Home Cultură generală Zidul chinezesc – Stiati ca …

Zidul chinezesc – Stiati ca …

0
Zidul chinezesc

Poate ca multi folosesc expresia „cat zidul chinezesc”, insa le este atat de bine intrat in uz incat nici nu se mai gandesc la ceea ce inseamna aceasta. Zidul chinezesc reprezinta un zid, toata lumea stie, insa el ascunde multe lucruri pe care poate nu le-ati auzit niciodata. O serie din acestea va vom relata in continuare.

Zidul chinezesc1

  • Una dintre cele sapte minuni ale lumii este Zidul Chinezesc. Nici nu e de mirare avand in vedere dimensiunile sale colosale.
  • Unii oameni cred ca zidul chinezesc se poate vedea cu ochiul liber de pe luna. Nu este chiar asa deoarece, desi are o lungime foarte mare, inaltimea sa nu este pe atat de uluitoare, avand numai 9.1 metri. In plus are culori care se pot usor confunda cu restul peisajului, asadar in nici un caz nu poate fi vorba despre vizibilitatea lui de pe luna. Prima data legenda cu pricina a aparut in cadrul unei povesti cu benzi desenate din America.
  • Suprafata pe care se intinde zidul este de 6400 de kilometri, iar el incepe de la Shanhaiguan, o trecatoare din est, intinzandu-se pana la un tinut plin de lacuri care poarta denumirea de Lop Nur, acesta fiind plasat in partea de vest.
  • Zidul chinezesc este de fapt un cumul de mai multe fortificatii ce au fost construite pe o perioada de mai multe sute de ani. Se spune ca primele constructii ale acestui zid au avut loc chiar din secolul al V-lea inainte de Hristos.
  • Zidul a fost de fapt ridicat pentru protectia zonei din partea de nord a Chinei avand in vedere ca populatia majoritara din acea zona era dinastia Qin si era constant atacata de catre o civilizatie nomada, numita Xiongnu.
  • Cercetarile aproximeaza ca in timp ce Zidul Chinezesc a fost construit au murit peste 3 milioane de chinezi.
  • Zidul chinezesc, oricat ar fi de mare, nu are nici un fel de harta care sa-l descrie. Tocmai de aceea putem sa ne incredem in faptul ca aceasta constructie este destul de mare si ampla.
  • Oricat ar fi de imens zidul chinezesc el a putut fi sarit de un skateboarder de profesie, pe nume Danny Way, in anul 2005, acesta fiind primul om din lume care a reusit sa faca acest lucru, ajutat insa de o masina nemotorizata.
  • Legenda cea mai populara care dateaza despre acest zid se spune ca este despre o femeie care mergea sa isi viziteze sotul, acesta fiind constructor la Zidul Chinezesc, insa decedase. Pentru ca nimeni nu a avut curaj sa ii spuna femeii ce s-a intamplat , constructorii o tot trimiteau pana la turnul ce avea sa urmeze spunandu-i ca sotul ei e acolo, iar astfel femeia a ajuns de la un capat la altul si cand a aflat adevarul s-a mahnit atat de tare incat lacrimile ei au dat nastere unei brese in zid. In prezent acolo se afla un templu pentru cinstirea ei.
  • Primele ziduri au fost ridicate de catre triburi de chinezi care voiau sa se apere unii de altii insa ele au fost distruse complet de catre primul imparat din China, misiune ce i-a luat aproape 12 ani.

  • Sondajele au arata si ca peste un milion de oameni din China au facut stagiul militar ca si garzi pentru zidul chinezesc, aparandu-l. Chiar daca conditiile erau foarte vitrege, hrana era putin, vara si iarna vremea era deosebit de potrivinica,  iar dorul de casa era mare, se pare totusi ca foarte multi chinezi au aparat zidul sau l-au vegheat din turnuri.
  • Alte consecinte bune pentru China ca urmare a acestui zid, au fost si de natura economica si comerciala, ca sa nu mai spunem ca in prezent el este un punct turistic foarte atractiv.
  • Avand in vedere vechimea sa, Marele Zid Chinezesc este destul de degradat in momentul de fata, cel putin in unele locuri. Aceasta degradare se datoreaza atat vremii potrivnice, dar si oamenilor care rup mici bucati de zid si il dau catre vanzare ca suvenir.
  • Pe teritoriul zidului chinezesc se desfasoara chiar si un maraton care implica urcarea, iar apoi coborarea unor scari, acestea nu sunt deloc putine, ele sunt in numar de 3.700.
  • Cat timp a fost folosit ca si fortificatie cei din zid comunicau foarte bine, mai ales prin intermediul fumului si al focului, ceea ce ii ajuta pe toti sa fie atentionati in cazul unui atac din partea inamicului.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version