Home Animale Vezi care sunt cele mai cunoscute specii de rozătoare de tipul veverițelor

Vezi care sunt cele mai cunoscute specii de rozătoare de tipul veverițelor

0
Vezi care sunt cele mai cunoscute specii de rozătoare de tipul veverițelor

Veveritele, marmotele, popandaii si castorii sunt mamifere rozatoare care fac parte din ordinul Rodentia, subordinul Sciuromorpha. Astfel de animale se remarca prin corpul cilindric, mustatile lungi, dar mai ales prin coada imblanita. Astfel de specii de rozatoare traiesc in lumea intreaga in variate habitate, in grupuri de forma unor colonii sau solitare.

Toate speciile au un mod de a se hrani foarte interesant, pur si simplu se aseaza pe partea posterioara a corpului si tin hrana cu ajutorul labutelor, ce au degete prevazute cu gheare. Marmotele si popandaii se deosebesc de veverite in primul rand prin faptul ca au corpul mai greoi, masiv si coada mai scurta.

Cele mai cunoscute specii de rozatoare de tipul veveritelor:

Marmota monax
Marmota monax

Una din cele mai mari veverite nearboricole din lume este marmota de America. Aceasta este un ,,locuitor” al regiunilor deschise dar si a marginilor de padure, din Alaska si regiunile vestice ale Canadei pana in estul Canadei si estul Statelor Unite ale Americii. Are lungimea corpului de 32-52 cm, greutatea de 3-5 kg si este cunoscuta cu denumirea stiintifica de Marmota monax.

In America se sarbatoreste Ziua Marmotei in data de 2 februarie deoarece se spune ca acest mamifer iese atunci din vizuina spre a vedea cum este vremea. Marmora de America traieste in salbaticie aproximativ 4-6 ani.

Sciurus vulgaris

Veverita euroasiatica este un animal dragalas al carui areal se intinde din vestul Europei si pana in estul Asiei. Aceasta veverita are lungimea corpului de 20-25 cm, greutatea de 200-475 g si traieste solitar. Are coada lunga de 20 cm, foarte stufoasa si urechile prevazute cu ciucuri din fire de par cenusii-roscate.

Aplodontia rufa castorul de munte

Castorul de munte isi sapa barlogul sub bustenii culcati la pamant din padurile montane ce apar din sud-vestul Canadei si pana in sud-vestul SUA. Are lungimea corpului de 30-46 cm si greutatea de cel mult 1,5 kg. Specia este cunoscuta cu denumirea stiintifica de Aplodontia rufa.

Ratufa indica

Veverita uriasa indiana are coada mai lunga decat corpul si capul impreuna. Are denumirea de Ratufa indica si se remarca prin labele anterioare late, cu ajutorul lor isi tine hrana. Este o specie arboricola, face salturi imense de pana la 6 m de pe o creanga pe alta si are lungimea corpului de 35-40 cm.

Orthogeomys grandis

Popandaul cu buzunare mari este un ,,locuitor” al regiunilor impadurite din Mexic si pana in America Centrala. Are denumirea stiintifica de Orthogeomys grandis si are lungimea corpului de 10-35 cm. Are labele anterioare prevazute cu gheare mari, cu ele isi sapa cu usurinta vizuini subterane.

Cynomys ludovicianus

Cainele de prerie cu coada neagra (Cynomys ludovicianus) apare in regiuni ierboase in Marile Campii din America de Nord si America de Sud. Poate ajunge la altitudini cuprinse intre 1300-2000 m. Este cunoscut si cu numele de cainele de prerie de la ses.

Castor canadensis

Castorul american este un mamifer foarte bine adaptat la viata acvatica care traieste in America de Nord. Are denumirea stiintifica de Castor canadensis si este un mare rozator de scoarta a copacilor de pe maluri. Are lungimea corpului de 74-88 cm si greutatea de 11-26 kg.

Xerus inauris

Veverita de la Capul Bunei Sperante este o specie din sudul Africii care se remarca prin ghearele lungi si tari de la picioare cu ajutorul carora reuseste sa sape vizuini in solul pietros si uscat. Are lungimea corpului de 20-30 cm si este o specie nearboricola. Are denumirea stiintifica de Xerus inauris.

Popandaul cu buzunare al lui Merriam (Crategeomys merriami), Foto: nhptv.org

Popandaul cu buzunare al lui Merriam (Cratogeomys merriami) din estul Asiei este un mamifer ce poate fi intalnit pana la altitudini de cel mult 4000 m. Are lungimea corpului de 14-26 cm si greutatea de 225-900 g.

Pedetes capensis

Iepurele saritor (Pedetes capensis) traieste in Africa si se aseamana cu un iepure-cangur desi face parte din familia rozatoarelor. Are lungimea corpului de 27-40 cm, greutatea de 3-4 kg, face salturi uriase de pana la 1,5-2 m.

Spermophilus columbianus

Popandaul columbian este un locuitor al colinelor si pasunilor alpine care apar din vestul Canadei si pana in nord-vestul Statelor Unite ale Americii. Acest mamifer are lungimea corpului de pana la 29 cm si greutatea de cel mult 1 kg. Are denumirea stiintifica de Spermophilus columbianus.

Veverita-zburatoare uriasa

Veverita-zburatoare uriasa are denumirea stiintifica de Petaurista elegans. Este raspandita in regiunile impadurite din estul si sud-estul Asiei. Poate plana dintr-un copac in altul pe distante de pana la 400 m. Are lungimea corpului de 30-45 m si greutatea de cel mult 2 kg.

Microdipodops megacephalus

Soarecele-cangur intunecat traieste in regiunile nisipoase din vestul SUA, California, Oregon si are denumirea stiintifica de Microdipodops megacephalus. Are picioarele posterioare foarte mari, lungimea corpului de 6,5-7,5 cm si greutatea de cel mult 17 g.

Callosciurus prevosti

Veverita lui Prevost (Callosciurus prevosti) traieste in sud-estul Asiei, in mici grupuri familiare. Are lungimea corpului de 13-28 cm si greutatea de 150-500 g.

Thomomys bottae

Popandaul cu buzunare al lui Botta (Thomomys bottae) traieste solitar in regiunile din vestul SUA si pana in nordul Mexicului. Are lungimea corpului de cel mult 30 cm si greutatea de 45-55 cm.

Castor fiber

Biberul este un mamifer rozator din Europa care se aseamana cu un castor. Are lungimea corpului de 833-100 cm si greutatea de 23-35 kg.

Tamias striatus

Veverita dungata (Tamias striatus) apare deseori in parcuri sau zone de picnic unde sunt copaci. Traieste in regiunile impadurite din sud-vestul Canadei si pana in estul si centrul SUA. Are lungimea corpului de 15,5-16,5 cm si greutatea de 80-125 g.

Dipodomys merriami

Sobolanul-cangur al lui Merriam (Dipodomys merriami) traieste in regiunile din sud-vestul SUA si pana in nordul Mexicului. Are lungimea corpului de 8-14 cm si greutatea de 40-45 g. Face salturi ca un cangur si are coada lunga si stufoasa la varf.

Heliosciurus gambianus

Veverita solara din Gambia (Heliosciurus gambianus) este raspandita in Africa si are lungimea corpului de cel mult 21 cm si greutatea de 250-350 g. Are ochii mari, incercuiti cu cate un inel alb.

Marmota flaviventris

Marmota cu burta galbena are lungimea corpului de 34-50 cm si greutatea de 1,5-5 kg. Arealul sau se intinde din sud-vestul Canadei si pana in vestul Statelor Unite ale Americii. Are denumirea stiintifica de Marmota flaviventris.

Sciurus carolinensis

Veverita din Carolina (Sciurus carolinensis) traieste in America de Nord si Europa, are lungimea corpului de 23-28 cm si greutatea de 300-700 g.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version