Adaptările vulpii pentru vânătoarea nocturnă

Vulpea este unul dintre cele mai cunoscute animale sălbatice, celebră pentru viclenia și inteligența sa. Deși este activă și pe timpul zilei, vulpea preferă să vâneze noaptea, folosindu-se de simțurile sale ascuțite pentru a depista prada. Cunoscută pentru adaptabilitatea sa, vulpea trăiește în diverse habitate, de la pădurile dese la zonele urbane, reușind să supraviețuiască în condiții extreme. În acest articol, vom explora trăsăturile și comportamentul acestui prădător nocturn.

Vulpea este un animal comun si la noi in tara. In prezent exista mai mult de zece rase din aceasta specie. Cel mai frecvent poate fi intalnita vulpea rosie, care apare si in Romania. In afara de tara noastra, animalul mai traieste in majoritatea zonelor din Europa, in cateva teritorii asiatice, sau chiar africane si australiene, unde au fost crescute de catre britanici, la inceputul secolului trecut. La Polul Nord traieste vulpea argintie.

In ceea ce priveste aspectul fizic, vulpea are un corp care se aseamana suficient de bine cu cel al unui caine. Totusi, ea are o coada foarte lunga si bogata, spre deosebire de cea a cainelui. Ca dimensiune, vulpile pot masura pana la un metru si jumatate, iar ca greutate rareori depasesc opt kilograme.

Dieta vulpii: ce mănâncă și cum își procură hrana

In multe cazuri, animalul vaneaza noaptea, folosindu-se foarte bine de doua dintre cele mai importante atuuri ale sale: vazul si auzul. El prefera sa consume vietati mici, precum castori, popandai, iepuri, veverite sau soareci de camp. In cazul in care vulpea se satura inainte ca prada sa fie devorata complet, ea isi ingroapa captura, urmand sa o consume mai tarziu, cand apetitul ii revine.

vulpe vicleana

Din nefericire insa, nu rare sunt situatiile in care vulpea nu mai gaseste nimic acolo unde-si ingropase prada. Cu toate ca aceste animale prefera sa locuiasca in paduri, exista si unele exceptii. Unele specimene mai curajoase se adapostesc in gradinile de pe langa asezarile omenesti. In acest caz, ele se hranesc si cu unele pasari pe care oamenii le cresc.

Puii de vulpe sunt conceputi la inceputul anului si se nasc intre lunile martie si mai. In medie, vulpile nasc sase pui, cu toate ca exista, ca la orice regula si exceptii. Au existat situatii in care au aparut pe lume pana la zece pui de vulpe sau doar unul singur. Cum acestia sunt orbi cand se nasc, ramane in responsabilitatea mamei ca ei sa se dezvolte corespunzator.

De asemenea, tatal asigura necesarul de hrana pentru intreaga familie, cel putin pana puii devin suficient de maturi pentru a vana singuri. Acest lucru se intampla cand micutii implinesc doua luni. Initial, parintii ii invata care sunt pradatorii si ce reprezinta prada. Dupa inca o luna, puii vor incepe sa se descurce de unii singuri, vanand soareci de camp sau popandai. Tot cam atunci, ei nu vor mai fi insotiti la vanatoare de catre adulti, ci o vor face de unii singuri.

Vulpea și relația sa cu oamenii

Dintre principalii dusmani si pradatori ai vulpii cu siguranta ca cel mai periculos este omul. In unele regiuni ale lumii, vanatoarea acestor animale este chiar recompensata, intrucat se crede, fapt partial adevarat, ca vulpile sunt un pericol foarte mare pentru pasarile crecute de catre noi. Alti inamici ai vulpilor sunt lupii, dar si coiotii.

Vulpile pot raspandi si o multime de boli foarte delicate, precum turbarea. Nu putine au fost cazurile in care si oamenii au contactat aceasta maladie, atat din cauza muscaturilor de vulpe, dar si prin consumarea carnii de pasare cu care vulpea a putut intra in contact direct. Totusi, va puteti trata prin folosirea unor injectii speciale.

Vulpea polara

Printre alte specii de vulpi se numara si vulpea polara. Ea este un exemplar foarte special, intrucat poate trai la unele temperaturi extreme, care deseori depasesc -45 de grade. Un alt aspect aparte al speciei este faptul ca in perioada mai calda, culoarea blanii este spre roscat, iar iarna ea devine alba. Aceste vulpi consuma animale moarte, dar si unele specimene mici. Ele isi fac culcusul in diverse vizuni, sapandu-le in interiorul zapezii.

Vulpea de preerie

Traieste in Canada si in America de Nord. Ea mananca mai mult rozatoare mici. Din nefericire, in ultimele decenii, multe astfel de exemplare au murit din cauza faptului ca au consumat din hrana otravita, pregatita de oameni in scopul exterminarii coiotilor.

vulpeee

Vulpea de desert

Este una dintre cele mai mici specii de vulpe. Ea iese doar noaptea in cautarea hranei. Se remarca prin lungimea foarte mare a urechilor. Culoarea blanii sale este argintie, fapt ce o face foarte greu de detectat chiar si ziua, nu doar noaptea. Ea este perfect adaptata conditiilor de desert, putand rezista la temperaturi mult peste 40 de grade.

Vulpea cenusie

Isi are habitatul in special la marginea marilor orase. In cazul in care se simte in pericol, ea se urca in diferiti copaci foarte inalti, sau chiar se ascunde sub pietre sau in propriile vizuine.

O specie inedita din aceasta familie se numeste vulpea mancatoare de crabi. In afara de aceste crustacee, ea se mai hraneste si cu insecte, animale mici sau cu ouale diverselor pasari. Ele intra de foarte multe ori pe teritoriul oamenilor, in cautare de mancare. Blana lor este de culoare maronie, iar coada este foarte zbarlita si deasa, lucruri care o fac de neconfundat.

Vulpea și adaptarea sa la medii urbane

De-a lungul anilor, vulpile au devenit tot mai prezente în mediul urban, adaptându-se la viața în apropierea oamenilor. Aceste animale ingenioase au învățat să caute hrană în gunoaie, să vâneze păsări domestice și chiar să folosească grădinile ca adăposturi temporare.

Vulpile urbane își fac vizuini în spații abandonate, sub clădiri sau în parcuri, iar comportamentul lor nocturn le ajută să evite interacțiunile cu oamenii. Deși mulți le consideră un pericol pentru animalele domestice, vulpile joacă un rol esențial în controlul populației de rozătoare din zonele urbane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.