Dupa cum sugereaza si numele, fosilele dinozaurului Argentinosaurus au fost descoperite pe teritoriul ocupat astazi de Argentina. Descoperite in anul 1993, de catre paleontologul Jose Bonaparte si Caria, aceste fosile au permis cunoasterea acestei creaturi preistorice, care a trait in Cretacicul inferior si a disparut in urma cu 95 de milioane de ani.
Descoperirea fosilelor de Argentinosaurus în Argentina
Paleontologii consideră că aceste dimensiuni colosale sunt posibile datorită adaptării osoase speciale: oasele lui conțineau cavități de aer care reduceau greutatea totală și facilitau mobilitatea.
Era un sauropod de mari dimensiuni, fiind un animal erbivor gigantic, care prefera sa traiasca in zonele impadurite. De asemenea, era un dinozaur de dimensiuni uriase, specific Americii de Sud.
Dimensiunile și caracteristicile fizice ale Argentinosaurusului
Cu siguranta, dinozaurul Argentinosaurus isi merita locul de cinste printre cei mai grei si mai mari dinozauri care au existat vreodata. Corpul sau masura in lungime 40 de metri si avea o greutate cuprinsa intre 80 – 100 de tone. Cu toate acestea, greutatea sa a fost redusa de camerele de aer existente in oase.
Desi avea dimensiuni gigantice, oul din care evolua era foarte mic, fiind nevoit sa creasca foarte mult pana ajungea la maturitate. Spre deosebire de dimensiunile mari ale corpului, avea un cap foarte mic, insa un gat extrem de lung. Coada era de asemenea lunga, insa nu o tara pe sol, ci o tinea in sus, in pozitie orizontala, in prelungirea spatelui.
Pentru a se deplasa si pentru a-si mentine greutatea mare a corpului, dinozaurul Argentinosaurus se putea folosi de toate cele patru membre, sprijinindu-si corpul pe picioarele sale mari, care se asemanau cu cele ale unui elefant. Conform descoperirilor, aceasta creatura preistorica este unul dintre cei mai mari dinozauri care au existat vreodata.
Rolul Argentinosaurusului în ecosistemul Cretacicului
În perioada Cretacicului inferior, ecosistemele din America de Sud erau dominate de vegetație densă, păduri tropicale și savane extinse, care reprezentau surse abundente de hrană pentru dinozaurii erbivori. Argentinosaurusul avea un rol esențial în menținerea echilibrului acestui ecosistem, având nevoie de cantități uriașe de plante pentru a-și susține metabolismul.
Cu fiecare deplasare, acest dinozaur masiv afecta vegetația din jur, contribuind indirect la apariția de spații deschise și la răspândirea semințelor, ceea ce a încurajat diversitatea vegetației. În plus, excrementele sale contribuiau la fertilizarea solului, susținând dezvoltarea unor noi plante. Această interacțiune complexă dintre Argentinosaurus și mediul său reflectă impactul pe care animalele de mari dimensiuni îl aveau asupra ecosistemelor preistorice.