In regiunile temperate din emisfera nordica apar in jur de 100 de specii de viespi cu corn care apartin de familia Siricidae. Acestea sunt numite si viespi de padure deoarece prefera sa traiasca in padurile de foioase si conifere. Mai mult decat atat specialistii au clasat aceste viespi cu corn in subordinul viespiilor-fierastrau (care sunt insecte mai primitive si apartin de familia Tenthredinidae).

Numele de viespi cu corn vine de la aspectul lor amenintator pus in evidenta de cornul de la capatul abdomenului ce are un ac inofensiv. Aceste viespi par periculoase la prima vedere insa in ciuda acului lor ele nu inteapa si nu sunt agresive. Din punct de vedere al coloritului corpului, masculul si femela se aseamana, singura diferenta dintre ei este data de ovipozitorul lung pe care femela il foloseste in perioada de depunere a oualor.

In general aceste insecte au corpul de culoare variabila, in nuante maronii-rosiatice, negre, galbene sau rosii-purpurii metalizate. Exemplarele adulte au lungimea corpului de 1,8-4,2 cm.

In perioada de reproducere, femela isi depune ouale cu ajutorul ovipozitorului in interiorul crapaturilor de pe trunchiurilor copacilor, sub scoarta acestora. Larvele ce ajung pana in inima lemnului isi continua dezvoltarea hranindu-se cu lemn si fungus (ce se dezvolta in urma infectarii trunchiului copacului cu ciuperci). In stadiul final, larvele se transforma in pupa (adapostita intr-un cocon construit din matase si aschii fine de lemn ros).

Urocerus Gigas
Urocerus Gigas

Una din speciile cele mai interesante este viespea de padure gigant Urocerus Gigas. Aceasta apare in Asia, Europa si mai ales Japonia. Femela are capul si toracele de culoare neagra, abdomenul galbui cu benzi negre si mov, iar lungimea corpului de 2,4-4,4 cm. Ovipozitorul este lung si are o forma destul de complicata, iar cornul de la capatul abdomenului se termina cu un ac inofensiv, dar destul de lung.

Comparativ cu femela care are corpul cilindric si mai mare, masculul este mai mic, are corpul mai ingust, cu lungimea de 1,2-3,2 cm. Acesta are coloritul corpului putin diferit, predominant negru, insa cu abdomenul rosiatic si ultimul segment complet negru. Antenele sunt foarte lungi, formate dintr-un numar de 12-30 de segmente.

Perioada de reproducere este la sfarsitul lunii mai, in iunie si iulie, atunci femelele depun ouale in lemnul copacilor ce fac parte din categoria coniferelor, in brad, larice, si molid. Numarul de oua pe care il depune o singura femela poate varia intre 50-350. Larvele au cate trei perechi de picioare scurte si negre, iar corpul lor este cilindric si albicios. In prima luna dupa eclozarea oualor, larvele se hranesc cu lemnul moale de la suprafata trunchiului si apoi patrund in interior, spre inima acestuia.

Spre stadiul final de dezvoltare, larvele revin la suprafata trunchiului si se transforma in pupa. Avand in vedere faptul ca larvele traiesc in interiorul lemnului, se explica si faptul ca nu au ochi. Pupa are un colorit galben sau alb si se formaza intr-un cocon. Dezvoltarea larvelor este destul de lunga, ele ajung in stadiul de adult dupa 2-3 ani.

Video – Viespea de padure gigant Urocerus Gigas:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.