Home Animale Vezi cele mai interesante specii de pești osoși acantopterigieni din clasa Osteichthyes

Vezi cele mai interesante specii de pești osoși acantopterigieni din clasa Osteichthyes

0
Vezi cele mai interesante specii de pești osoși acantopterigieni din clasa Osteichthyes

Astfel de specii fac parte din subordinul Acanthopterygii și alcătuiesc cel mai vast grup al peștilor osoși. Toate speciile (aproximativ 13500) au corpul acoperit cu solzi ctenoizi, prezintă spini foarte mici, chiar minusculi pe suprafața solzilor, ceea ce îi face să aibă suprafața aspră la atingere. Peștii acantopterigieni sunt răspândiți în aproape toate habitatele acvatice, în mări și oceane, ape curgătoare, lacuri, bălți și ape litorale.

Specii de pești acantopterigieni din clasa Osteichthyes:

Cyprinodon diabolis
Cyprinodon diabolis

Specia Cyprinodon diabolis trăiește doar în izvoarele din Deșertul Nevada (SUA). Este unul din vertebratele cu cel mai restrâns habitat din lume. Are lungimea corpului de cel mult 2,5 cm. Este o specie vulnerabilă, în pericol de dispariție.

Peștele Agonus acipenserinus, Foto: seaotter.com

Peștele Agonus acipenserinus este o specie din Pacificul de Nord. Are lungimea corpului de cel mult 31 cm.

Sphyraena barracuda

Baracuda poate avea lungimea corpului de 2 m și greutatea de cel mult 50 kg. Denumirea sa științifică este Sphyraena barracuda și apare în toate apele tropicale și subtropicale din lume.

Opisthognathus aurifrons

Opisthognathus aurifrons este o specie mică, are lungimea corpului de 10 cm. Apare în Caraibe și nordul Americii de Nord.

Lampris guttatus

Peștele Opah populează toate apele tropicale, subtropicale și temperate. Are lungimea corpului de cel mult 1,8 m și greutatea de până la 50 kg. Are denumirea științifică de Lampris guttatus.

Periophthalmus barbarus

Guvidul-cățărător de Atlantic apare în estul Atlanticului și are denumirea științifică de Periophthalmus barbarus. Are lungimea corpului de cel mult 25 cm și se hrănește cu animale mici de la suprafața mâlului.

Mola mola

Peștele-lună sau specia Mola mola apare în apele tropicale, subtropicale și temperate din toată lumea. Are lungimea corpului de 4 m și greutatea de cel mult 2 tone.

Anabas testudineus

Specia Anabas testudineus este o specie care are lungimea corpului de 25 cm și greutatea de 150 g. Trăiește în sudul și sud-estul Asiei.

Siganus vulpinus

Peștele-iepure din Indo-Pacific are denumirea știinșifică de Siganus vulpinus. Poate avea lungimea corpului de cel mult 24 cm.

Synanceia horrida

Peștele-piatră este o specie în pericol de dispariție. Apare în Indo-Pacific și poate avea lungimea corpului de cel mult 60 cm. Denumirea sa științifică este Synanceia horrida.

Perca fluviatilis

Bibanul sau specia Perca fluviatilis poate avea lungimea corpului de 51 cm și greutatea de cel mult 4,5 kg. Apare în Europa și Asia.

Hoplostethus atlanticus

Peștele Hoplostethus atlanticus apare în apele Oceanului Atlantic, în vestul Pacificului și în apele Oceanului Indian. Are lungimea corpului de 50-60 cm.

Dissostichus mawsoni

Peștele-dinte antarctic are lungimea corpului de 2,2 m și greutatea de aproximativ 220 kg. Această specie mare apare în Cercul Antarctic și are denumirea științifică de Dissostichus mawsoni.

Scomber scombrus

Scrumbia albastră are denumirea științifică de Scomber scombrus și poate avea lungimea corpului de 60 cm iar greutatea de cel mult 3,5 kg. Trăiește în Atlanticul de Nord, în Marea Neagră și Marea Mediterană.

Peștele-arici are denumirea științifică de Diodon holocanthus și are lungimea corpului de până la 30 cm. Această specie este răspândită în apele tropicale și subtropicale din toată lumea.

Pomatomus saltatrix

Lufarul este un pește osos din Oceanul Atlantic, Marea mediterană, Marea Neagră și Indo-Pacific. Are lungimea corpului de cel mult 1,2 m și greutatea de cel mult 14 kg. Denumirea sa științifică este Pomatomus saltatrix.

Lactoria cornuta

Peștele-cutie are denumirea științifică de Lactoria cornuta și poate avea lungimea corpului de cel mult 46 cm. Trăiește în Oceanul Pacific, Indian dar și în Marea Roșie.

Thunnus thynnus

Tonul trăiește în apele tropicale, subtropicale și temperate. Poate avea lungimea corpului de cel mult 4,3 m și greutatea de până la 910 kg. Denumirea sa științifică este Thunnus thynnus.

Cromileptes altivelis

Peștele-panteră are denumirea științifică de Cromileptes altivelis și apare in arealul Indo-Pacific. Are lungimea corpului de cel mult 70 cm și greutatea de până la 3,5 kg.

Peștele-coasă

Peștele-coasă poate avea lungimea corpului de până la 1,6 m. Are denumirea științifică de Trachipterus trachypterus și apare în Marea Mediterană, în Oceanul Indian, estul Atlanticului, dar și în centrul și vestul Ocenaului Pacific.

Solea solea

Limba de mare sau specia Solea solea apare în estul Atlanticului de Nord, în Marea Neagră și Marea Mediterană. Are lungimea corpului de 70 cm și greutatea de cel mult 30 kg.

Naso lituratus

Peștele-chirurg cu fața vărgată are denumirea științifică de Naso lituratus și poate avea lungimea corpului de 45 cm. Această specie apare în Oceanul Pacific și Indian.

Takifugu niphobles

Fugu este o specie din vestul Pacificului de Nord care are lungimea corpului de numai 15 cm. Denumirea sa științifică este Takifugu niphobles.

Xiphias gladius

Peștele-spadă sau specia Xiphias gladius apare în toate apele tropicale, subtropicale și temperate din lume. Poate avea lungimea corpului de până la 4,5 m și greutatea de cel mult 590 kg.

Pseudotropheus zebra

Ciclidul de Malawi apare în estul Africii, în Lacul Malawi. Denumirea sa științifică este Pseudotropheus zebra. Are corpul mic, de numai 12 cm.

Heteropriacanthus cruentatus

Specia Heteropriacanthus cruentatus apare în toate apele tropicale și poate avea lungimea corpului de 50 cm, iar greutatea de cel mult 2,5 kg.

Lepomis cyanellus

Peștele Lepomis cyanellus apare în estul SUA și are lungimea corpului de 31 cm iar greutatea de 975 g.

Amphiprion frenatus

Peștele-clovn tomată are denumirea științifică de Amphiprion frenatus și poate avea lungimea corpului de 7,5-14 cm. Trăiește în apele din vestul Pacificului.

Scorpaena porcus

Scorpia de mare este o specie comună în estul Atlanticului de nord, în Marea Neagră și Marea Mediterană. Are denumirea științifică de Scorpaena porcus și poate avea corpul mare de cel mult 25 cm.

Remora remora

Remora este o specie din apele tropicale, subtropicale și temperate. Are lungimea corpului de 86 cm, greutatea de 6 kg și denumirea științifică de Remora remora.

Caranx hippos

Caranx hippos este un pește mare, are lungimea corpului de până la 1,2 m și greutatea de cel mult 32 kg. Trăiește în estul și vestul Oceanului Pacific.

Makaira nigricans.

Marlinul albastru este o specie vulnerabilă în pericol de dispariție. Denumirea sa științifică este Makaira nigricans. Acest pește osos poate ajunge la lungimea de 4,3 m și greutatea de cel mult 900 kg.

Balistoides conspicillum

Peștele-trăgaci clovn are denumirea științifică de Balistoides conspicillum și poate avea lungimea corpului de 50 cm iar greutatea de până la 2 kg.

Leuresthes tenuis

Aterina de California este o specie din estul Pacificului de Nord care poate ajunge la lungimea de 19 cm. Are denumirea științifică de Leuresthes tenuis. Un exemplar matur poate avea greutatea de până la 100 g.

Cottus gobio

Zglăvoanca apare în Europa și are lungimea corpului de cel mult 18 cm. Denumirea științifică a acestei specii este Cottus gobio.

Cetoscarus bicolor

Peștele-papagal bicolor are denumirea științifică de Cetoscarus bicolor și poate avea lungimea corpului de 80 cm. Trăiește în apele Oceanului Indian și Pacific.

Myripristis murdjan

Specia Myripristis murdjan are lungimea corpului de numai 30 cm și apare în lagunele adânci din zona recifelor de corali din Oceanul Pacific și Indian.

Sphaeramia nematoptera este o specie mică din Indo-Pacific care are lungimea corpului de cel mult 8 cm.

Hippoglossus hippoglossus

În Altlanticul de Nord și Oceanul Arctic trăiește peștele numit limba de cal. Denumirea sa științifică este Hippoglossus hippoglossus. Poate avea lungimea corpului de 2,5 m și greutatea de cel mult 315 kg.

Cypselurus heterurus

Peștele zburător de Atlantic are lungimea corpului de cel mult 40 cm și apare doar în apele de suprafață ale Oceanului Atlantic. Are denumirea științifică de Cypselurus heterurus și este o specie cu aripioarele pectorale și pelviene adaptate pentru zbor.

Nomeus gronovii

Specia Nomeus gronovii are lungimea corpului de 25 cm și apare în apele tropicale din toată lumea.

Barbourisia rufa, Foto: fishwisepro.com

Specia Barbourisia rufa poate avea lungimea corpului de cel mult 39 cm și populează apele tropicale, subtropicale și temperate din toată lumea.

Peștele-pilot (Naucrates ductor)

Peștele-pilot are corpul lung de 70 cm și este o specie comună în toate apele tropicale, subtropicale și temperate. Are denumirea științifică de Naucrates ductor.

Chelidonichthys lucerna

Specia Chelidonichthys lucerna are corpul lung de cel mult 75 cm și populează apele estice ale Atlanticului de Nord, dar și Marea Neagră și Marea Mediterană.

Astronotus ocellatus

Ciclida de catifea are lungimea corpului de cel mult 40 cm și este răspândită în America de Sud, cursul superior al Fluviului Amazon și în Rio Ucayali. Denumirea sa științifică este Astronotus ocellatus.

Cambula

Cambula sau specia Pleuronectes platesa și trăiește în Atlanticul de Nord, Oceanul Arctic, Marea Neagră și Marea Mediterană. Are lungimea corpului de cel mult 1 m și greutatea de aproximativ 7 kg.

Chelon labrosus

Specia Chelon labrosus apare în estul Atlanticului de Nord, vestul Mării Negre și Marea Mediterană. Are lungimea corpului de până la 75 cm, se hrănește cu alge și materie organică.

Anarhichas lupus

Peștele-lup este o specie comună în Atlanticului de Nord și Ocenaul Arctic. Are denumirea științifică de Anarhichas lupus și poate avea lungimea corpului de 1,5 m iar greutatea de cel mult 24 kg.

Paralichthys dentatus, Foto: labelme.csail.mit.edu

Specia Paralichthys dentatus este răspândită în vestul Atlanticului de Nord și estul Americii de Nord. Are lungimea corpului de cel mult 94 cm iar greutatea de până la 12 kg.

Pomacanthus imperator

Peștele imperial apare în Oceanul Indian și Pacific. Are denumirea științifică de Pomacanthus imperator și poate avea lungimea corpului de cel mult 40 cm.

Chiasmodon niger

Chiasmodon niger este o specie din apele tropicale și subtropicale, poate avea lungimea corpului de cel mult 25 cm.

Cyclopterus lumpus

Lumpul de mare are denumirea științifică de Cyclopterus lumpus și apare în Atlanticul de Nord. Un exemplar adult are lungimea corpului de până la 60 cm și greutatea de cel mult 9,5 kg.

Chaenocephalus aceratus

Peștele de gheață este o specie comună în estul Pacificului de Sud și vestul Atlanticului de Sud. Are denumirea științifică de Chaenocephalus aceratus și poate avea lungimea corpului de 72 cm, iar greutatea de 3,5 kg.

Calcanul, Scophthalmus maximus

Calcanul sau specia Scophthalmus maximus apare în estul Atlanticului de Nord, în Marea Neagră și Marea Mediterană. Are lungimea corpului de cel mult 1 m iar greutatea de aproximativ 25 kg.

Nemateleotris magnifica

Peștele de foc are lungimea corpului de numai 8 cm și trăiește în Oceanul Indian și Pacific. Are denumirea științifică de Nemateleotris magnifica.

Sciaena umbra

Croaker este un pește răspândit în estul Atlanticului de Nord, Marea Neagră și Marea Mediterană. Are denumirea științifică de Sciaena umbra și lungimea corpului de 70 cm.

Tylosurus acus sursa: lumeaanimalelor.com/pesti/tylosurus-acus-tylosurus-acus/

Peștele Tylosurus acus are lungimea corpului de 90 cm sau cel mult 1,5 m, iar greutatea de până la 3,5 kg. Este o specie comună în apele Temperate calde și tropicale și se remarcă prin corpul alungit, foarte îngust și fusiform.

Echiicjthys vipera

Peștele-viperă este o specie comună în estul Atlanticului de Nord și Marea Mediterană. Are denumirea științifică de Echiicjthys vipera și lungimea corpului de 15 cm.

Epinephelus lanceolatus

Epinefelul gigant este o specie de pește osos din Oceanul Indian și Pacific. Are denumirea științifică de Epinephelus lanceolatus. Această specie este foarte mare, poate avea lungimea corpului de până la 2,5 m și greutatea de cel mult 400 kg. Este considerat cel mai mare biban din apele litorale calde.

Melanotaenia boesemani

Peștele-curcubeu al lui Boeseman trăiește în nord-vestul Noii Guinee. Are corpul mic, cu lungimea de 15 cm. Denumirea sa științifică este Melanotaenia boesemani.

Mullus surmuletus

Barbunul vărgat este o specie din estul Atlanticului de Nord, Marea Neagră și Marea Mediterană. Are denumirea științifică de Mullus surmuletus. Un exemplar de acest fel poate ajunge la lungimea corpului de 40 cm și greutatea de 1 kg.

Anoplogaster cornuta

Peștele Anoplogaster cornuta are corpul mic de 18 cm și apare în apele tropicale, subtropicale și temperate din lume.

Jordanella floridae sursa: lumeaanimalelor.com/pesti/jordanella-floridae-jordanella-floridae/

Specia Jordanella floridae are lungimea corpului de cel mult 7,5 cm și populează apele din sud-estul SUA (Florida).

Anoplopoma fimbria

Specia Anoplopoma fimbria este comună în Pacificul de Nord. Are lungimea corpului de cel mult 1,1 m și greutatea de aproximativ 57 kg.

Exocoetus volitans

Peștele Exocoetus volitans este o specie mică de numai 18 cm care apare în toate apele tropicale și subtropicale din lume. Are obiceiul să sară deasupra apei, să bată rapid din înotătoarea codală și astfel să obțină propulsia necesară pentru a plana cu ajutorul aripioarelor pectorale deschise larg asemănătoare unor aripi.

Toxotes chatereus

Peștele-arcaș comun are denumirea științifică de Toxotes chatereus și poate avea corpul lung de cel mult 40 cm iar greutatea de până la 1 kg. Trăiește în Oceanul Indo-Pacific, nordul Australiei și sud-estul Asiei.

Hippocampus guttulatus

Căluțul de mare este o specie vulnerabilă, în pericol de dispariție. Are denumirea științifică de Hippocampus guttulatus și trăiește în estul Atlanticului de Nord, Marea Neagră și Marea Mediterană.

Cleidopus gloriamris

Peștele-ananas are corpul asemănător cu un ananas datorită solzilor foarte mari și trăiește în Oceanul Indo-Pacific. Are denumirea științifică de Cleidopus gloriamris.

Regalecus glesne

Șarpele de mare este o specie de pește din apele tropicale, subtropicale și temperate. Are denumirea științifică de Regalecus glesne și poate avea lungimea corpului de cel mult 8 m.

Aulostomus chinensis

Peștele-trompetă are lungimea corpului de 80 cm și apare în Oceanul Pacific și Indian. Are denumirea științifică de Aulostomus chinensis.

Gasterosteus aculatus

Gridinul sau specia Gasterosteus aculatus apare în Ocenaul Pacific, Atlantic, în Marea Mediterană, în estul Asiei, în apele din Europa și America de Nord. Are lungimea corpului de 5-10 cm.

Labroides Dimidiatus în gura unui peste, Foto: mozgovna.pravda.sk

Curățătorul de pești este o specie comună în Indo-Pacific care are lungimea corpului de 11,5 cm. Denumirea sa științifică este Labroides dimidiatus.

Photoblepharon palpebratus

Peștele-lanternă este o specie din vestul Oceanului Pacific și are lungimea corpului de cel mult 12 cm. Are denumirea științifică de Photoblepharon palpebratus.

Chelmon rostratus

Peștele-pensă are lungimea corpului de cel mult 20 cm și trăiește în Oceanul Indo-Pacific. Are denumirea științifică de Chelmon rostratus.

Poecilia reticulata, Foto: segrestfarms.com

Guppy este un pește de 6-7 cm care apare în apele din Canada și nordul Americii de Sud. Are denumirea științifică de Poecilia reticulata. Poate avea greutatea de cel mult 5 g.

Phyllopteryx taeniolatus, Foto: seahorseworlds.com

Dragonul de mare apare în sudul Australiei și are denumirea științifică de Phyllopteryx taeniolatus. Are lungimea corpului de până la 46 cm.

Oxycirrhites typus, Foto: aquaportail.com

Specia Oxycirrhites typus apare în Oceanul Indian și Pacific. Are lungimea corpului de numai 13 cm.

Anableps anableps

Specia Anableps anableps trăiește în America Centrală și nordul Americii de Sud. Are lungimea corpului de cel mult 32 cm.

Peștele-crevete are corpul transparent și rostrul alungit.

Peștele-crevete are lungimea corpului de 15 cm și denumirea științifică de Aeoliscus strigatus. Această specie este răspândită în vestul Pacificului.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version