Una dintre cele mai comune ecvide africane este zebra lui Burchell. Aceasta se aseamana cu un cal care are dungi albe si negre pe corp. Apare distribuita in regiunile de stepa semi-desertice si savanele din estul si sudul Africii. Unele exemplare au fost observate la altitudini foarte mari, la 4400 m in Muntele Kenya.

Are lungimea corpului de 2,2-2,5 m, inaltimea la greaban de 1,1-1,3 m si greutatea de 175-385 kg. In general masculul este putin mai mare decat femela si are greutatea mai mare. Coada este lunga de 45-56 cm si acoperita cu fire de par lungi si negre. Unele exemplare pot avea coada alba. Corpul este robust, zona toracelui adancita, pe gat apare coama de par in alb si negru. Unele zebre au desene in dungi albe si negre, altele prezinta dungi albe si maro-inchis. Picioarele sunt lungi si subtiri, au culoarea alba, dungi fine negre si se termina cu cate o copita solida fiecare. Pe abdomen apar prelungirile dungilor de pe partea dorsala, lucru neintalnit la alte specii de zebre. Capul este mare, pe partile sale laterale apar ochii cu pupile alungite, cu irisul de culoare inchisa si privirea blanda. Acuitatea vizuala este foarte bine dezvoltata, ceea ce este un avantaj pentru aceste mamifere pentru a detecta animalele de prada. Si auzul este fin, urechile alungite si mari sunt mobile, pot capta cu usurinta suntele din jur. Pentru a-si ascuti mirosul zebra obisnuieste sa-si rasuceasca buza superioara, la fel cum procedeaza si alte specii de ecvide.

Aceste animale traiesc in grupuri mici formate dintr-un mascul dominant, 1-2 femele si puii acestora. Unele grupuri pot fi si mai mari dar acest lucru se intampla mai rar. Acestea cuprind pana la 15 exemplare, mai multi masculi (care au o structura ierarhica), femele si pui. Exista si grupuri de masculi ,,celibatari” care isi cauta hrana separat, iar in perioada de reproducere rivalizeaza intre ei pentru formarea haremurilor. Sunt destul de agresivi, se lovesc cu copitele si se musca cu dintii. Hrana lor consta din o mare varietate de ierburi pe care le taie cu dintii mari si rezistenti ai maxilarelor. Astfel de animale pot fi vazute alaturi de grupuri de impala, gnu si antilope. Sunt vanate de caini salbatici, gheparzi, leoparzi, lei si hiene. In perioada lunilor secetoase zebrele fac migratii in alte zone de pasunat.

Citește și:  Specii de porci, mamifere sălbatice din ordinul Artiodactyla
Un grup de zebre traverseaza raul, Foto: art.com

Dupa o perioada de gestatie de 370 de zile, femela face un singur pui, care este destul de bine dezvoltat din prima zi de viata, are 30 kg, poate sa se ridice in picioare si sa mearga la cateva ore de la nastere. Puiul este ocrotit de mama si alaptat timp de o saptamana apoi incepe sa pasca la fel ca adultii.

Zebra lui Burchell are denumirea stiintifica de Equus burchelli, face parte din ordinul Perissodactyla, familia Equidae. Riscul de disparitie al acestei specii este destul de mare. Speranta de viata este de 25-40 de ani in conditii de captivitate si doar de cel mult 20 de ani in salbaticie.

Video – Zebra lui Burchell (Equus burchelli):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.