Rasul iberic (Felis pardina) populeaza regiunile din sud-vestul Europei. Face parte din ordinul Carnivora si familia Felidae. Traieste in tinuturile mlastinoase si montane, se adaposteste in desisuri si vaneaza in paduri, dar si in zonele deschise.

Se aseamana destul de bine cu rasul euroasiatic, dar are jumatate din dimensiunea acestuia, astfel un exemplar adult poate ajunge la lungimea de 85-110 cm si greutatea de 10-13 kg.

Blana este de culoare gri-cenusie cu pete negre pe tot corpul, doar pe burta este mai albicioasa. Coada este acoperita bine cu par des, flexibila, lunga de 13 cm. Fata este rotunjita, botul scurt, urechile au cate un smoc de par, maxilarul inferior este masiv, ii permite sa muste cu forta.

Picioarele din fata au cate cinci degete, cele din spate au cate patru, iar ghearele sunt retactile si foarte ascutite, adaptate foarte bine pentru apucarea prazii. Pe talpi are pernite golase inconjurate de par, care ii permit sa urmareasca alte animale pe furis.

Rasul iberic are simturile foarte ascutite, cu ochii indreptati inainte poate aprecia distante foarte mari atat ziua cat si noaptea, avand o vedere nocturna excelenta. Urechile mari si mobile il ajuta sa capteze sunetele emise de prada, iar mustatile rigide si foarte sensibile il ajuta in orientare pe timpul noptii. Are simtul mirosului foarte bine dezvoltat, in centrul gurii prezinta organul Jacobson al simtului olfactiv, cu care detecteaza orice miros si simte gustul prazii.

Citește și:  Șarpele boa constrictor, o specie fascinantă de șerpi

Traieste mai mult izolat ca toate felinele, obisnuieste sa cutreiere noaptea distante mari in cautarea hranei. Este un animal carnivor, de prada, vaneaza diferite animale mici: pasari, iepuri de vizuina, pui de cerbi, rozatoare si altele. Este foarte dibaci in capturarea prazii, sta la panda in capac si se napusteste in ceafa animalului printr-un salt mare, sau vaneaza din iarba inalta, facand o saritura brusca pentru a-si surprinde prada din ascunzis.

In perioada de imperechere, in lunile ianuarie-martie, tipatul sau se aude de la distante mari. Masculii isi marcheaza teritoriul prin excremente si se lupta cu alti masculi daca marcajele si sunetele lor de avertizare sunt ignorate.

Cand le este frica isi tin urechile aplatizate, iar cand sunt agresivi au pupilele ochilor dilatate si dintii dezgoliti. Gestatia dureaza 9-10 saptamani, apoi femela face doi sau trei pui intr-un adapost pregatit din timp si ii hraneste o perioada foarte indelungata.

Rasul iberic este o specie pe cale de disparitie, protejata prin lege, pe arealul sau poate fi vazut destul de rar, numarul de exemplare fiind destul de mic.

Video – Rasul iberic (Felis pardina):

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.