie, o zi în care fiecare poate celebra ceva

0
Valentine's Day

Valentine’s Day (Ziua îndrăgostiţilor), “Quirkyalone Day” (o replică la “Valentine’s Day”), “International Book Giving Day” (“Ziua dăruirii de cărți”) sunt celebrate, toate, la data de 14 februarie a fiecărui an, urmate, la 15 februarie, de “Singles Awareness Day”/ “Singles Appreciation Day” (Ziua persoanelor singure), ceea ce înseamnă că mijlocul ultimei luni de iarnă oferă fiecăruia prilejul de a celebra ceva.

Un cunoscut sociolog şi antropolog, Jean Duvignaud, observa că, în toate epocile, dar, mai ales în cea modernă, există tentaţia de a se multiplica ocaziile de a sărbători (orice), ca un fel de “paranteză” la monotonia vieţii cotidiene, ca un “semn de adeziune” la un grup, la o colectivitate sau, pur şi simplu, din dorinţa de a “petrece” – o supapă de decompresie, propice stimulării stării de spirit şi interacțiunilor sociale.

Valentine’s Day – o sărbătoare cu origini incerte

Valentine's Day
Valentine’s Day

Valentine’s Day/ Ziua Sfântului Valentin (în Biserica Romano-Catolică) este celebrată în prezent, în multe ţări (şi la noi, dar complet laicizată) şi ca “Ziua îndrăgostiţilor”, la data de 14 februarie.

Istoria “Valentine’s Day” este învăluită în mituri și legende, iar originile acestei sărbători “romantice” sunt incerte. Una dintre povești susține că sărbătoarea își trage numele de la Sfântul Valentin, un preot creștin care a trăit în Roma antică, în secolul al III-lea, şi care l-ar fi sfidat pe împăratul roman Claudius al II-lea, care interzisese căsătoriile pentru tinerii soldați, considerând că bărbații necăsătoriți erau mai buni luptători.

Preotul ar fi continuat să binecuvânte căsătorii în secret, fiind ulterior condamnat la moarte. Înainte de execuție, se spune că el ar fi trimis o scrisoare de dragoste către fiica gardianului său, semnând-o “De la Valentinul tău”. Această poveste ar fi contribuit la asocierea sărbătorii cu dragostea și romantismul.

De la „Lupercalia”, la “Valentine’s Day”

Mulţi mitologi şi istorici ai religiilor consideră insă că data de 14 februarie a avut legătură, iniţial, cu un festival pastoral al Romei antice, “Lupercalia, consacrat lui Lupercus, adorat de păstori ca protector al turmelor, al recoltei şi zeu al fertilităţii (asociat uneori, in mitologia greacă, cu zeul Pan).

Tot despre Lupercus se mai spune, în legendele despre întemeierea Romei, că ar fi ajutat-o pe lupoaica mitică să aibă grijă de Romulus şi Remus, în cinstea lui având loc, în antichitate, ritualuri sacrificiale şi petreceri orgiastice, pe care Papa Gelase I le-a interzis în anul 494, înlocuindu-le cu “Sărbătoarea Sfântului Valentin din Terni” (un martir al creştinilor romano-catolici, torturat şi decapitat, la Roma, la data de 14 februarie, anul 269), declarat ulterior “protector al îndrăgostiţilor”.

Alţi istorici consideră că abia în anul 1496, Papa Alexandru al VI-lea ar fi declarat “Valentine’s Day” ca “Ziua Îndrăgostiţilor”, sărbătoarea laicizandu-se complet în secolul al XIX-lea, când a câştigat în popularitate peste ocean, în SUA.

Fapte inedite despre “Valentine’s Day”

Valentine’s Day
  • Prima scrisoare de Valentine’s Day a fost trimisă în anul 1415, de către Charles, duce de Orleans, soţiei sale, ducele aflându-se închis în Turnul Londrei, capturat în urma Bătăliei de la Agincourt.
  • Regele Carol al XII-lea, al Suediei, în secolul al XVII-lea, este primul care a oferit flori de Valentin’s Day, acesta fiind pasionat de arta aranjamentelor florale, pe care a descoperit-o în timpul unei călătorii în Persia, introducând gestul de a oferi flori şi în Europa.
  • Richard Cadbury, fiul lui John Cadbury, fondatorul celebrei companii producătoare de ciocolată, care-i poartă numele, a realizat şi dăruit prima cutie cu ciocolată în formă de inimă, în secolul al XIX-lea.
  • În Japonia şi în Coreea de Sud f,emeile sunt cele care oferă, de “Valentine’s Day”, cadouri bărbaţilor, aceştia răspunzând gestului o lună mai târziu, cu ocazia “White Day”(14 martie).
  • De Ziua Îndrăgostiţilor, în lume, sunt cumpărate peste 50 de milioane de fire de trandafir, mai ales trandafiri roşii.
  • Cel mai lung sărut de Valentine’s Day, înregistrat în Guinness Book, a durat 58 de ore, 35 de minute și 58 de secunde şi a fost stabilit de doi tineri îndrăgostiţi din Thailanda, în 2013 (12-14 februarie).

“Quirkyalone Day” – o replică la “Valentine’s Day”

Quirkyalone Day

O replică amuzantă, uneori ironică, la “Valentine’s Day”, este “Quirkyalone Day” (“Quirkyalone” – “ciudat” + “singur”), un termen inventat de scriitoarea americană Sasha Cagen, care, în 2003, a propus o alternativă la “Valentine’s Day”, la nivel global, pentru cei care aleg să fie singuri sau să sărbătorească o relaţie platonică sau chiar “iubirea de sine “.

În 2004, Sasha Cagen a publicat şi o carte intitulată “Quirkyalone: A Manifesto for Uncompromising Romantics” (“Quirkyalone: Un manifest pentru romanticii fără compromisuri”) şi, de atunci, data de 14 februarie este considerată nu numai “Ziua îndrăgostiţilor”, ci şi ziua celor care nu se opun unei relaţii, dar care, cum spune autoarea, “preferă să fie singuri decât să se întâlnească doar de dragul de a fi într-un cuplu”.

Cartea explorează ideea că este perfect acceptabil să fii singur și să-ți trăiești viața într-un mod care îți aduce fericirea, în loc să te simți presat să te conformezi sau să intri în relații doar pentru că așa dictează normele sociale.

Până la urmă, “Quirkyalone” nu înseamnă neapărat să fii complet izolat sau să respingi în totalitate relațiile romantice, ci, mai degrabă, să îmbrățișezi singurătatea atunci când este alegerea ta și să eviți compromisurile care nu aduc cu adevărat împlinire. Este un concept care încurajează oamenii să-și descopere și să-și aprecieze identitatea individuală, înainte de a se angaja într-o relație. Cei care gândesc aşa pot celebra, de asemenea, cu ocazia zilei de 14 februarie.

„Singles Awareness Day” (SAD)/ “Ziua persoanelor singure”

„Singles Awareness Day” (prescurtat, SAD) se celebrează la data de 15 februarie, a doua zi după Valentine’s Day” şi este un fel de “completare” la “Ziua Îndrăgostiţilor” pentru persoanele care nu sunt căsătorite sau nu sunt într-o relație romantică, un prilej de celebrare a iubirii în toate ipostazele acesteia – recunoașterea iubirii dintre prieteni, în familie, iubirea de sine etc.

Uneori, “Singles Awareness Day” (SAD) poate avea şi o tentă ironică, fiind statuată, spun unii, pentru a oferi oamenilor singuri sau necăsătoriți ocazia de a se amuza pe seama stereotipurilor și presiunilor sociale legate de cupluri și de relații romantice, care sunt adesea accentuate/ exagerate, cu ocazia “Zilei Îndrăgostiților”. În loc să se simtă excluși sau trişti, unii oameni aleg să sărbătorească această zi cu umor. Alţii aleg să ignore complet această zi, aşa cum este libertatea fiecăruia de a ignora orice altă celebrare.

Ironică este şi explicaţia unora ca „Singles Awareness Day” este în ziua următoare “Zilei îndrăgostiţilor”, pentru a se putea cumpăra flori şi ciocolată la preţuri reduse.

14 februarie – „International Book Giving Day” (Ziua Internațională a Dăruirii de Cărți)

Ziua dăruirii de cărți

Deşi ziua de 14 februarie este cunoscută în special pentru “Valentine’s Day”, tot la această dată se sărbătoreşte şi „International Book Giving Day” (Ziua Internațională a Dăruirii de Cărți), care are, deocamdată, doar o istorie de 12 ani. Ideea de a institui o “Zi Internațională a Dăruirii de Cărți”, în care oamenii să facă schimb de volume între ei, aparţine unei englezoaice, Amy Broadmoore, şi fiului ei. În scurt timp, sărbătoarea a fost adoptată în peste 40 de ţări de pe şase continente.

Scopul principal al „International Book Giving Day” este de a promova interesul pentru lectură, accesul la cărţi pentru toate vârstele, în special pentru cei care nu au la îndemână resursele necesare pentru a le cumpăra. Cei care recunosc şi celebrează această zi sunt încurajați să ofere cărți în dar prietenilor, familiei, copiilor sau să le doneze la biblioteci, școli sau organizații caritabile. În această zi, în multe cluburi de carte au loc întâlniri tematice, la care oamenii discută despre cărți citite, fac schimb de opinii etc.

Aşadar, ziua de 14 februarie oferă multe posibilităţi de a celebra ceva – “Valentine’s Day”, “Quirkyalone Day”, “International Book Giving Day”, urmată, în 15 februarie, de “Singles Awareness Day”. Poate că ar fi o idee originală, interesantă, pentru toţi cei care sărbătoresc iubirea în diversele ipostaze, în pofida faptului că pretenţiile, gusturile au devenit tot mai sofisticate (cadouri scumpe, cine romantice, bijuterii, călătorii etc.), să ofere în dar şi o carte.

 

 

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version