Antilopa saiga (Saiga tatarica) este un animal greoi si indesat, care populeaza regiunile de stepa secetoase din partea centrala a Asiei. Se remarca prin botul umflat, mare si flexibil, cu narile orientate in jos cu scopul de a avea un simt ascutit al mirosului, de a controla temperatura corpului, de a incalzi aerul in timpul iernii si de a filtra praful in timpul verii.

Capul este extrem de mare, oasele nazale sunt complexe, fiecare nara are perisori si glande mucoase. Are picioarele scurte si zvelte, lungimea corpului de 1-1,4 m, inaltimea la greaban de 60-80 cm, greutatea de 26-69 kg si lungimea cozii de 6-12 cm. Masculii sunt de regula mai mari decat femelele si sunt singurii care prezinta doua coarne pe cap, lungi de 20-55 cm, in forma de lira, putin indoite inapoi.

Antilopa saiga are corpul acoperit cu blana deasa si lanoasa, pe partea dorsala de culoare galbena-inchis asemanator scortisoarei, iar pe partea ventrala mai deschisa. Vara blana este mai roscata, iar iarna este mai deasa de culoare gri-albicioasa. Stratul lanos al blanii este alcatuit din fire lungi, mai rezistente si fire mai scurte, pufoase si moi.

Aceste animale traiesc in turme numeroase, evita zonele abrupte si stancoase, prefera sa cutreiere regiunile semi-desertice si stepele deschise, hranindu-se cu diferite specii de plante suculente si ierburi. Au capacitatea de alerga cu viteza foarte mare, de pana la 80 km/ h.

Antilopa saiga
Antilopa saiga

Perioada de imperechere este in luna noiembrie, cand masculii se lupta intre ei pentru impresionarea femelelor. In primavara anului urmator femelele nasc unul sau doi pui care sunt alaptati o perioada de cateva saptamani. Masculii ajung la maturitatea sexuala la varsta de 5 luni, iar femelele mai tarziu, la aproximativ 8 luni.

Speranta de viata la Antilopa saiga este de 6-10 ani. Cei mai mari dusmani ai ei sunt animalele carnivore de stepa si lupii. Omul o vaneaza in special pentru coarnele sale (vandute foarte scump pe piata neagra), dar si pentru piele si carne. Puii cad deseori victime vulturilor, vulpilor si corbilor.

Antilopa saiga face parte din ordinul Artiodactyla, familia Bovidae si este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie, datorita braconajului si vanatului excesiv. Aceasta familie cuprinde doua subspecii: Saiga tatarica tatarica si Saiga tatarica mongolica.

Video – Antilopa saiga (Saiga tatarica):

https://www.youtube.com/watch?v=4PXnWXW1WTg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.