Din anul 2015, Ministerul Turismului are de gând să promoveze România pe plan internațional sub forma unui tărâm al liniștii, îndemnând turiștii străini să ne viziteze țara pentru a se relaxa în adevărate oaze ale naturii, tradițiilor și reîntoarcerii în trecut. Iată câteva dintre locurile din România în care oricine se poate retrage pentru o vacanță liniștită:

Gura Portiței

gura portitei
guraportitei.ro

Gura Portiței este una dintre destinațiile cele mai retrase ale României. La bază, este vorba despre un sat de pescari, cu o atmosferă ireal de tihnită și luminoasă, unde gălăgia, forfota și agitația sunt termeni lipsiți de sens.

Gura Portiței este un adevărat rai al liniștii, aflat pe o insuliță acoperită de nisip, dintre Marea Neagră și canalele din Delta Dunării. Plaja este amenajată cu umbreluțe din stuf, iar plăcerea cea mai mare a turiștilor e să facă baie noaptea în mare, sub lumina stelelor.

Posibilitățile de cazare sunt reduse, dar se asigură servicii hoteliere moderne. Nisipul este cel mai fin din România. Pe parcursul serilor se organizează focuri de tabără, iar pe timpul zilei turiștii pot socializa cu pescarii amatori, foarte prietenoși și plini de povești cu tâlc.

Plaja Vadu

plaja vadu

Plaja Vadu este considerată una dintre plajele virgine ale României și se adresează în special celor cu spirit de aventură, celor dispuși să doarmă direct pe nisip sau, în cel mai bun caz, la cort. Plaja Vadu este neamenajată, nu există umbreluțe cu șezlonguri, nu există terase și nu este posibilă nici cazarea la vreo pensiune sau hotel din apropiere.

La Vadu, turistul se întâlnește doar cu marea și nisipul. Accesul este posibil doar cu mașina personală; este una dintre cele mai apreciate destinații de vacanță liniștită în România, datorită culorii cristaline a apei, nisipului alb și curățeniei posibile doar în lipsa prezenței umane. Plaja Vadu din satul cu același nume se găsește la 20 kilometri distanță de Năvodari.

Cheile Borzeștiului

cheile borzesti
ilikecluj.ro

Cheile Borzeștiului, aflate în județul Cluj, reprezintă una dintre cele mai liniștite destinații de vacanță din România. Puțină lume cunoaște acest loc, dominat de sălbăticia măreață a naturii.

Cheile Borzeștiului oferă turiștilor șansa de a se relaxa și de a-și încărca bateriile vizitând numeroasele cascade, urcând pante stâncoase, respirând aerul curat, tăios al muntelui și admirând înălțimile copleșitoare ale fagilor și gorunilor ce împânzesc, sub forma pădurilor, Cheile Borzeștiului.

Suprafața verde este foarte mare, iar turiștii au puține șanse de a se întâlni cu alte grupuri de vizitatori, astfel că prezența umană nu îi va deranja aproape deloc. Locația se găsește între satele Buru și Moldovenești, acestea oferind cazare la prețuri avantajoase și în condiții de totală relaxare și pace.

Valea Arieșului

valea ariesului

Valea Arieșului din Munții Apuseni reprezintă un loc de poveste, unde timpul a stat în loc, iar natura și-a împrumutat puritatea și oamenilor care trăiesc acolo.

Pe Valea Arieșului, posibilitățile de cazare și obiectivele turistice sunt nenumărate. Cele mai pitorești, tihnite și liniștite locuri sunt comuna Vadu Moților, cu 12 sate construite pe culmi de munte, comuna Horea, cu casa memorială a eroului răscoalei și un muzeu etnografic deosebit, comuna Albac, cu foarte multe pensiuni primitoare, dar și monumente medievale, și satul Gârda de Sus ce joacă rolul de poartă a munților Apuseni, căci de la marginea lui se pornește în direcția unor atracții naturale deosebite.

Satul Rășinari

satul rasinari
sibiu-turism.ro

Satul Rășinari, satul care i-a dat poporului român pe Emil Cioran și Octavian Goga, se află în județul Sibiu și reflectă cu generozitate bogăția culturală și sufletească a localnicilor. Este un loc marcat de liniștea înțelepciunii, de frumusețea tăcută a bisericilor străvechi și ale monumentelor fie muzeale, fie comemorative.

Un aspect deosebit al satului Rășinari îl constituie troițele destul de numeroase și cu detalii specifice locale, troițe publice, plătite din banii țăranilor dornici să dea satului un aspect plin de credință. Turiștii se pot bucura și azi de spectacolul stradal oferit de localnicii ce continuă să poarte costumul popular, în drum spre bisericile satului.

Citește și:  Micloșoara, un castel, un conte, o poveste! Partea I

În Rășinari, s-a scris o aprigă luptă a ortodocșilor împotriva greco-catolicilor, aici fiind reînființată episcopia ortodoxă a Transilvaniei, în secolul al XVIII-lea, sub forma unei căsuțe țărănești ce încă se păstrează. Credința, istoria, tradițiile și frumusețea naturii sunt ingredientele unui sejur marcat de liniște și tihnă.

Satul turistic Fundata

satul turistic fundata
http://virtual-tourist.ro

Satul turistic Fundata din județul Brașov se găsește între Munții Bucegi și Munții Piatra Craiului și este cunoscut drept cea mai înaltă localitate din România.

Datorită liniștii deosebite a locului, datorită oamenilor ce trăiesc și azi sub înrâurirea tradițiilor și obiceiurilor, datorită peisajului montan de o frumusețe deosebită și datorită terapiei cu aer curat, satul Fundata se înscrie în topul celor mai liniștite locuri de vacanță din România.

Turiștii sunt așteptați să se bucure de viața tihnită, să participe la numeroasele festivaluri și sărbători locale, să viziteze obiectivele culturale și religioase, să își odihnească sufletul, trăind un sejur ca în vremurile bunicilor.

Sâmbăta de Sus

sambata de sus

Sâmbăta de Sus reprezintă un spațiu al relaxării nu doar trupești, ci și spirituale. În Sâmbăta de Sus, oamenii trăiesc cu calm, în căsuțe bătrânești recondiționate, se plimbă pe ulițe înguste și șerpuitoare, se roagă în tăcerea deplină a sublimei mănăstiri construite de Constantin Brâncoveanu și unde se pot întrezări încă urmele trecerii pe acolo a Sfântului Ardealului, Arsenie Boca.

Deși mănăstirea este principalul obiectiv al localității, nu este și singurul. La distanța de câțiva kilometri se află și Castelul lui Brâncoveanu, sub forma unui conac plin de demnitate și farmec rural. Localitatea Sâmbătă de Sus se bucură de o amplasare de poveste, chiar la poalele munților Făgăraș care par să o înconjoare precum zidurile unei cetăți.

Orașul Horezu

horezu

Orașul Horezu, aflat între Târgu Jiu și Vâlcea, a devenit centru urban abia în anul 1968, cu toate că istoria sa este extrem de îndelungată.

Horezu a fost întemeiat în secolul XV de către Vlad Călugărul și ulterior a fost donat de Constantin Brâncoveanu ca domeniu al Mănăstirii Horezu. A continuat de-a lungul existenței să își păstreze neatinse tradițiile, meșteșugurile și atmosfera pitorească, rurală.

ceramica horezu

Astăzi, Horezu se numără printre destinațiile preferate de turiștii aflați în căutarea liniștii, principalele activități învârtindu-se în jurul turismului monahal, turismului meșteșugăresc și în jurul plimbărilor în natură – Cheile Bistrița, Cheile Oltețului și Parcul Builă Vânturărița.

Băile Tușnad

baile tusnad

Băile Tușnad din județul Harghita este orașul cu cel mai mic număr de locuitori din România, deci o destinație ideală pentru turiștii dornici de liniște.

În plus, orașul este cunoscut drept stațiune balneoclimaterică, ceea ce contribuie și mai mult la o vacanță de totală recreere și recuperare fizică. Apele minerale din Băile Tușnad au calități tămăduitoare într-o serie de afecțiuni ale inimii, digestive și ale sistemului nervos. Plimbările prin maiestuoasele păduri de brazi ce înconjoară orașul sunt și ele parte a ritualului de destindere fizică și sufletească. Cele mai multe dintre obiectivele turistice din Băile Tușnad sunt de ordin natural, dar există și atracții istorice – cetăți, biserici vechi, instituții culturale.

Sighetu Marmației

sighetu marmatiei

Sighetu Marmației se află în apropierea graniței cu Ucraina și se numără printre locurile cele mai liniștite ale României.

Aici, viața se învârte în jurul frumuseții arhitecturale a clădirilor, în stiluri dintre cele mai diverse (gotic, baroc și neogotic) și în jurul monumentelor culturale (cu excepționalul Memorial al Victimelor comunismului, amenajat în închisoarea Sighet).

Sighetu Marmației este spațiul în care credința ortodoxă întâlnește credința iudaică, unde pot fi vizitate biserici românești tradiționale, în rând cu sinagogi ale comunității de evrei. Datorită localizării la marginea țării, Sighetu Marmației este ideal pentru turiștii dornici de intimitate, de odihnă și de petrecerea timpului departe de tumultul orașelor moderne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.