Vulcanul de la Racoş se află pe raza comunei cu acelaşi nume din judeţul Braşov, fiind situat în Rezervaţia Racoş, care se întinde pe o suprafaţă de 1,5 hectare, în zona Munţilor Perşanii de Nord.
Vulcanul este stins, ultima erupţie având loc acum aproximativ 10.000 de ani, în cuaternar. Din craterul său s-a exploatat mult timp zgură, iar zona se prezintă ca o gaură imensă cu pereţii roşii.
Complexul Geologic Racoş a fost inclus în situl Natura 2000 ROSPA0027 Dealurile Homoroadelor şi declarat în anul 2005 ca arie geologică de importanţă naţională. Aceasta are o suprafaţă de 95,2 hectare şi cuprinde trei cariere de exploatare a bazaltului şi scoriilor bazaltice.
În Racoş, pe lângă vulcan, pot fi admirate şi coloanele de bazalt ce au între 10 şi 15 metri înălţime, fiind formate în urma răcirii lavei după erupţie. De asemenea, un alt obiectiv turistic din regiune este şi Castelul Bethlen, clădire fortificată datând din secolul al XVII-lea.
Pe lângă valoarea sa științifică, Vulcanul de la Racoș este înconjurat de numeroase legende locale. Una dintre ele povestește despre „Piatra Dracului„, o formațiune stâncoasă la baza căreia, se spune, ar fi fost cândva un portal către lumea subterană. Aceste povești adaugă un plus de mister și atractivitate, transformând vizita la vulcan într-o adevărată aventură.