Vulturul-pescar este o pasăre de pradă larg răspândită, apare în toată lumea, în America, Eurasia, Australia, Africa, lipsește doar în Antarctica. Este o pasăre migratoare, care realizează zboruri pe distanțe lungi. Dacă în anotimpul cald stă în America de Nord, iarna și-o petrece în America de Sud. Exemplarele din Eurasia migrează spre Asia de Sud și de Sud-Est, Marea Mediterană sau Africa la sud de Sahara.

Vulturul-pescar (Pandion heliaetus)
Vulturul-pescar (Pandion heliaetus)

Are lungimea corpului de 1,5-1,7 m, anvergura aripilor de 1,2-1,7 m, iar greutatea de 1,5-2 kg. Masculul este întotdeauna mai mic decât femela. Penajul este în nuanțe maronii pe partea dorsală a corpului. Aripile sunt mari și late, cu penele maro-închis, iar coada este și ea în tonuri de maro spre negru. Partea interioară a aripilor este albicioasă. În spatele ochilor are o dungă de culoare închisă. Capul, gâtul, abdomenul și picioarele au penajul alb. Ochii sunt mari și au irisul de culoare maro. Ciocul este robust, puternic, încovoiat, cu marginile tăioase pentru a sfâșia carnea, iar coloritul lui este gri-închis cu vârful negru. Picioarele sunt puternice, au degete groase prevăzute cu ghearele tari, ascuțite și gri. Trei din cele patru degete sunt îndreptate înainte, iar unul este îndreptat înapoi și are gheara mai mare, pentru a putea apuca mai bine prada și a o duce în aer.

Vulturul-pescar, Foto: free-desktop-backgrounds.net
Vulturul-pescar, Foto: free-desktop-backgrounds.net

Numele de vulturul-pescar se referă la faptul că este un mare prădator de pești. Plonjează spectaculos în apă ține picioarele drepte și prinde prada cu ghearele, apoi o duce la mal, într-un loc liniștit și smulge bucăți din ea, o mănâncă cu lăcomie. Vânează tot felul de pești, uneori se scufundă cu tot corpul în apă pentru a-i prinde în gheare. Dacă peștele este prea mare, mănâncă o parte din el, apoi duce bucățile rămase la cuib pentru a se hrăni mai târziu. Uneori prinde și rozătoare, reptile mici, păsări și amfibieni.

Astfel de vulturi ajung la maturitatea sexuală la vârsta de 2 ani. Formează perechi monogame pe viață, iar cuibul este construit pe stâncile greu accesibile sau pe copacii foarte înalți. Acesta este mare, realizat din ramuri groase de copaci, căptușit cu fire de iarbă uscate. În perioda de reproducere femela depune un număr de 2-4 ouă pe care le clocește singură timp de 5 săptămâni. Ouăle sunt crem cu numeroase pete roșcate. Masculul îi aduce hrană la cuib femelei, pe toată durata cât clocește ouăle. După eclozarea ouălor apar pui care sunt hrăniți de ambii părinți. După o perioadă de 54 de zile, păsările tinere au penajul complet, pot zbura, seamănă cu adulții și devin independente.

Vulturul-pescar are denumirea științifică Pandion haliaetus, face parte din ordinul Accipitriformes, familia Pandionidae. Este cea mai mare specie din familia Pandionidae și una din cele mai larg răspândite păsări de pradă din lume. Există mai multe subspecii ale acestui gen și anume: Pandion haliaetus haliaetus (din Eurasia), Pandion haliaetus carolinensis (din Ameriac de Nord), Pandion haliaetus ridgwayi (din Caraibe), Pandion haliaetus cristatus (din insulele Solomon, Sulawesi, Java, Noua Caledonie).

Video – Vulturul-pescar (Pandion haliaetus):

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ