Antilopa rosie de padure (Cephalophus natalensis) traieste in regiunile cu paduri montane si cranguri din sud-estul Asiei. Sunt cunoscute 18 specii de astfel de antilope duiker dintre care aceasta este de talie mica, cu spinarea arcuita si poarta denumirea populara de ,,scafandru” deoarece are tendinta de a se refugia in apa in caz de pericol.

Are corpul lung de 0,70-1 m, greutatea de 13 kg si lungimea cozii de 9-14 cm. Membrele anterioare sunt mai scurte decat cele posterioare, toate se termina cu degete bine dezvoltate copitate, care reusesc sa sustina intreaga greutate a corpului. Privita in ansamblu aspectul general al acestei antilope este deosebit de atractiv datorita nuantelor frumoase de culori castanii-roscate ale blanii care imbraca intregul sau corp.

Barbia, zona gatului, partea inferioara a cozii sunt acoperite de blana alba. Gatul este lung si subtire, ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare maronie, iar urechile sunt mari, inalte, roscate cu marginile albe. Atat masculul cat si femela prezinta coarne pe cap, scurte, drepte si putin inclinate spre spate. Intotdeauna coarnele femelei sunt de doua ori mai mici decat cele ale masculului.

Antilopa roșie de pădure
Antilopa roșie de pădure

Aceste antilope traiesc in pereche, sunt animale nocturne si obisnuiesc sa-si marcheze teritoriul pe crengile si trunchiurile copacilor cu mirosuri specifice de la glandele faciale. In cazul cand un intrus le incalca teritoriul au obiceiul sa-l atace cu coarnele ascutite si sa-i provoace rani suficient de grave astfel incat sa-l convinga sa plece. Hrana lor consta din fructe de padure pe care le scapa din greseala maimutele din copaci, dar si cu frunze si flori.

Femela are o perioada de gestatie de 8 luni dupa care naste in majoritatea cazurilor un singur pui. Speranta de viata la antilopa rosie de padure este de aproximativ 15 ani.

Antilopa rosie de padure face parte din ordinul Cetartiodactyla, familia Bovidae. Riscul de disparitie al acestei specii este redus, desi in padurile din Tanzania este vanata intens. Specia este protejata in zone speciale, in rezervatii naturale, cum este de exemplu Parcul National Kilimanjaro.

Video – Antilopa rosie de padure (Cephalophus natalensis):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.