Se spune ca jumatate din istoria lumii este de neinteles pe fundalul nebuniei, caci, de cele mai multe ori, in spatele acestei patologii se pot ascunde adevarate tragedii, cazuri dramatice ale unor oameni, transformati peste noapte in criminali, banditi ori, cum se spune, „scursuri ale societatii”, oameni care, cel mai probabil, nu au avut o copilarie prea fericita. Acestia, odata ajunsi la maturitate, considera ca trebuie, la randul lor, sa reprezinte, prin actele lor, o ofensa adusa intregii societati.

Aceasta ofensa scoate la suprafata, fara doar si poate, un om traumatizat intr-un fel sau altul, un teribilist, care, pana la urma, a fost victima a teribilismului altora. Si, daca am crede ca nefericirea a ajuns pe Pamant atunci cand Dumnezeu le-a dat evreilor „cu tunete si fulgere” Cele Zece Porunci, am mai putea crede, in acelasi timp, ca acesti oameni despre care vorbim nu au nicio vina, intrucat, pentru ei, un comportament intelept le-ar pune in pericol mentalitatea, felul de a trai si de a percepe ceea ce se intampla in jurul lor. Mai mult, stim prea bine ca fiecare isi are propriul sau mod de a esua in fata Celor Zece Porunci, in fata propriei constiinte — unii, prin pacate vazute de ceilalti oameni ca fiind minore, altii, prin crime, talharii si alte faradelegi, vazute de societate drept cele mai mari pacate. Apoi, stim ca societatea este, poate, cea care isi judeca cel mai mult oamenii, le judeca faradelegile si acele pacate minore despre care tocmai am vorbit.

Dar ce se intampla atunci cand un om, care a omorat alti oameni, a talharit si violat femei, este perceput de societate drept un etalon in domeniu, ca mai apoi, sa devina o adevarata legenda? Explicatia este pe cat scurta, pe atat de subiectiva— este vorba mai degraba de o isterie generata tocmai de dorinta oamenilor de a asista la evenimentele senzationale, desi aceasta ar putea fi considerata, de ce nu, o parere strict subiectiva. Ne referim la Terente, aceasta fiind o porecla. De fapt, celebrul bandit sau, daca vreti, haiduc, asa cum a fost numit adeseori, se numea Stefan Vasali.

Cele care au transformat acest barbat, ce-i drept, cu probleme grave de comportament, sunt femeile, parca extaziate de o asa zisa potenta sexuala a acestui individ. Ba mai mult decat atat, aceasta potenta sexuala a fost alimentata si de cele care s-au speculat in jurul numelui de Terente, printre cele mai fabuloase, amintindu-ne de faptul ca Terente ar fi putut respira sub apa, cu ajutorul tulpinilor de trestii. Pai, in acest caz, putem afirma ca Bond, James Bond era un novice in ale camuflajului, un neinitiat.

Stefan Vasali sau Terente, asa cum este cunoscut, s-a nascut in anul 1895, sau chiar in 1896 (nu se stie cu exactitate) si a murit la 4 iunie 1927, impuscat fiind de un jandarm. Dupa moartea sa, autoritatile, poate si mai curioase si extaziate ca gospodinele de o posibila potenta sexuala a celebrului bandit, a cerut prelevarea capului si penisului. Si nu are rost sa repetam mesajul care statea scris pe penisul banditului. In sfarsit, atat in timpul vietii, cat si dupa moartea sa, Terente a fost o adevarata legenda.

Stefan Vasali poreclit Terente, Foto: turnulluibabel.wordpress.com

Viata sa plina de aventuri a fost subiect de legenda, chiar de povesti scrise, de romane. Pana si ziarele de renume din afara granitelor Romaniei au preluat povestile vehiculate in jurul acestui personaj. Si daca adusesem vorba de James Bond, nu putem sa nu remarcam o alta asemanare intre cele doua personaje, chipurile, primul doar imaginar: Terente avea o garderoba foarte diversificata, drept urmare putea sa se deghizeze, daca vreti, la cele mai importante evenimente, sa treaca neobservat, chiar daca autoritatile il cautau cu disperare. De fapt, disperarea autoritatilor de-al prinde pe Terente a fost intr-atat de mare incat a pus si o recompensa destul de mare pe capul banditului.

Insa chiar si asa, disperarea autoritatilor a fost una de neglijat fata de disperarea femeilor din intreaga tara. Acestea, suscitate de asa zisa potenta sexuala a lui Terente, ii scriau banditului, multe dintre scrisori ajungand si oprindu-se, in acelasi timp, la Posta centrala. Insa ce a generat aceasta isterie nationala, atat in randul autoritatilor, a oamenilor de rand, cat, in special, in randul femeilor? Poate ca presa, care a umflat fiecare faradelege a lui Terente, a prezentat-o nu neaparat ca atare, cat senzationala.

Fiecare episod al infractiunilor celebrului bandit au fost relatate in detaliu de presa vremii, oamenii devenind din ce in ce mai interesati de soarta lui Stefan Vasali sau Vasili, cum se mai scria numele sau. Ba chiar, faptul ca evadat de atatea ori a constituit practic cartea de vizita a iscusintei lui Terente. Mai mult decat atat, legenda a mers intr-atat de departe incat potenta sa sexuala a fost ridicata la nivel de etalon, spunandu-se chiar ca Terente primea scrisori de femei, prin care era invitat sa le satisfaca, banditul acceptand mare parte din acestea.

Totodata, s-a spus ca, in anul 1924, Vasali a rapit doua fete virgine, tinandu-le inchise timp de o saptamana. In tot acest timp, fetele ar fi fost abuzate sexuale de partasii la actiuni criminale ai lui Terente, desi s-a mai spus ca rapirea cele doua ar fi fost, nu-i asa, o manevra de imagine, menita sa-i contureze si mai mult imaginea publica a infractorului Terente. Si, bineinteles, una dintre fetele rapite, si-anume Sylvia Bernescu, a si scris despre acea experienta, dandu-se chiar de gol, vorbind, chiar daca ocolit, de potenta sexuala a „ghearelor lui Terente”. Totodata, presa se arata tot mai interesata de destinul lui Terente, de faradelegile sale si mai ales de modul in care reusea de fiecare data sa treaca neobservat, sa-si camufleze prezenta.

Crimele comise de Terente, iarasi, au ramas in istorie, de fapt, nu au ramas in istorie crimele propriu-zise, ci brutalitatea acestora, violenta inspaimantatoare, care ne-ar putea aminti cu mare usurinta de un alt personaj legendar, si-anume de Jack Spintecatorul, pe cand atat de discutata potenta sexuala, ne-ar putea aminti de rusul Grigori Rasputin. Oricum, un lucru ne este cert: isteria nu tine cont nici de vremuri, nici de moralitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.