Stiati ca …

  • Arborele de smirna este inalt de 5 m, face parte din familia Burseraceae si este originar din Africa, Somalia si Asia. Are denumirea stiintifica de Commiphora myrrha si este cunoscut si cu numele de arborele-de-mirt.
  • In vremuri de demult smirna era folosita in ritualurile religioase si la imbalsamare.

Arborele de smirna1

  • De asemenea smirna reprezinta darul adus de magi la nasterea pruncului Isus – acesta este cel mai important lucru care se cunoaste din Biblie (Matei 2:11).
  • Principala calitate a acestui arbore este ca ofera o rasina aromatica galbena ce este apreciata pentru proprietatile ei terapeutice in medicina traditionala. Rasina de smirna este utilizata in tratamentul infectiilor faringiene si gingivale sub forma de gargara sau apa de gura, ea avand proprietati antiseptice.
  • In Orientul Mijlociu era foarte apreciat uleiul de smirna care a fost utilizat pentru proprietatile sale terapeutice inca din Antichitate.
  • Vechii egipteni se inchinau la Soare si foloseau tamaia aromata si smirna in timp ce ardea mocnit.
  • Soldatii din Grecia antica luau ulei de smirna cu ei in lupta deoarece credeau in proprietatile sale antiinflamatorii si antiseptice si in puterea sa de vindecare. Astfel ei foloseau uleiul de smirana in prevenirea infectiilor curatand cu el ranile.
  • Unguentul realizat din smirna, miere de albine si coriandru ajuta la vindecarea herpesului.
  • Uleiul de smirna este folosit in tratamentul multor boli deoarece are efect antimicrobian, balsamic, dezinfectant, expectorant, diaforetic, antifungic, antiinflamator, antiseptic, carminativ, deodorant. Ajuta in vindecarea multor afectiuni, stimuleaza functionarea uterului, normalizeaza menstruatia, este tonic si astringent, ajuta la buna functionare a stomacului. Nu este recomandat femeilor insarcinate deoarece stimuleaza fluxul de sange.
  • Uleiul de smirna este recomandat in bolile pulmonare – in rinita, faringita, bronsita, tuse, durere in gat si guturai. Ajuta la eliminarea secretiei de mucus din plamani, la combaterea infectiilor cu virusi si in tratamentul anginei pectorale. Este recomandat pentru clatirea gurii deoarece elimina respiratia urat mirositoare. Trateaza diareea, ulcerul, vindeca bolile ce apar la nivelul cavitatii bucale (ex. gingivita), stimuleaza pofta de mancare si ajuta in cazuri de hemoroizi. Este indicat in afectiunile ginecologice si in tratamentul multor boli deoarece prin efectul sau antimicrobian ajuta in procesul de vindecare. Are capacitatea de a stimula cresterea numarului de globule albe si de a intari sistemul imunitar al organismului. Ajuta in tratamentul escarelor, ulcerelor si ranilor de pe piele, usuca pielea umeda si ofera protectie tesuturilor prevenind astfel degenerarea acestora.
Citește și:  Susanul (Sesamum indicum) - Stiati ca…
uleiul de smirna
uleiul de smirna
  • In aromaterapie uleiul de smirna stimuleaza sistemul nervos, circulatia sangelui, procesele digestive, ajuta creierul si inima.
  • Uleiul de smirna ajuta la eliminare toxinelor si a excesului de saruri si lichide, deoarece prin proprietatile sale diaforetice face corpul sa transpire mai mult.
  • Prin efectul sau antimicrobian acest ulei este bun in combaterea oricarui tip de infectii, fie ea de tip viral, microbian sau fungica. El este un antibiotic natural care nu da efecte secundare – ceea ce nu se poate spune despre celelalte antibiotice care apar in farmacii.
  • Baile cu apa calda in care s-au adaugat cateva picaturi ulei de smirna ajuta in calmarea nervilor, tratarea depresiei, combaterea stresului si la imbunatatirea starii de spirit. De asemenea, aromaterapia cu ulei de smirna ajuta in normalizarea somnului.
  • Smirna poate fi asociata cu lavanda, cuisoarele, lemnul de santan si altele.
  • Uleiul de smirna este cunoscut si apreciat nu numai pentru aroma sa, el a fost inca din timpuri stravechi apreciat ca o tamaie exotica, dar si pentru proprietatile sale medicinale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.