Amfisbena europeana se aseamana ca aspect cu rudele sale din regiunile tropicale si la fel ca si ele este un pradator de miriapode, larve de insecte, rame, viermi si furnici. Arealul sau este alcatuit din Peninsula Iberica si zonele din sud-vestul Europei, Portugalia si Spania. Traieste si la altitudini inalte de pana la 1800 m si in regiuni mai joase, mai ales cu sol umed, nisipos, bogat in humus, in vizuini, in cuiburi de furnici si termite, pentru a se hrani cu larvele si pupele acestor insecte.

Are lungimea corpului de 10-20 cm, in cazuri exceptionale unele exemplare ating si lungimea de 30 cm. Corpul este destul de ingust, acoperit cu inele paralele si solzi ce creeaza impresia unor segmente corporale. Coloritul este in nuante maronii-purpurii, gri sau mai deschise rozalii. Partea ventrala a corpului este in tonuri mai luminoase decat acelea de pe partea dorsala. Capul este scurt, are botul ascutit, iar foarte aproape de varful lui pe partea superioara sunt pozitionate narile (orientate spre spate, spre a nu fi astupate cu pamant). Ochii sunt rudimentari, acoperiti cu piele translucida, vederea este slaba.

Citește și:  Salamandra de foc (Salamandra salamandra), specie otrăvitoare din Munții Carpați

Aceasta specie subterana isi sapa vizuina cu ajutorul capului (a carui forma este perfecta pentru a realiza acest lucru), impinge cu el in sol, tinand maxilarul inchis. Isi petrece timpul mai mult in stratul superficial al solului, in vizuini sapate in continuu, doar in perioada ploilor abundente iese la suprafata. In perioada de reproducere, dupa imperechere, femela isi depune ouale in cuiburi de termite, deoarece dupa eclozarea acestora sa apara micile amfisbene si sa fie foarte aproape de sursa de hrana. Reproducerea la aceasta specie este ovipara.

Amfisbena europeana are denumirea stiintifica de Blanus cinereus, face parte din ordinul Squamata, familia Blanidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Amfisbena europeana (Blanus cinereus):

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.