Una dintre cele mai răspândite și iubite sărbători din lume, celebrată chiar și de către cei care nu se declară credincioși, Crăciunul aduce bucurie în sufletele celor mici și mari. De la semnificația religioasă – nașterea lui Iisus Hristos și până la popularul personaj Moș Crăciun, în multe case familiile împodobesc brazi, își fac cadouri și se bucură de preparate gustoase.

10 lucruri curioase despre Crăciun:

  1. Există azi obiceiul de a scrie Xmas în loc de Christmas – cei care nu se declară credincioși folosesc această abreviere, căci ei nu sărbătoresc nașterea lui Iisus. Însă acest X în greacă este semnul pentru prima literă a numelui Hristos.
  2. Tradiția împodobirii bradului devine cunoscută în secolul XV și se crede că reformatorul protestant Martin Luther a popularizat obiceiul, aducând în casă un brad și împodobind-l cu lumânări în cinstea lui Iisus. Tradiția vâscului nu este de origine creștină, iar obiceiul de a te săruta sub vâsc provine din utilizarea vâscului de către druizi ca afrodiziac.
  3. Imaginea lui Moș Crăciun nu a fost mereu cea pe care o cunoaștem: a fost imaginat chiar fără celebra sa barbă albă. Imaginea, deși se crede că ar fi fost creată în scop de marketing de Coca Cola, este de fapt inspirată de un poem din anul 1820. În 1860, un caricaturist american desenează celebra imagine a bătrânului în costum roșu cu alb.
  4. Moș Crăciun, deși este criticat pentru că nu are legătură cu nașterea lui Iisus, este un personaj care are și o latură creștină. Se acceptă ideea că moșul a fost creat după povestea Sfântului Nicolae, care fusese un episcop generos ce și-a dăruit săracilor toată averea.
  5. Tradiția cadourilor este și ea de inspirație păgână: romanii își făceau cadouri între 17 și 25 decembrie, atunci când se sărbătorea Saturnalia.
  6. Deși sărbătorește nașterea lui Iisus, data de 25 decembrie a fost stabilită de către biserică în anul 350, însă nu este și data reală a evenimentului. De fapt, a fost aleasă această perioadă pentru a coincide cu sărbătoarea păgână care celebra soarele și solstițiul de iarnă.
  7. O tradiție răspândită, dar astăzi uitată, este cea de a spune povești de groază în jurul focului în seara de ajun. Tradiția a fost până la urmă uitată, iar azi în unele părți obiceiul e practicat în seara de Haloween, nu de Crăciun.
  8. Tradițional, casa și bradul ar trebui decorate folosindu-se culorile verde (simbol al vieții, regenerării), roșu (sânge, simbol al vieții și al lui Iisus) și auriu (simbol al luminii). În unele părți ale lumii, tradiția împodobirii bradului include decorarea cu păianjeni (simbol al bogăției) în loc de globuri.
  9. Crăciunul a fost interzis în Anglia pe vremea lui Oliver Cromwell, care a făcut sărbătoarea ilegală între anii 1647 si 1660 (o considera imorală). Și colindele au fost odată interzise, fiind crezute a fi un obicei păgân; de abia în secolul XIII colindele devin tradiție creștină.
  10. Jingle Bells, una dintre cele mai iubite cântece de Crăciun, fusese inițial compusă pentru Ziua Recunoștinței. Acest cântec a fost primul cântat la muzicuță în spațiu de astronauți, pe data de 16 decembrie 1965.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.