Revista Nature Geoscience, in numarul din octombrie 2013, a anuntat ca oameni de stiinta britanici, de la Universitatile York, Newcastle, Bristol si Edimbourg, au descoperit, in Antarctica, in regiunea polara din partea de sud a Pamantului, uriase canale in interiorul platformei flotante de gheata Ronne-Filchner, din vestul continentului. Aceste canale, situate la o adancime de aproximativ 200 de metri, invizibile din exterior, comparabile cu inaltimea Turnului Eiffel, se intind pe mai multe sute de kilometri. Descoperirea a fost facuta cu ajutorul observatiilor din satelit. O platforma (bariera) de gheata este prelungirea in ocean a unui ghetar situat pe teren ferm. Antarctica este acoperita de o imensa calota glaciara, formata din mai multi ghetari, care, sub efectul gravitatiei, au tendinta de a aluneca lent spre ocean, consecinta fiind aparitia unor bariere flotante de gheata. Ghetarul, in alunecare, este strabatut de torente de apa, generate de temperatura mai ridicata a pamantului, care sapa astfel de canale, in partea inferioara.

Antartica sub gheata
Antartica sub gheata

Desi o astfel de descoperire a fost anuntata in presa de specialitate in urma cu numai doua luni, cercetatorii rusi au banuit existenta unor asemenea canale inca din 1960. Mai exact, glaciologul (specialist in glaciologie, stiinta care se ocupa cu studiul ghetarilor) Igor Zotikov, in urma cu peste o jumatate de secol, a calculat, in mod teoretic, volumul apelor sub-glaciare, precum si viteza acestora, care, se pare, nu au legatura cu fenomenul incalzirii globale, ci numai cu temperatura pamantului de sub gheata.

Descoperirea este importanta deoarece ii poate ajuta pe specialisti sa analizeze ce se va intampla, in viitor, cu calota polara din Antarctica, in ce fel aceasta va determina schimbari si in privinta nivelului apelor oceanului. In acest sens, se intocmesc, mai intai, harti ale cursurilor de apa, ale canalelor sapate de acestea, pentru a se putea calcula viteza de eroziune.

Citește și:  Cand a fost inventat termometrul?

Matveï Tchouprov, fondatorul unui Centru de cercetari arctice, considera descoperirea acestor canale de sub platforma de gheata o realizare « magnifica ». Din punctul lui de vedere, Antarctica si Arctica (intreaga zona de dincolo de Cercul Polar de Nord) ascund inca nenumarate mistere si, la ora actuala, sunt zonele cel mai putin cercetate de pe planeta – ceea ce nu este firesc, deoarece s-ar putea, spune cercetatorul, ca tocmai de aici Terra sa trimita semnale importante pentru evolutia ei.

Antartica sub gheata1

De altfel, se pare ca Antarctica este, in ultimii ani, din ce in ce mai mult in atentia specialistilor, reconsiderandu-se nu numai miturile despre acest continent, dar avansandu-se si ideea unor alte surprinzatoare descoperiri, precum existenta unei stranii anomalii magnetice, a unui crater imens, in forma triunghiulara, care perforeaza continentul alb, a unor piramide, a caror imagine a fost fotografiata din satelit (si care pot fi vazute pe Google Earth). Mai mult, specialistii rusi, care au o baza de cercetare in Antarctica, au semnalat, inca din 2001, anomalii si incidente stranii, la limita credibilului. Au descoperit, de asemenea, cu ajutorul unui satelit, un fel de aparat ingropat in gheata, la cativa kilometri adancime, moment la care autoritatile americane au intervenit, interzicand aparitia stirii in mass-media, presa, in mod surprinzator, conformandu-se acestei interdictii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.