10 tradiţii de Crăciun arată că, peste tot în lume, oamenii se opresc, pentru câteva zile, din tumultul vieţii obişnuite, pentru a celebra această sărbătoare, pentru a-i da strălucire, pentru a se bucura alături de cei dragi. Pământul se “luminează”, timpul dobândeşte un sens mai profund, mai încărcat de semnificaţii. Chiar dacă este vorba de aceeaşi sărbătoare, tradiţiile de Crăciun sunt diferite, multe dintre ele insolite, în funcţie de ţară şi de moştenirea culturală.
Toate arată că este vorba de arhetipuri, adică de modele fondate pe povesti puternice, venite din vremuri străvechi, pe care memoria colectivă le-a păstrat şi care influenţează şi structurează imaginile noastre mentale (gândurile, aspiraţiile, visurile, idealurile, comportamentele) şi viaţa noastră spirituală. Iată câteva exemple de tradiţii de Crăciun în lume:
10 tradiţii de Crăciun în lume – Spania, Caga Tio/Tio de Nadal
Una dintre tradiţiile insolite de Crăciun se leagă de Catalonia, o comunitate autonomă a Spaniei, din nord-estul Peninsulei Iberice. În cele două săptămâni care precedă Crăciunul, fiecare familie decupează, pictează şi decorează o bucată de trunchi de copac, de aproximativ 30 de centimetri, căreia îi pun şi nişte picioare, tot din lemn, realizând un mic “personaj”, care se numeşte Caga Tio.
Acesta este aşezat la masă, acoperit cu o păturică roşie, ca să nu-i fie frig şi, în tot acest timp, este hrănit cu fructe, bomboane, nuci etc. Apoi, în seara din Ajunul Crăciunului, întreaga familie ia câte un băţ şi loveşte uşor figura din lemn, cântând, cerându-i să elimine ce a “mâncat” – adică darurile pe care fiecare membru al familiei trebuie să le primească. Este vorba de cadouri mici, pe cele mai importante aducându-le, în ziua de Crăciun, cei Trei Magi de la Răsărit.
Cu Caga Tio are legătură şi prepararea unei prăjituri speciale – “El tronco de Navidad” sau, cum i se spune în alte regiuni, “Trefeu” (Trei focuri) – care se binecuvântează, rostindu-se ritualic: “Stinge focul vechi, aprinde focul nou, Dumnezeu ne aduce bucurie!”. Acest obicei este răspândit şi în Franţa, Canada şi în alte ţări francofone, amintind de diverse ceremonialuri din preajma Solstiţiului de iarnă.
10 tradiţii de Crăciun în lume – în Norvegia, se ascund măturile
În noaptea de 24 spre 25 decembrie, norvegienii ascund toate măturile din casă, nu pentru a nu le folosi la curăţenie, ci pentru că tradiţia spune că, în ajunul Crăciunului, vrăjitoarele pleacă să cutreiere lumea şi au nevoie de mături. Pentru a împiedica aceste spirite rele să altereze sărbătoarea şi pentru a nu rămâne fără mături în gospodărie, norvegienii respectă cu stricteţe acest obicei.
10 tradiţii de Crăciun în lume – Islanda, “Feriţi-vă de pisica de munte!”
În ţările din nordul Europei, mai ales în Islanda, Norvegia, Finlanda, Crăciunul corespunde, ca dată, unei vechi sărbători precreştine – “Yuletide” (Sărbătoarea lui Yule) – în timpul căreia era celebrat Soarele a cărui lumină începea să crească după Solstiţiul de iarnă.
În această perioadă a anului, la islandezi, mai este încă vie o tradiţie, moştenită din Evul Mediu – ”Feriţi-vă de Jólakötturinn”- pisica de munte sălbatică, despre care se credea că , în acest răstimp, vine să mănânce oamenii care nu şi-au făcut veşminte noi pe care să le poarte de sărbători.
Cehia – Femeile singure îşi aruncă pantofii
Printre cele 10 tradiţii de Crăciun insolite se numără şi obiceiul din Cehia, potrivit căruia femeile nemăritate trebuie, în seara de Ajun, să se aşeze în faţa casei, cu spatele la uşă şi să arunce un pantof peste umăr. Dacă pantoful cade în faţa uşii, cu vârful spre uşă, înseamnă că vor fi veşti bune şi că tânăra se va căsători în anul următor. Dacă nu, va trebui să mai aştepte.
Portugalia îi cinsteşte pe cei plecaţi în altă lume
Ca în multe ţări, şi în Portugalia, Crăciunul este o sărbatoare care reuneşte familia. Dar o menţiune specială trebuie făcută în legătură cu faptul că darurile sunt consacrate mai ales celor plecaţi în altă lume, seara de Ajun fiind şi una de meditaţie şi de reculegere cu gândul la cei care nu mai sunt. La sfârşitul mesei din ziua de Crăciun, membrii familiei se ridică fără a strânge bucatele rămase, lăsând totul pentru ca cei duşi să poată veni şi să se bucure si ei ca altădată.
Filipine – Festivalul lanternelor gigantice
Printre cele 10 tradiţii de Crăciun inedite trebuie menţionat şi obiceiul filipinezilor – “Ligligan Parul Sampernandu” (Festivalul lanternelor gigantice) – care se ţine, în fiecare an, în sâmbăta dinaintea Crăciunului, la San Fernando, “Capitala Crăciunului”. La această sărbătoare participă oameni din întreaga lume.
11 sate (Barangay-uri) vin la această competiţie, fiecare încercând să construiască cel mai mare felinar, de regulă în formă de stea. Iniţial, aceste felinare erau simple, cu un diametru de aproximativ 50 de centimetri, confecţionate din hârtie ca cea folosită la origami, punându-se în interior o lumânare. În prezent, astfel de felinare pot să măsoare şi cinci metri în diametru, cu becuri alimentate de baterii şi cu decoruri complicate şi foarte frumoase.
Suedia – Gävlebocken (Capra de paie de la Gavle)
Începând cu anul 1966, în centrul oraşului Gavle, din Suedia, înainte de Crăciun (de obicei, la 1 decembrie), se construieşte o capră din paie, înaltă de 13 metri, căreia i se dă foc şi arde cu încetinitorul până la 25 decembrie. Deşi, iniţial, capra a fost construită pentru a atrage turişti şi comercianţi, arderea ei este şi un fel de ritual de purificare a timpului în preajma sărbătorilor. Spectacolul arderii ritualice poate fi urmărit şi pe site-ul oficial al oraşului Gavlen.
Japonia – Crăciunul la fast-food
În Japonia, doar în jur de 2% din populaţie este de religie creştină. Din această cauză, Crăciunul nu este o sărbătoare foarte populară. Începând însă cu anii 1970, directorul primului fast-food din Japonia a avut o idee şi a reuşit să instituie un obicei care se află deja pe lista celor 10 tradiţii de Crăciun, insolite, din lume.
Directorul respectivului fast-food, constatând că străinii stabiliţi în Japonia se plângeau că nu găsesc carne de curcan, pentru masa de sărbători, a comercializat o găleată cu pui prăjiţi special pentru o astfel de petrecere.
De la acel moment, conceptul s-a impus rapid: dacă nu există o tradiţie de Crăciun în Japonia, de ce să nu se mănânce la fast-food într-o astfel de zi? Potrivit BBC, astăzi, aproape 4 milioane de familii japoneze merg la fast-food de Crăciun.
Venezuela – la biserică, pe role, si acasa cu „Tamales”
În capitala Venezuelei, Caracas, pentru a sărbători Naşterea Domnului (Nochabuena), locuitorii merg la biserică pe role. Obiceiul este atât de înrădăcinat încât totul este construit pentru a facilita acest mod de deplasare, iar în noaptea de Crăciun şi în ziua următoare, circulaţia maşinilor este interzisă. În felul acesta, toată lumea se poate întoarce în siguranţă acasă, pentru a degusta “tamales”, un preparat cu carne înfăşurată în făină de porumb şi fiert la aburi.
“Menorah Nationale” la Casa Albă, Washington, D.C.
Una dintre cele 10 tradiţii de Crăciun instituită în 1979 şi păstrată cu consecvenţă de atunci, este aprinderea “Menorah Nationale”, la Casa Albă, din Washington, D.C. Evreii care trăiesc în SUA marchează sărbătoarea lor religioasă, Hanuka (Sărbătoarea Luminilor), care începe odată cu Solstiţiul de iarnă, din 22 decembrie, prin aprinderea unei Hanuchia – o menoră, adică un candelabru cu şapte sau nouă braţe.
O menora imensă, instalată pe peluza de la Casa Albă, alături de bradul de Crăciun, îşi aprinde braţele unul câte unul, în fiecare zi, începând cu 22 decembrie, împrejurare în care se ascultă muzică tradiţională evreiască, se ţin discursuri şi sunt organizate diverse activităţi pentru copii.
Indiferent de spaţiul geografic şi dincolo de diversitatea tradiţiilor, Sărbătoarea Naşterii Domnului este un prilej de bucurie, de preţuire a existenţei noastre în această lume – un dar făcut de Cineva din Lumină, ale cărui taine, deşi nu le cunoaştem, le putem intui şi preţui.
Sărbători fericite tuturor!
https://www.youtube.com/watch?list=PLCF9891592B193188&v=scegSuuBUic&feature=emb_title