Home Cultură generală Top 10 cele mai citite cărţi în 2023 – câteva sugestii de...

Top 10 cele mai citite cărţi în 2023 – câteva sugestii de lectură pentru 2024

0
Top 10 cele mai citite cărţi în 2023

Top 10 cele mai citite cărţi în 2023, din literatura universală, se bazează pe statisticile întocmite de diverse edituri şi reviste de specialitate, pe recenziile semnate de critici, istorici literari, esteticieni, fără a pierde din vedere premii consacrate, acordate anual de instituţii culturale prestigioase, academii etc.

Criteriile în funcţie de care se fac astfel de topuri sunt legate de originalitatea cărţilor, de mesaj, de felul în care provoacă imaginaţia şi gândirea cititorilor şi, desigur, în funcţie de numărul de volume vândute, care reflectă gustul publicului şi tendinţele unei epoci.

În acest Top 10 cele mai citite cărţi în 2023 sunt incluse numai cărţi care au fost traduse şi în româneşte, care aparţin unor autori contemporani (publicate in cursul acestui an sau la finalul anului trecut) şi care s-ar putea constitui în sugestii de lectură prin care să rămânem conectaţi la marea literatură a lumii.

Citim (sau ar trebui să citim) pentru că nu există educaţie adevărată fără lectură, pentru că, din cărţile valoroase, aflăm dinainte sau devenim conştienţi de lucrurile care ne modelează şi ne definesc existenţa, citim pentru a ne antrena mintea, inteligenţa, imaginaţia.

Citim pentru a învăţa să luăm în stăpânire realitatea, citim pentru a descoperi infinita lume de sensuri şi semnificaţii a cuvântului, citim pentru că literatura inspiră, pentru că o carte valoroasă “seamănă” semne de întrebare, ne îndreaptă spre o altfel de cunoaştere a lumii şi a interiorităţii noastre.

Top 10 cele mai citite cărţi în 2023 – “Încrederea”, de Hernán Diaz

Hernan Diaz, Sursa The Booker Prizes
Hernan Diaz, Sursa The Booker Prizes

Romanul “Încrederea” (“Trust”), de Hernán Diaz (n. 1973, în Argentina, în prezent cetăţean american), a primit prestigiosul Pemiu Pulitzer pentru literatură 2023, instituit în 1917, în Statele Unite, prin dispoziţiile testamentare ale jurnalistului american de origine maghiară, Joseph Pulitzer. A fost recompensat, de asemenea, cu Premiului John Updike, al Academiei Americane de Arte și Litere, acordat “unui scriitor ale cărui contribuții la literatura americană au demonstrat o excelență constantă”.

Romanul “Încrederea” s-a aflat şi în Topul best-seller-urilor 2023, întocmit de New York Times, “una dintre cele mai bune 10 cărți ale anului” potrivit The New York Times, The Washington Post, NPR și revista Time şi alte peste 20 de publicaţii.

Tradus şi în româneşte, romanul “Încrederea” se înscrie în ceea ce, în literatura contemporană, se numeşte “metaficţiune”, o proză în care se aminteşte mereu cititorului că este în faţa unei “ficţiuni”, procedeu specific postmodernismului, folosit ca o formă de parodie sau un instrument pentru a submina convențiile literare și a explora relația dintre literatură și realitate, viață și artă.

Acţiunea cărţii se desfăşoară în New York-ul anilor 1920, având ca personaje principale un finanţator legendar pe Wall Street, Benjamin Rask, şi pe soţia acestuia, Helen (care a petrecut, înainte să-l cunoască pe cel care-i va deveni soţ, mulţi ani în Europa). Cei doi sunt posesori ai unei averi uriaşe, care reuşeşte să reziste o vreme chiar şi prăbușirii de pe Wall Street din 1929.

În interiorul acestei naraţiuni sunt inserate însă altele, menite să sporească suspansul, să schimbe mereu perspectivele asupra personajelor şi planurilor epice – “O poveste fascinantă despre clasele sociale, capitalism și lăcomie” (revista “Esquire”).

“Demon Copperhead”, de Barbara Kingsolver

Demon Copperhead, de Barbara Kingsolver

Romanul “Demon Copperhead”, de Barbara Kingsolver, a primit, de asemenea, Premiul Pulitzer 2023, precum şi “Woman’s Prize for Fiction”. Barbara Kingsolver este o scriitoare americană, romancieră, eseistă şi poetă, care abordează, în prozele sale, teme inspirate din realităţile pe care le-a trăit.

În motivaţia juriului care i-a acordat “Woman’s Prize for Fiction” se spune că “romanul Demon Copperhead este o poveste strălucitoare şi viscerală”, “un roman care va rezista testului timpului”.

“Demon Copperhead” este un fel de reimaginare a celebrei cărţi “David Copperfield”, de Charles Dickens, relatând viaţa unui băiat născut într-un orășel dinVirginia, de o mamă singură, dependentă de droguri şi alcool, şi care va fi crescut de bunicii lui, va sta apoi, o vreme, într-o casă de plasament, experienţele prin care trece făcându-l să acumuleze ură şi resentimente, să lupte în felul lui.

Admirația profundă a autoarei pentru Dickens strălucește pe tot parcursul romanului, referindu-se la el ca fiind „prietenul ei de geniu”.

Top 10 cele mai citite cărţi în 2023 – “Oraşul victoriei”, de Salman Rushdie

Salman Rushdie, Sursa BBC

Salman Rushdie, romancier britanico-american, născut în India (în 1947), foarte cunoscut (şi controversat) ca autor al “Versetelor satanice”, este, în schimb, extrem de apreciat pentru felul în care îmbină, în romanele sale, realismul magic cu ficţiunea istorică.

Al cincisprezecelea roman al lui Rushdie, “Oraşul victoriei” (“Victory City”), descris ca o poveste a unei femei care dă viață unui imperiu fantastic, figurează în Top 10 cele mai citite cărţi în 2023. Cartea este prima lucrare lansată de Rushdie de când a fost atacat și rănit, în 2022, în cadrul unui eveniment care a avut loc în statul New York, fiind la un pas de a-şi pierde viaţa.

Romanul “Oraşul victoriei” urmărește călătoria unui personaj feminin, Pampa Kampana, o orfană indiană, prințesa-poetă din secolul al XIV-lea, înzestrată cu puteri magice și responsabilă de crearea unui „Oraș al Victoriei” (Bisnaga), în care femeile să fie (în sfârșit!) egalele bărbaților.

Harvard Crimson Review a salutat apariţia acestui volum, pe care-l consideră “o confruntare îndrăzneață a religiei, istoriei și tradiției împletite cu o critică contemporană a lumii noastre”.

“Până nu se răceşte cafeaua”, de Toshikazu Kawaguchi

Top 10 cele mai citite cărţi în 2023,Toshikazu Kawaguchi, “Până nu se răceşte cafeaua”

Foarte citită şi în România, vândută în peste un milion de exemplare în Japonia şi tradusă în peste 30 de ţări, cartea “Până nu se răceşte cafeaua”, de Toshikazu Kawaguchi, o adaptare în proză după o piesă de teatru a aceluiaşi autor (piesă care a câştigat “Marele Premiul” al Festivalului de dramă Suginami), a captivat cititorii din întreaga lume şi a devenit un bestseller internaţional.

În inima unei alei înguste din Tokyo se află o cafenea subterană (Funiculi Funicula) înconjurată de o mie de legende. Una dintre acestea sugerează că, savurând o cafea delicioasă, se poate călători în trecut.

Totuși, această călătorie temporală este supusă unor reguli stricte – nu modifică prezentul, continuă doar atât timp cât cafeaua își păstrează căldura, se pot întâlni doar oameni care au vizitat cafeneaua. Patru femei vor avea ocazia să trăiască această experiență inedită. Cartea se structurează în patru capitole, fiecare urmărind poveştile individuale, împletite până la urma într-una singură.

Top 10 cele mai citite cărţi în 2023 – “Pasagerul”, de Cormac Mccarthy

Cormac Mccarthy

În Top 10 cele mai citite cărţi în 2023, din mai multe reviste specializate, figurează şi romanul “Pasagerul”, de Cormac Mccarthy. Scriitorul Cormac Mccarthy (care s-a stins din viaţă în iunie 2023) este considerat una dintre cele mai puternice voci ale literaturii americane contemporane. Autor a zece romane, Mccarthy a fost distins şi el, de-a lungul timpului, cu Premiul Pulitzer şi “National Book Award”, iar ecranizarea romanului său, publicat în 2005, “No Country for Old Men”, a primit patru premii Oscar, inclusiv pentru “cel mai bun film”.

Romanul “Pasagerul”, “bogat și ciudat, mercurial și melancolic” (“Vox”), se construieşte în jurul unui personaj – Bobby Western – un om de acțiune, scafandru de salvare, bântuit de moartea misterioasă a surorii sale, Alicia. În timp ce navighează între trecut și prezent, între știință și singurătate, romanul explorează natura fără rădăcini a omului modern.

“Armele luminii”, de Ken Follett

Ken Follett

Scriitorul galez Ken Follett, autor de thrillere şi romane istorice, a vândut peste 160 de milioane de exemplare ale operelor sale, cele mai multe best-seller-uri, figurând pe lista “celor mai vândute cărţi”.

Armele luminii”, percepută ca “cea mai ambițioasă carte a lui Ken Follett”, maestru incontestabil al romanului istoric, ne duce în epoca boom-ului industrial de la inceputul secolului al XIX-lea și culminează cu Bătălia de la Waterloo.

La sfârșitul secolului al XVIII-lea, un guvern tiranic a hotărât să transforme Anglia într-un puternic imperiu comercial, în timp ce, în Franța, Napoleon Bonaparte ajunge la putere. Tensiunile sunt mari, iar țările vecine cu Franța sunt în alertă maximă. Bate un vânt de revoluție şi mecanizarea rapidă și invenția de mașini noi au făcut ca multe profesii să fie învechite, sfâșiind familii întregi.

Pe măsură ce conflictul internațional pare inevitabil, un mic grup de locuitori din Kingsbridge întruchipează lupta unei generații pentru un viitor liber de orice opresiune, iar o atenţie deosebită este acordată personajelor feminine.

Top 10 cele mai citite cărţi în 2023 – “Moaşa de la Auschwitz”, de Anna Stuart

“Moaşa de la Auschwitz”, de Anna Stuart

Moașa de la Auschwitz”, una dintre cărţile din Top 10 cele mai citite cărţi în 2023, spune povestea plină de emoție a Anei, o moașă deportată la Auschwitz, personajul principal al cărţii. Inspirat de o poveste adevărată, incredibilă, acest roman emoționant povestește despre lupta unei femei pentru dragoste, viață și speranță. într-o perioadă de întuneric inimaginabil.

În ciuda realităţii infernale de la Auschwitz, Ana găsește puterea de a aduce mângâiere însoțitorilor săi în nenorocire, aprinde o licărire de speranță prin tatuarea în secret a nou-născuților cu numerele mamelor lor deportate.

Într-un act de rebeliune tăcută, visează la o lume în care aceste mame ar putea să-şi reîntâlnească, într-o zi, copiii furaţi. Prin diferitele puncte de vedere ale personajelor, cititorul poate descoperi oroarea situației, dar și speranța care persistă.

“Cele şapte surori”, de Lucinda Riley

În Top 10 cele mai citite cărţi în 2023 se află şi ultimele două volume din seria “Cele şapte surori” (a cărei publicare a început în 2014), de Lucinda Riley (1965 – 2012), scriitoare nord-irlandeză de ficțiune istorică, fostă actriță și balerină.

Finalul acestei saga (ultimul volum fiind terminat după moartea Lucindei Riley, de către fiul ei) relatează cum, după dorinţa tatălui lor, enigmaticul miliardar Pa Salt, cele șapte surori s-au reunit, în sfârșit, străbătând apele Mării Egee. Ele îi vor plăti un ultim tribut tatălui lor. În timp ce fiecare a descoperit propria poveste, adevărata identitate a tatălui lor iubit rămâne necunoscută. Cine a fost cu adevărat acest om care le-a crescut cu atâta dragoste și ce mistere a dus în mormânt? Jurnalul pe care l-a lăsat ar putea deține cheia.

“Biroul de elucidare a destinelor”, de Gaëlle Nohant

Top 10 cele mai citite cărţi în 2023, Gaëlle Nohant

Scriitoarea franceză Gaëlle Nohant (n. 1973, Paris), prin acest al cincilea roman publicat – “Biroul de elucidare a destinelor” – recompensat cu “Marele Premiu RTL-Lire 2023”, al postului de radio RTL și al revistei literare “Lire”, care au apelat la votul publicului, s-a bucurat de un deosebit succes.

Acţiunea romanului “Biroul de elucidare a destinelor”, desfăşurată pe fundalul Germaniei postbelice, evidențiază munca neobosită a “Serviciului Internațional de Urmărire” pentru a elucida soarta victimelor regimului nazist. Personajul principal, Irène, integrată în 1990, s-a angajat cu pasiune în această cercetare, adesea în detrimentul vieții sale personale.

În toamna anului 2016, i s-a încredințat o sarcină inedită şi dificilă – să identifice și să restituie mii de obiecte recuperate după eliberarea lagărelor. Fiecare articol, fie o simplă batistă sau un medalion, este o fereastră către o viață. Călătoriile o poartă de la Lublin la Varșovia, prin Paris și Berlin. Ce vor simți urmașii când aceste obiecte încărcate de memorie vor apărea brusc în viața lor? Un roman “fascinant din punct de vedere istoric, sfâșietor la nivel uman” (“Libération”).

“Provocarea Ierusalimului”, de Eric-Emmanuel Schmitt

Eric-Emmanuel Schmitt

Eric-Emmanuel Schmitt este un dramaturg, prozator și romancier franco–belgian. Anul acesta a fost prezent şi în România, la Festivalului Internațional de Literatură și Traducere, de la Iasi, și la București, la Festivalului Național de Teatru.

Provocarea Ierusalimului” se construieşte ca o călătorie spirituală şi istorică în Tara Sfântă, de la Betleem la Nazaret, prin Cezareea, cu o curiozitate nesățioasă autorul explorând locuri sacre, confruntându-se cu întrebări existențiale profunde.

Eric-Emmanuel Schmitt descrie aceste locuri emblematice cu o curiozitate mereu înnoită, adâncindu-și căutarea spirituală și reflecțiile existențiale. Călătoria culminează la Ierusalim, unde are loc o întâlnire extraordinară, confruntat cu ceea ce el descrie drept „Neînțelesul” – “Provocarea pe care Dumnezeu o adresează şi credincioşilor, şi necredincioşilor depăşeşte ceea ce aceştia îşi imaginează. Dumnezeu nu le spune: „Ascultaţi-mă!”, ci le strigă: „Ascultaţi-vă!”. La Ierusalim, unde a început totul, nimic nu este încheiat” (traducerea în limba română, Doru Mareş).

 

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version