Familia flamingilor aparține ordinului Phoenicopteriformes. Aceste păsări se caracterizează prin gâtul și picioarele lungi, subțiri, roz sau galbene, dar impresionează mai ales prin aspectul delicat și penajul frumos colorat în nunațe de roșu, alb și roz. Au ciocul lamelar, curbat de la mijloc în jos, iar labele palmate.

Aceste specii de păsări trăiesc în America de Sud, Africa, India, Antile și Eurasia. Își fac cuibul pe lacurile greu accesibile. Hrana lor constă din insecte, lave, alge microscopice, viermi, bucăți de vegetație din apă.

flamingo roz

Cea mai impresionantă specie este flamingul roz din Valea Marelui Rift, din Africa. Aceste păsări preferă zonele din apropierea malurilor lacurilor alcaline, iar peisajul creat de coloniile pe care le formează este impresionant. Aceste păsări își deschid aripile, fac plecăciuni, își mișcă capul îndoind gâtul lung și subțire, aleargă și-si iau zborul, aterizează în grup și se mișcă de parcă dansează.

Phoenicoparrus jamesi
Phoenicoparrus jamesi

Flamingo de puna este o specie din vestul Americii de Nord. Are denumirea științifică Phoenicoparrus jamesi și este o pasăre nemigratoare. Are lungimea corpului de 1,1 m și greutatea de 2 kg. Face parte din categoria celor trei specii de flamingi sud-americani. Celelalte două specii fiind: flamingul andin și flamingul chilian.

Phoeniconaias minor
Phoeniconaias minor

Cea mai mică specie din genul Phoenicopterus este flamingul pitic. Are denumirea științifică de Phoeniconaias minor și este considerată și cea mai numeroasă specie de flamingi din lume. Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de 1 m și greutatea de cel mult 2 kg. Are ciocul destul de lung, roșu cu vărful negru, curbat de la mijloc, penajul roz-deschis și roz-închis, iar picioarele lungi și subțiri.

Phoenicopterus ruber
Phoenicopterus ruber

Una din speciile deosebite de flamingi este cea care are corpul de două ori mai mare decât flamingul pitic și se numește flamingul roșu. Este o specie migratoare, are înălțimea corpului de cel mult 1,5 m și greutatea de aproximativ 4 kg. Are denumirea științifică de Phoenicopterus ruber.

Dintre toate speciile de acest gen, flamingul roșu este singura specie care trăiește în Europa, este întâlnită în regiunile sud-vestice. Apare și în Caraibe, America Centrală și de Sud, Africa și Asia.

Phoenicoparrus andinus
Phoenicoparrus andinus

Flamingul andin are denumirea științifică Phoenicoparrus andinus și este numit și flamingul din Anzi. Apare în lagunele sărate ale Cordilierilor din Bolivia, la altitudini de 3000-4000 m. Are penajul roz cu partea superioară din zona gătului de un roz mai închis. Are ciocul și picioarele galbene. Hrana sa constă din alge microscopice, mici nevertebrate din apă.

Phoenicopterus chilensis
Phoenicopterus chilensis

Flamingul chilian are denumirea științifică Phoenicopterus chilensis și poate avea înălțimea corpului de 1,2-1,4 m. Coloritul penajului este roz, iar picioarele au labele și zona articulațiilor de un roșu aprins. Ciocul este roz și are partea curbată neagră. Hrana sa constă din insecte, alge, crustecee și moluște mici. Trăiește în America de Sud, în Peru, Chile, Ecuador, Argentina, Brazilia de Est.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.