A fost desigur o perioada in care s-a vorbit foarte mult despre aselenizarile facute de catre americani, acestia starnind adevarate controverse si foarte multe contradictii, dand nastere si unor teorii conspiratoare. Totusi cele mai importante aselenizari ale lunii, chiar daca alegeti sa credeti in infaptuirea lor sau nu, au fost cele pe care le vom insirui putin mai jos. Inainte de toate vom trasa o serie de coordonate referitoare la luna care speram sa va fie de ajutor in intelegerea acestor fapte referitoare la misiunile pe luna: structura lunii este relativ asemanatoare cu cea a pamantului, ea fiind stratificata, avand in constitutia sa si elemente chimice, desi in cantitati foarte diferite si foarte variate.

Aselenizari importante ale lunii

Luna are urmatoarele categorii de roci: roci vulcanice, acestea sunt un rezultat al eruptiilor ce au avut loc pe luna, ce au avut ca principala cauza intersectia cu anumiti meteoriti care s-au ciocnit brutal; rocile vulcanice sunt foarte bogate in calciu, acestea fiind prezente inca de la primele etape de formare ale lunii. Un alt tip de roci mai este si cel numit „brecii”, acestea fiind rocile determinate prin conglomerate numeroase. Totusi in partea intunecata a lunii, asa cum este ea popular denumita, in colturile determinate de cratere din partea de sud, au fost descoperite nu de mult o portiune care a primit denumirea de gheata de suprafata.

Cele mai importante misiuni care au fost facute pana acum pe luna sunt:

 • In anul 1966, la data de 31 ianuarie, a avut loc fara echipaj, misiunea numita „Luna 9”, aceasta fiind cunoscta si ca prima aselenizare, chiar daca nu a ajuns nici un om pe luna. Statul care si-a asumat acest merit a fost cel numit pe atunci URSS, deci prezenta Rusie de azi.
 • In anul 1968, deci abia cu doi ani mai tarziu, intre zilele de 21 si 27 decembrie, a ajuns si primul echipaj care avea la bord oameni, pe luna. Echipajul a fost alcatuit din Borman, Andres si Lowell, iar misiunea a purtat denumirea de Apollo 8. Atunci a avut loc orbitarea lunii cat si observarea partii care nu este vizibila de pe pamant. Misiunea a fost realizata de Statele Unite ale Americii.
 • In anul 1969, in data de 18 pana in 26 mai a avut loc misiunea denumita Apollo 10, evenimentul fiind deosbit de important mai ales pentru ca a avut loc primele teste ML, iar echipajul, format din Stafford, Cerman si Young, au reusit sa coboare pana la 14.300 de metri de suprafata lunii. Misiunea a fost realizata de SUA.
 • In data de 20 iulie, in anul 1969, prin intermediul misiunii Apollo 11 a pasit primul om pe luna, iar evenimentul marcat profund  a primit denumirea de „prima aselenizare pe Marea Linistii”. Echipajul a fost format din Collins, Aldrin si Neil Armstrong.
 • Putin mai tarziu a avut loc si aselenizarea precisa a Marii Linisti, aceasta avand loc la 183 de metri pe Surveyor 3 la data de 19 noiembrie, 1969. Misiunea s-a numit Apollo 12, ea a fost indeplinita de echipajul format din Gordon, Conrad si Bean, desigur fiind indeplinita tot de Statele Unite ale Americii.
 • In anul 1970, la data de 11 aprilie, s-a mai inregistrat o incercare de aselenizare, insa misiunea a fost un esec. Echipajul de la bord a fost constituit din Haise, Lovell si Swigerts, iar ea a fost realizata de Apollo 13, a SUA.
 • Tot in anul 1970, in 10 noiembrie, URSS trimite in misiune, insa fara echipaj, vehiculul care a transmis imagini televizate asupra suprafetei lunii. Misiunea este cunoscuta ca si Luna 17.
 • Un alt succes inregistrat tot de americani se pare, pe luna a fost in anul 1971, in data de 5 februarie. Echipajul a fost alcatuit din Roosa, Mitchell si Shepard, iar evenimentul a fost foarte important deoarece se spune ca Shepard ar fi jucat golf pe luna, pentru prima data. Misiunea a purtat denumirea de Apollo 14.
Citește și:  Romania Mare - coordonate istorice importante

Aselenizari importante ale lunii11

 • Tot in anul 1971 a avut loc un eveniment lunar important, in data de 30 iulie. In cadrul misiunii Apollo 15, demarata de SUA, cu ajutorul echipajului de la bord: Worden, Irwin si Scott, s-a utilizat pentru prima data un vehicul lunar.
 • In anul 1972, in data de 20 aprilie, Yong a fost ales primul comandant al unei nave spatiale. Misiunea care a avut loc s-a numit Apollo 16, demarata tot de Statele Unite ale  Americii, iar echipajul de la bord a fost alcatuit din Mattingly, Duke si desigur Young.
 • In data de 11 decembrie 1972, a avut loc cea mai lunga misiune pe luna a lui Apollo 17. Ea a durat 301 ore si 52 de minute, fiind de altfel si ultima misiune care a trimis un echipaj cu oameni la bord, pe luna. Echipajul a fost format din Cernan, Evansa si Schimitt.
 • In anul 1998 in data de 6 ianuarie, a fost trimis un echipaj fara oameni la bord. Misiunea a fost numita Luna Prospector si ea a fost foarte importanta, deoarece, se spune, ca atunci s-a descoperit ca este apa pe luna, in zonele polare ale sale.

Desigur ca in prezent, in plin an 2013, avem foarte foarte multe imagini de pe luna, deja toate craterele sale au primit cate o denumire si sunt foarte cunoscute, si poate ca nimic nu ne mai poate uimi. Cert este insa ca numeroasele misiuni ale lui Apollo au fost ferm blamate, deoarece s-a luat adesea in calcul falsitatea lor sau cel putin falsitatea rezultatelor. Cosmonautii implicati in programul Apollo au fost acuzati de frauda de catre anumite grupari deoarece ei nu ar fi ajuns niciodata pe luna, iar imaginile au fost falsificate, pentru ca SUA sa primeasca laudele ca fiind primul stat ce a „cucerit” luna. De asemenea se mai spune si ca toate datele prezentate si toate informatiile, cat si esantioanele de roca au fost de fapt trucate, fabricate. Aceste conspiratii sunt inca si azi prezente, insa mai multe detalii despre sustinatorii lor cat si despre argumentele aduse veti gasi in cadrul altui articol pe site-ul nostru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.